Annonce

Annonce

Svar: Putning fra amme i søvn til sove selv


22. december 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Tina

Tak for dit brev :)

Jeg synes faktisk, at det lyder rigtig fint, det du fortæller. Jeres dreng har fået et fast ritual før han skal puttes, og han ammes, falder til ro og puttes i egen seng, hvor han så sover det meste af natten - og når har opvågninger, så kan du ofte hjælpe ham med beroligende hænder, kærtegn og lignende - og behøver som jeg læser dit brev ikke at amme ham, for at han kan sove videre. Det er rigtig fint, når han kun er 1 år gammel.

Det lyder også meget passende med de to lure dagligt, og I skal her naturligvis være opmærksomme på, om han skal puttes senere de aftener, hvor han måske har sovet længere dagslure, så han er parat til at sove, når han puttes. Det kan sagtens ændre sig lidt hvornår puttetidspunktet er og hvor parat han er til at blive puttet, alt efter hvordan dagen forløber :)

Det vil være en rigtig god idé, hvis du nu kan begynde at introducere ham for en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende - lade denne være en del af hans ritual, når du ammer ham om aftenen og også lade den følge med ham i vuggestue, så han altid har den. Den skal følge ham som en fast ven - være med i vuggestuen, i barnevognen, i bilen, når han puttes, når han er ked af det og skal trøstes og når han ammes før han puttes til natten. De fleste børn er mellem 12-18 måneder gamle, når de begynder at kunne bruge en klud, bamse eller lignende bevidst og stille og roligt skal denne derfor blive en substitut for mor og far, og dermed også en substitut for brystet.

Det er rigtig fint, at I tilbyder ham en godnatgrød, og det er helt okay at det er en færdiglavet grød, det vigtigste er at han får lidt ekstra at spise før han puttes, så I sikrer jer, at han ikke søger brystet, fordi han er sulten.

Og når du så sætter dig med ham og ammer ham på værelset, så skal ...


Annonce

... du prøve at putte ham før han sover helt. Han skal ikke være vågen, men skal lige nu at registrere at brystet fjernes, så han ikke længere falder i søvn med brystet i munden. Og så skal han her fortsat puttes med sin klud, bamse osv. så den følger med ham over i sengen og væk fra din favn. Det vil være rigtig godt, hvis du kan bibeholde din nynnen og også stadig nusser hans fødder osv. som han lige nu kender som noget trygt og dejligt og som er et ritual, som han falder til ro ved. Så alt omkring ham er som det plejer at være, selvom brystet fjernes lidt før han sover.

Du kan godt prøve at lirke brystet ud af munden på ham og se hvordan han reagerer. Hvis han søger det, så får han det igen, og når der så atter er ro på ham, så lirker du igen brystet ud. Imens du gør dette, så skal du sætte klud, bamse, din nynnen, beroligende ord, kærtegn osv. i stedet, så han finder ud af, at det er helt okay at finde roen med dette og ikke behøve brystet i munden også. Og gradvist så flytter du ham så fra din favn og ned i sengen og lader hele tiden dine kærtegn, klud, nynnen osv. følge med. Så det eneste han skal undvære er brystet i munden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Når dette er sagt, så er det dog ikke sådan, at du skal stoppe med at amme, blot fordi han bliver et år. Man behøver ikke ændre noget der fungerer, og hvis du er glad for at amme og din dreng er rigtig glad for den amning før han skal sove, så er der intet i vejen for at du bibeholder denne så længe I begge trives med det :) Det er kun, hvis han begynder at blive uhensigtsmæssigt afhængig af brystet og altså skal ammes flere gange om natten for at kunne komme videre i søvnen, at det er et problem. Hvis det ikke er et problem, behøver du ikke ændre på de rutiner I har.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

ProduktnyhederLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex

Graviditet

Udebleven menstruation er første tegn på at du er gravid. Når du skal konstatere en evt. graviditet, kan du gøre det ved enten selv at tage en urinprøve og bruge en graviditetstest, eller du kan tage en urinprøve med til egen læge og få ham/hende til at udføre testen.

Hvis du selv konstaterer graviditeten, skal du også bestille tid hos lægen, da det er via egen læge at du bliver henvist videre til jordemoder.

Graviditeten varer normalt 40 uger, det betegnes dog som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annoncer

Annonce