Annonce

Annonce

Svar: 19 mdr og svært ved at sove


29. januar 2018

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Rigtig mange børn har svært ved at sove, når de når 18-20 måneders alderen. De har ofte rigtig svært ved at koble fra dagen, finde roen og overgive sig til søvnen, og når de endelig sover, så sover de ofte meget uroligt. De kan i denne alder også vågne om natten, græde og søge ekstra meget fysisk nærhed og kontakt. Og det lyder som om, at det er dette I oplever hos jer lige nu :)

Det handler meget om den store udvikling, som jeres dreng går igennem. Rent motorisk er han noget stærkere nu, han går omkring, kravler, begynder måske at løbe osv. Det går rigtig stærkt - og det gør, at han har en stor motorisk uro og svært ved at slappe af i kroppen, når han skal sove. Samtidig begynder han også at have lidt farefornemmelse, - altså lidt fornemmelse for at verden ikke kun er rar og sjov og ballade, men også er fyldt med farer og modstand. Han oplever det i løbet af dagen, hvor han f.eks. falder og slår sig. Han oplever mere og mere modstand fra andre børn, som tager legetøjet fra ham, skubber eller slår til ham, nogle børn bider i denne alder.. Og han oplever også modstand fra jer, at I siger mere og mere nej i løbet af dagen, holder fast i ham osv.

Det gør alt sammen, at det er svært for ham at slippe dagen og alle oplevelserne, når han skal sove. Det er svært at koble fra og overgive sig til søvnen. Og derfor er det rigtig godt, at I hjælper ham med at blive lagt ned og finde roen i sengen.

Får han bad om aftenen? Det kan være en god idé med et bad, fordi det kan hjælpe ham til større fysisk ro - især hvis det ligger ca. en time før han puttes, og hvis det afsluttes med god frottering med håndklædet, lidt massage, blive smurt med lidt creme osv.

Og så vil det også være en god idé med en godnatgrød efter badet og lige før han puttes. Sammen med grøden kan han få lidt vand eller mælk. Det vil være med til at sikre, at han ikke behøver komme ud i køkkenet efter vand, fordi han er reelt sulten eller tørstig...

Det lyder dog som om, at det er lidt en overspringshandling for ham, når han beder om vand, så er det mere for at trække tiden og blive parat til at sove, og derfor skal I også se lidt på hele dagens rytme - hvornår sover han til middag? Hvor lang er hans middagslur? Og hvornår vil det så være passende at han bliver puttet. Han vil sandsynligvis være parat til at blive puttet 5-5.5 time efter han er stået op af sin middagslur, og det betyder, at hvis han f.eks. er stået op af sin lur kl 15.30, så vil han ikke være parat til at sove før klokken er 20.30-21, som nu...

Det er vigtigt, at I ikke putter ham før han er parat, for ...


Annonce

... så lærer han, at potningen skal trække ud i en time eller mere, og det bliver hans nye ritual netop at hoppe rundt, lege, kalde på jer, få vand osv. Derfor er det vigtigt, at I ikke putter ham, før I ved at han med sikkerhed er parat til at sove.

Med hensyn til vand, så kan I også give ham en drypfri kop i sengen. Den sikrer, at han kan tage sig lidt at drikke, hvis han er tørstig og samtidig uden at der kommer vand i hele sengen. Han skal dog ikke lærer at drikke en masse vand i forbindelse med at han sover, men en kop med 100 ml rent koldt vand må han gerne få, hvis det kan hjælpe både ham og jer :)

Det vil være rigtig godt, at I holder fast i at han skal falde i søvn i sin egen seng om aftenen, så han bibeholder dette ritual. Og I må gerne sætte jer ved sengekanten og tale med ham lidt om dagen. Faktisk kan det være en rigtig god idé at gennemgå dagen og alle dagens oplevelser, fordi I på den måde kan hjælpe ham med at få bearbejdet lidt af det hele, så hans drømmeaktivitet måske bliver mindre om natten. Og kan han falde i søvn i løbet af 15 minutter fordi I sidder der, beroliger og betrygger, så er det bestemt givet godt ud.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Torsdag 8. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Aarhus N

Tirsdag 13. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Vejle

Se flere foredrag med Helen ...


At tale om dagen kan være at sige f.eks.: "I morges da vi stod op, da ... så kørte vi til vuggestuen, hvor du har leget med ...". I kan også tale om det som har været sjovt "så væltede far mælken, og der løb mælk ud over det hele, sikke noget" eller det som har været svært "så faldt ud og slog hul på knæet, av, det gjorde ondt, men så trøstede XX dig" osv. Jo mere man får gennemgået dagens oplevelser, jo mere vil han kunne give slip på dagen og jo lettere vil roen falder over ham.

I kan også læse små historier for ham nu. Godnathistorier kan være helt simple bøger med en kort tekst og et billede. Da mine piger var små, var de f.eks. glade for en bog der hed Bamse. Den handlede om en brun bamse, og der stod f.eks. "Her er Bamse, han er brun" - og så var der et billede af den brune bamse. "Bamse har et par blå bukser" - og så var der et billede af bamse med blå bukser". "Bamse har en lille seng han sover i" - og så var der et billede af sengen. "Her ligger bamse og sover i sin seng" - og så var der billede af bamse i sengen osv., - en tekst og et billede på hver side.

På den måde kan I læse lidt for ham, vise ham billederne og samtidig lære ham, at når han er kommet i seng, så skal han ligge stille og ikke hoppe rundt og "lave ballade", så han netop lærer at forbinde sin seng med stedet, hvor han skal sove og bliver helt tryg og glad for at komme i seng :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Sovevaner | 5 mdr.

Søvnudfordringer om natten - 5 mdr.

Hej Helen Mit barn er lige blevet 5 måneder, og vi har store...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og grundigt undersøge verden omkring sig.

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten og det er først efter 6 mdr´s alderen, at man siger at barnet rent ernæringsmæssigt ikke længere har behov.
Hvis man ammer meget om natten efter 6 mdr´s alderen er der risiko for at mælken fylder så meget, at barnet ikke spiser tilstrækkeligt med skemad i løbet af dagen.

Når...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annoncer

Annonce