Annonce

Annonce

Svar: Dårligt putteritual


4. januar 2018

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev, og dejligt at høre fra dig igen :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

For det første er det vigtigt - som du også selv er inde på - at sikre sig at puttetidspunktet for jeres datter er rigtigt. Og med den alder hun har, vil hendes samlede søvnbehov være ca 13-13.5 time i døgnet. Du fortæller, at hun ofte sover 2.3-3.5 time i løbet af dagen fordelt på formiddagslur og middagslur og det betyder, at hun ikke skal sove mere end ca 10 timer om natten. Det betyder, at et puttetidspunkt for hende vil være omkring kl 20, hvis hun starter dagen kl ca 06, og den rytme må I gerne arbejde efter. Det vil sige, at hun nok skal puttes en lille smule senere end hun bliver det nu.

Det er rigtig fint med bad og efterfølgende godnatgrød. Badet bør ligge en time før hun puttes og grøden kan gives kl 19.30-19.45, derefter kan hun få børstet tænder og så komme i sin seng. Det er rigtig fint, at hun er glad for at komme i sengen og umiddelbart starter natten der og ikke i jeres favn, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover. Men det vil være rigtig godt, hvis I kan skære ned i mængden af mælk i flasken og stille og roligt trappe helt ud af denne nu. Det er en meget stor mængde mælk hun drikker, og det vil være bedre, hvis hun fremadrettet kan få lidt mælk sammen med sin godnatgrød, så dette erstatter behovet for flaske. Derudover vil det være godt for både hende hænder og hendes søvn- og putteritual, at hun ikke længere får flaske, når hun skal sove :)

I stedet skal I forsøge at introducere hende for en klud, bamse, slaskedukke eller lignende. De fleste børn tager en sådan til sig og bruger den bevidst i 12-18 måneders alderen, så jeres datter har en alder, hvor I godt kan arbejde på at vænne hende til dette. Fordelen ved en putteklud, bamse og lignende er, at hun selv styrer behovet. Det er hendes selv der bestemmer, hvornår hun har brug for at nulre næse, kramme den, holde den osv. og hun kan på den måde styre den, hvilket hun jo ikke kan med jer. Den skal følge hende i hverdagen. Hun skal have den hos sig hele tiden, den skal bruges derhjemme, i dagplejen, når I kører i bilen, i barnevognen, når hun er træt, ked af det, sidder og putter. Og stille og roligt skal den fungerer som substitut for jer.

I må også gerne forsøge med en godnathistorie nu. I kan evt. starte med at sidde med hende på skødet, hvor hun stadig får lidt mælk af flaske eller af en kop (eller måske bare får lidt vand), putter med sin bamse, klud eller lignende og I holder om hende, lader hende mærke jer og hvor I på den måde hjælper hende til ro. Og når I så har læst lidt, så skal hun over i sin seng, hvor I så stadig sidder lidt hos hende, evt. læser lidt videre, synger en godnatsang eller lignende og på den måde hjælper hende med at falde i søvn.

Det kan godt være nødvendigt, at I en periode putter hende noget senere end hun har behov for. Altså hvis I oplever, at hun ikke falder i søvn før klokken er 21, så skal I ikke putte hende før kl 21. MEN samtidig skal I så om dagen holde fast i, at hun ikke sover længere end hun plejer. Hun skal stadig op kl 06 og hun skal ikke ...


Annonce

... sove mere end 3 timer samlet i løbet af dagen, det er ikke meningen, at hun skal forlænge sin dagssøvn - det er søvnen om aftenen, som skal forlænges. Og derfor skal dagsplanen og mængden af søvn om dagen holdes, så dagen ikke skrider - og om aftenen skal I så rykke hendes puttetidspunkt gradvist frem, så hun puttes kl 20.45, 20.30, 20.15, 20.00. Og hvor I bruger det putteritual, som I ønsker, at hun fremadrettet skal falde i søvn med - putteklud, bamse, godnathistorie, godnatsang, kærtegn.

Det vil sandsynligvis være sådan, at I ikke kan flytte på puttetidspunktet flere aftener i træk. Det kan sagtens tage flere uger, at få ændret på dette, så derfor skal I være tålmodige og holde fast i rytmen og det kræver også, at dagplejer er med på at hun stadig ikke skal sove mere end 3 timer dagligt og derfor måske skal vækkes om dagen. Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er et spørgsmål om at fjerne søvn fra hende, men et spørgsmål om at forlænge hendes nattesøvn lidt. Og netop fordi dagsplanen følges og hun puttes senere og gradvist puttes tidligere og tidligere, så vil hun stille og roligt selv begynde at føle behov for at sove, når det er sovetid og vil være parat til at lægge sig til at sove... Det er vigtigt, at hun får en indre følelse af behov for ro og søvn:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Med hensyn til at sidde der eller gå ud, så lyder det som om, at hun bliver rigtigt ked af det, når I går - hun ikke bare græder, men rejser sig og skriger. Derfor er det rigtig godt, at I prioriterer at være der så hun føler sig tryg. I skal dog være opmærksomme på, om hun ligger og holder øje med jer, ligger og kæmper mod søvnen fordi hun er bange for at I går. Hvis hun har en erfaring med sig om at I rejser jer, så kan hun godt ligge og holde øje og det kan derfor gøre det sværere for hende at overgive sig til søvnen. Derfor er det her også en god idé, at I putter hende så sent, at hun kan overgive sig til søvnen inden for ca 15 minutter og forsøger at bruge et ritual, som kan fungere for jer fremadrettet. Så det netop er dette ritual hun lærer, den nye erfaring hun får med sig - at når hun skal sove, så består det af et ritual, hvor hun inden for ca. 15 minutter falder trygt i søvn og hvor det er helt okay at I går ud. Hvis far er bedst til at få hende til at sove inden for kort tid, så er det helt okay, at det er far som i en periode putter hende om aftenen.

Du skriver, at du er bange for, at I har fået skabt nogle dårlige vaner og jeg tænker, at de rutiner osv. som I umiddelbart har med bad, godnatgrød osv. er rigtig fine. De skal måske ligge lidt senere og hun skal også trappe ud af sin flaske, men rutinerne er gode, genkendelige og trygge og I har haft dem længe :) Det er rigtig godt. Det I skal ændre på er at puttetiden varer 1.5 time, før det er uhensigtsmæssigt på sigt. Og netop ved at putte hende senere, og holde fast i dagsrytmen kan I få ændret på dette. Men det tager tid, det kan sagtens tage 5-6 uger, og det er under forudsætning af at dagsrytmen holdes, at hun ikke bliver syg undervejs, skal starte i ny dagpleje, flytte eller lignende.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce