Annonce

Annonce

Svar: Søskende-samsovning - 16 mdr.


7. januar 2018

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære L

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå, at I forældre efterhånden har brug for at sove sammen, hvis I har sovet hver for sig de sidste mange år... Og jeg synes, at I skal tage beslutningen og ændre på vanerne, når I føler jer parate og har overskuddet til det. Det er det, som i sidste ende betyder hvornår det rette tidspunkt er.

I kan ikke regne med, at jeres datter vil acceptere det uden protester - hun vil naturligt holde fast i de rutiner, som hun kender og naturligt er tryg ved. Nye vaner giver en naturlig utryghed...

I kan heller ikke regne med, at de ikke bliver syge og får en periode igen, hvor det med søvnen volder problemer. Årstiden er imod jer fordi der er rigtig mange sygedage i løbet af vinteren i forhold til om sommeren - men børn kan jo også sagens blive syge i sommerferien, og så er I jo lige vidt. Derfor skal I gøre det, når I er parate.

Lillebror har en god alder lige nu. Han er 16 måneder gammel og begynder derfor at have lidt forståelse for, at I ikke forsvinder, selvom han ikke kan se jer. Samtidig er der i denne alder i forhold til søvnen ofte en lidt rolig periode, hvor han i 18-20 måneders alderen ofte vil begynde at sove dårligt.. og derfor kan det være en god idé at ændre på hans søvnvaner og rutiner før I rammer denne alder.

Han lyder også til at være parat til at sove i tremmesengen, har stadig brug for en beroligende hånd, men sover nu i sin tremmeseng med tremmer for alle sider og er på den måde klare til at blive flyttet på værelset - det lyder fint :)

På sigt kan I tilbyde storesøster, at hun evt. kan komme ind til jer om natten, hvis hun vågner af en drøm og er ked af det. Ikke ligge imellem jer, men på en madras på gulvet, så hvor hun nu nogle gange vågner og har brug for en hånd, så kan hun fremadrettet komme ind til jer, hvis hun ...


Annonce

... har brug for jer.. Start dog ikke med at lave denne ordning, for så vil hun måske have behov for at sove på en madras på gulvet fra starten og vænnes så ikke til, at det er okay at sove sammen med lillebror nu :)

Jeg tænker, at I måske skal forsøge en rutine, hvor I skiftes til at putte børnene. Det vil være godt, hvis I fremadrettet kan putte dem, uden at den anden behøver være på værelset. Det kommer til at irritere jer på sigt, hvis I begge skal sidde der. I skal naturligvis begge sige godnat, og kan begge gå ind og kysse, putte dynen osv. men den ene af jer går ud, og det er den anden som så sidder der, læser godnathistorie, taler lidt om dagen, viser billeder fra bogen, synger godnatsang osv. Og I skiftes til at være den, som sidder der og læser højt og synger for dem. Det ritual I vælger, skal I kunne fungere med fremadrettet - det går ikke, hvis I vænner dem til et ritual, som I om et par måneder igen har behov for at få ændret... det er dog helt naturligt, at de har brug for at I sidder der og læser lidt, når dagen skal slippes, og de skal overgive sig til søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Prøv dog at undgå, at I skal sidde der til de sover. Prøv om det er muligt at I går til og fra, så de lærer, at de godt kan falde i søvn, uden at I behøver at være på værelset. Naturligvis kikke ind til dem, så de hele tiden føler sig trygge, men holde fast i, at de roligt kan lægge sig til at sove, for mor og far passe på dem. Og I må gerne skiftes til at gå ind til dem om aftenen. Det kan nogle gange faktisk have en god effekt, fordi det viser begge børn at både mor og far er der og både mor og far holder fast i, at de sagtens kan putte sig med mor og far på afstand :)

Rigtig meget held og lykke med projekt "nye sovevaner for hele familien" :)

Krydser fingre for at det går meget lettere end I lige umiddelbart tænker...!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


24. marts 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Sove på maven - 5 måneder

Hej Helen Jeg skriver, fordi vores datter er begyndt at trille om på maven,...

Læs hele brevet og Helens svar


14. marts 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Søvnbehov og fordeling

Hej Helen Jeg har en søn på 5 måneder, som næsten altid har haft en rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce