Annonce

Annonce

Svar: 10 uger og putning


16. januar 2018

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stine og lille Anna

Tak for dit brev, tillykke med den lille pige og velkommen til :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder meget fint det du fortæller - med de tre lure dagligt. Det lyder passende i forhold til jeres datters alder, og du skal endelig fortsætte med at putte hende om aftenen også selvom du her må gå med hende, for at hun får koblet fra og får overgivet sig til søvnen. Det er vigtigt med den 3. lur og det er kun godt, at du hjælper hende:)

Du skriver dog, at du ofte går med hende en time fra ca 17.30 og det betyder, at hun ofte sover til klokken er 18.30 måske nogle gange 19.. Og da du efterfølgende lægger dig med hende for at putte hende kl 20, så tænker jeg umiddelbart, at det er for tidligt. Det er sandsynligvis derfor at hun bliver så ked af det, græder og protesterer mod putning og at putningen derfor nogle gange trækker ud en time. Derfor - hvis din datter ikke sover før klokken måske er 21, så skal du ikke putte hende før - og det er helt normalt for hendes alder, hvis hun går sent i seng og netop har en vågenperiode om aftenen. Det vil være rigtig godt, at I om aftenen sidder med hende i stuen, pludrer og hygger, ammer efter behov, lader hende være i favn hos far og nogle gange bare lader hende ligge lidt på dynen osv. Hvad hun nu viser behov for - og så kan du amme hende og putte hende, når hun er lidt mere parat. Hun må gerne være vågen et par timer fra hun vågner af sin 3. lur og til du putter hende igen.

Du må også gerne putte hende med sut og klud. Og det er helt naturligt, at du er nødt til at holde sutten ved hendes mund, når hun ikke er ældre. Der sker ikke noget ved, at hun falder i søvn med sutten i munden. Det at sutte virker beroligende. Det hjælper hende med at koble fra og overgive sig til søvnen, og det sætter også gang i tarmperistaltikken, så mælk og evt. luft hjælpes igennem maven - og dermed også giver lidt ro.

Det du på sigt skal være opmærksom på er, at hun ikke får sutte i munden en gang i timen, men at du i stedet forsøger at hjælpe hende videre i søvnen med dine kærtegn, hænder, beroligende ord osv. Men hun er stadig så lille, at du ikke skal bekymre dig om hvorvidt du kan give hende dårlige vaner og du skal prøve ikke at tænke for meget over, hvad hun kan lære fremadrettet og blot nu fokusere på, hvad der giver hende ro og hjælper hende til at sove bedst muligt nu. Hun er stadig et spædbarn og skal stadig have al den nærhed, tætte og fysiske kontakt, som hun viser behov for - og du skal ikke have dårlig samvittighed og tro at du gør noget forkert :)

Du skal være opmærksom på at hun måske begynder at være så stor, at hun har ...


Annonce

... behov for at få lidt mere mælk. Ved at melde sig og die hyppigt om natten får hun sat din mælkeproduktion op. Og om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin. Derfor er det godt at du ammer om natten, men det er samtidig også vigtigt, at hun spiser hyppigere om dagen end om natten, så du hjælper hende til en rytme, hvor hun begynder at kunne sove lidt længere søvnstræk om natten.

Derfor vil det være rigtig godt, at du om dagen er opmærksom på, at når du ammer hende så skal hun tage godt fra. Du kan evt. lægge hende til brystet af to omgange - enten ved at amme, skifte hende og amme hende igen, så hun på den måde fyldes ekstra op. Du kan også amme hende fra et bryst i den traditionelle stilling, lade hende bøvse osv. og derefter lægge hende til samme bryst men i tvillingestillingen. Så hun spiser længere tid på et bryst af gangen. Er hun allerede rigtig god til at spise lang tid fra et bryst og tømmer brystet godt, så kan du også sagtens amme hende fra det ene bryst og så tilbyde hende toppen fra modsatte bryst, hvorefter du så kan putte hende.

Du må naturligvis også gerne give hende sut om dagen, men det vil være rigtig godt, at hun kun får sutten til at finde roen med - det vil sige, at du ikke bør holde hende hen med sutten før du f.eks. ammer hende. Men når hun har spist godt fra dig og er fyldt godt op med mælk, så kan du godt tilbyde hende en sut, hvorefter hun så kan finde ro og falde i søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Torsdag 8. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Aarhus N

Tirsdag 13. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Vejle

Se flere foredrag med Helen ...


Og når det er sagt, så er der også nogle gange situationer, hvor man som du gør nu kan være nødt til at berolige hende med sutten - så hun får sutten, falder til ro og du kan så udskifte sutten med brystet, hvorefter hun så spiser og sover. Og det er også okay at du nogle gange vælger denne løsning, når blot du er opmærksom på at hun som udgangspunkt jo skal stille sit suttebehov ved brystet :)

Det er helt naturligt at børn i 2 måneders alderen bliver opmærksomme på deres hænder og begynder at kunne føre hænderne til munden og dermed sutte på dem. Det er en vigtig og helt naturlig del af deres udvikling i denne alder - og behøver ikke nødvendigvis betyde, at de kommer til at sutte på fingre fremover. Men du skal naturligvis være opmærksom på, om hun begynder at sutte bevidst på sin tommelfinger, for så er det bedre at give hende en sut :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og derudover vil jeg anbefale dig min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse meget mere om søvnen hos det lille barn, hvad du kan forvente, hvad der sker udviklingsmæssigt og hvordan søvnen ændrer sig hen af vejen...

Glæder mig til at følge jeres lille familie videre - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Sovevaner | 5 mdr.

Søvnudfordringer om natten - 5 mdr.

Hej Helen Mit barn er lige blevet 5 måneder, og vi har store...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annoncer

Annonce