Annonce

Annonce

Svar: Hjerteskærende skrig om natten


11. december 2017

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære du

Tak for dit brev :) Det lyder så fint, at du har valgt at bibeholde amningen om eftermiddagen. Det er en dejlig måde for dig og Nanna at mødes på, når I har været adskilt i løbet af dagen, og det giver hende en god ro og hjælper hende med at skifte mellem vuggestuens verden og jeres hjem. Du må naturligvis gerne amme hende her, så længe du oplever at det fungerer rigtig godt for jer begge :) Og det er samtidig rigtig fint, at du er stoppet med at amme om natten, så I begge kan få nogle mere sammehængende timers nattesøvn, hvilket I naturligvis har brug for...

Det lyder faktisk lidt som om, at jeres datter har et anfald af natteskræk, det der på engelsk kaldes nightterror... Det opstår hos mange børn omkring 1.5 års alderen, men det kan sagtens opstå nu, hvor jeres datter er 15 måneder.

Natteskræk er en delvis opvågning af den dybeste non-REM-søvn. Det betyder at jeres datter befinder sig i en slags gråzone mellem at være i søvn og være vågen. Derfor fornemmer hun ikke din tilstedeværelse og forstår ikke, at du er der for at hjælpe hende - og derfor vil hun have tendens til at afvise dig og skubbe dig væk, og vil ikke acceptere at du forsøger at tage hende op, trøste og berolige hende...

Episoderne med natteskræk kan variere fra få minutter til 30-60 minutter, og barnet kan have anfald af natteskræk i forskellige grader. Der kan være tale om milde anfald, hvor barnet efter gråd/skrig relativt hurtigt er parat til at ligge ned og sove videre - til voldsomme anfald, hvor barnet yder skade på sig selv.

Et barn med natteskræk starter ofte med at skrige og når du kommer ind til din datter vil hun måske sidde op i sin seng. Hun kan godt have åbne eller halvåbne øjne og kan godt se vågen ud, men hun vil ofte ikke være vågen. Det foregår imens hun sover.

Hun vil virke konfus, tale usammenhængende "sort snak" (som hun nu kan med den alder hun har) og nogle børn virker til at se syner, hvor de sidder og "fanger fluer" i luften...

Hun vil afvise dig, skubbe dig væk og blive irriteret på dig, når du forsøger at tage hende op, trøste og berolige hende.

Hun vil svede meget, og du kan fornemme at hendes hjerte banker voldsomt. Hun vil se skræmt ud og ...


Annonce

... opføre sig som om, at noget skræmmer hende. Nogen forældre fortæller, at det næsten ligner et angstanfald...

Det bedste du kan gøre er at forsøge at hjælpe hende ned at ligge, få dyne på hende igen, berolige hende i sengen og hjælpe hende videre i søvnen. Det vil være rigtig godt, hvis du ikke behøver tage hende op og du med så lidt aktivitet som muligt kan hjælpe hende videre - det er ofte mere skræmmende for dig end det er for hende, som er midt i det. Pas på ikke at tale for meget til hende, fordi du så kan blive en del af hendes drøm og det kan gøre, at hun så afviser dig mere...

Hvis hendes anfald er meget voldsomt, trækker ud og hun begynder at yde skade på sig selv, - kaster sig rundt rammer ind i sengen, begynder at hive hår ud af hovedet, river sig selv, slår sig selv osv. så er du nødt til at vække hende. Nogle gange kan du også komme til at vække hende, fordi du selv bliver så forskrækket over, hvad der sker og fordi det virker så voldsomt. Hun kan godt være i så dyb søvn, at hun faktisk er svær at vække, så du må tage hende op af sengen og ud af værelset, gå ud i køkkenet, tilbyd hende lidt vand, sæt dig med hende i sofaen eller læg dig med hende i din seng, hvis du fornemmer, at hun har brug for det - og vent så på, at hun atter bliver klar til at sove. Når hun vækkes, så vil der naturligt gå lidt tid før hun så er parat til at sove igen - du er her nødt til at vente på at søvntoget kommer forbi...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Det lyder for mig som om, at hun nogle gange godt kan sove videre ret hurtigt efter, men andre gange vågner for meget op og hvor du derfor må vente på, at hun så atter bliver parat :)

Natteskræk er som udgangspunkt ikke farligt, og jeg tænker som sagt, at det godt kan være dette I oplever. Det eneste du fortæller som ikke helt passer med natteskræk, er at det hos jer ofte opstår kl 03-04.. og natteskræk opstår hos de fleste børn et sted mellem kl 22-02 - altså først på natten.. Men hendes symptomer og reaktioner lyder umiddelbart som dette.

Du kan med fordel læse min artikel "Natteskræk, Nightterror, Natteangst" som du finder i min artikelsamling - fra den 8. juni 2017.

Rigtig meget held og lykke fortsat - og rigtig god jul, når I kommer så langt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annoncer

Annonce