Annonce

Annonce

Svar: Kan ikke sove uden sut i munden


6. december 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Spædbørn må som udgangspunkt gerne falde i søvn med bryst i munden, så det er synd, hvis I har brugt rigtig mange kræfter på at fravænne dette og fået skabt nogle vaner, som giver jer ekstra udfordringer... Så længe jeres datter ikke er ældre end hun er, så må hun altså gerne blivet ammet i søvn. Det er rigtig vigtigt, at hun får mælk som en fast del af sit putteritual, og når du ammer hende, holder hende tæt i din favn, så udløses der oxytocin, som også kaldes kærlighedshormonet. Dette hjælper hende til at slappe af, koble fra og finde roen og dermed til at overgive sig til søvnen - så hun falder trygt i søvn og sover en længere lur, når hun sover.

Stille og roligt skal hun så naturligvis lære at sove uden at have bryst i munden og uden at være i din favn. Hun skal stadig ammes først, men det vil være rigtig godt, hvis hun lige når at slippe brystet og registrere at brystet ikke er i munden, når hun overgiver sig til søvnen. Og det vil være rigtig fint at arbejde lidt på dette, nu hvor hun bliver 3 måneder. Du skal, når du ammer hende før søvn, se på hende. Se på hendes øjne, prøv at fornemme hendes vejrtrækning og prøv så at putte hende fra dig lige før hun sover helt. Når hun tydeligt har svært svært ved at fokusere og svært ved at holde øjnene åbne, når hendes vejrtrækning er blevet langsommere og mere rolig, så lægger du hende stille og roligt fra dig. Hold hænderne på hende, så hun kan mærke, at du stadig er der og lul hende stille og roligt ind i søvnen. Hun skal derfor ikke puttes vågen, men det man kalder "døsig".

Du kan derfor godt prøve, om du nogle gange kan putte hende fra din favn og uden at du tilbyder hende sutten som erstatning for brystet. MEN, du må faktisk også gerne i forbindelse med at du skifter hende svøbe hende, og når du så har ammet hende tilbyde hende en sut. Så hun hjælpes med at komme fra din favn og ned hvor hun skal sove. Det er helt okay at du erstatter brystet med en sut her.

Hun må altså godt falde i søvn med en sut i munden; men når hun i løbet af ...


Annonce

... søvnen begynder at smaske, virrer med hovedet osv. så prøv at være opmærksom på, at hun ikke der får en sut i munden hver gang - måske skal hun af med en bøvs, måske skal du prøve at elevere hendes hovedgærde lidt, så hun ikke ligger helt fladt. Det kan også være nok, at du beroliger hende med dine hænder, lader hende mærke, at du er der. Nogle gange kan du samle hendes hænder og arme på brystkassen og holde hende - hjælpe hende med at føle sig holdt samlet og hun sover derefter videre. Det kan også være en god idé at du putter hende i barnevognen og triller hende en tur og her holder vognen igang, så når hun efter 20-40 minutter måske virker til at ville vågne og hvor du normalt ville give hende sut, så prøver at lulle hende videre i søvnen uden sut men med bevægelse...

Når det er sagt, så sker der dog ikke noget ved, hvis du giver hende sut et par gange undervejs i søvnen. Hun er så lille at det naturligt er svært for hende at holder fast på sutten endnu, og hun kan godt have brug for den ro som sutten giver hende. Men du skal være opmærksom på at du ikke bare per automatik giver hende sut i munden hele tiden.

Det kan være en god idé at koble sutten til en klud, det kan være en stofble eller lignende som du trækker igennem suttens ring. Det kan hjælpe hende til at holde fast på sutten, men det kan også vænne hende til at bruge en klud, som hun så på sigt kan have glæde af at putte sit med...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Og når alt dette er sagt, så er det rigtig vigtigt, at du prøver ikke at fokusere for meget på, hvad der er rigtigt at gøre, og om du gør noget forkert. Du skal ikke være bange for at give hende dårlige vaner eller at forkæle hende for meget - hun er stadig så lille, at det vigtigste er, at hun forbinder det at sove med noget trygt, dejligt og rart. Ligesom det er vigtigt, at hun får den søvn, som hun har behov for. Derfor skal du gøre det, som du umiddelbart fornemmer vil hjælpe hende til at sove bedst muligt og så tage tingene som de kommer hen af vejen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Og rigtig god jul til jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annoncer

Annonce