Annonce

Annonce

Svar: Vågentid om natten - 16 mdr.


14. december 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Jannie

Tak for dit brev :)

Jeres dagsplan ser umiddelbart rigtig fin ud og det er netop rigtig godt, hvis du kan forsøge at holde nogenlunde samme rytme uanset om det er hverdag eller weekend, om din datter er i vuggestue eller derhjemme.

Du fortæller, at hendes middagslur varierer - så hjemme kan hun nogle gange godt sove 2-3 timer, hvor hun sover mindre i vuggestuen. Og det er okay, at du lader hende få denne fleksiblitet, det må hun naturligvis gerne - som udgangspunkt sover hun, når hun er træt og har brug for at sove og vågner naturligt, når hun er udhvilet og ikke behøver mere søvn...

Når det er sagt, så kan der dog godt være en sammehæng mellem, hvor meget hun sover om dagen og hvordan natten forløber, og din datter får umiddelbart en ret lang nattesøvn og det kan godt være derfor, at hun vågner. Du fortæller jo, at du ofte putter hende kl 19-19.30 og hun sover til 6-6.45 - det betyder, at hun ofte sover ca 11.5 time om natten og hvis hun om dagen så sover 2-3 timer oveni, så vil hun naturligt kunne vågne i løbet af natten, fordi hun samlet faktisk får lidt for meget søvn. Det gennemsnitlige søvnbehov vil være ca 13-13.5 time med den alder hun har - så at hun er vågen en time om natten kan altså godt hænge sammen med, at hun faktisk ikke behøver den times søvn....

Løsningen er dog ikke at afkorte hendes middagslur. Løsningen vil være at du forsøger at afkorte hendes vågenperiode om natten, så hun ikke er vågen i 1-1.5 time, men er kortere og kortere tid vågen - 45 minutter, 30 minutter, 15 minutter, 5 minutter. Så du forsøger at ændre det til en opvågning fremfor en vågenperiode. Og i takt med at hun så begynder at sove mere sammenhængende om natten, så skulle hendes dagssøvn gerne afkortes lidt af sig selv, så det hele hænger bedre sammen. Det er ikke meget mere hun sover, end det ...


Annonce

... udregnede behov, men lidt kan nogle gange godt gøre en forskel...

Der er samtidig også den mulighed, at du i weekenden, hvor hun har tendens til at sove en længere middagslur, putter hende senere, så du på den måde også afkorter hendes nattesøvn - men det afhænger naturligt af hvordan hun falder i søvn om aften og hvor parat hun virker til at sove, når du putter hende... Nogle gange kan det være en god idé at lægge et bad ind om aftenen, fordi det er med til at rykke hendes puttetidspunkt, samtidig med at badet stimulerer hende rigtig godt både motorisk og mentalt. Badet bør ligge ca. en time før hun puttes og godnatgrøden serveres efterfølgende.

Det spiller ind, hvad I laver om natten, når hun vågner. Prøv om du kan holde lyset slukket, undgå at tale for meget med hende og ikke reagerer for meget på alle hendes lyde, pludren osv. så hun fornemmer, at det er sovetid og ikke tid til aktivitet og leg. Da hun lyder til at have brug for din nærhed, så må du gerne lægge dig med hende og på den måde få hende så hurtigt som muligt videre i søvnen - prøv at undgå at du skal stå op med hende, gå i stuen eller lignende. Hele tiden arbejde på at hun ikke er aktiv om natten, men hjælpes til at sove om natten og være aktiv om dagen. Så hjælpe hende med så lidt aktivitet fra din side som muligt :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Og så spiller alder og udvikling naturligt også ind, og det er her rigtig godt, at du prioriterer at give hende nærhed og tæt fysisk kontakt, hvis du fornemmer, at hun lige nu har bruge for dette. Du har tidligere fortalt, at I sover sammen, og det må du naturligvis gerne fortsætte med, hvis du fornemmer, at det hjælper hende til at sove mere sammenhægende om natten og gør at hendes vågenperiode så bedre kan afkortes.

Jeg håber, at du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annoncer

Annonce