Annonce

Annonce

Svar: Hvor lang tid må man svøbe et barn?


6. december 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit fine spørgsmål :)

De fleste spædbørn har stor glæde af at blive svøbt. Det giver dem ro og det minder om at ligge i maven - da din datter lå i din mave og sparkede, så mødte hun naturligt også modstand og den samme fornemmelse kan svøbet give hende.

De mindste børn har ofte stor glæde af svøbet. Det lille barns moro-refleks (fald refleks) er stadig meget aktiv og man kan se at barnet spjætter lige der, hvor det er ved at skifte søvnstadie. Det kender du også fra dig selv, følelsen af at du falder lige der hvor du er ved at falde i søvn, du spjætter og sover så videre. Små børn har det samme, men de sover ikke videre, de bliver forskrækket, græder og har svært ved at komme videre i søvnen. Her hjælper svøbet dem til at holde fysisk sammen på sig selv, så spjættet ikke bliver så voldsomt og så de bedre kan sove.

Små børn sover naturligt godt på mors og fars brystkasse. Det er trygt og genkendeligt for dem at ligge der - men nogle gange skal der jo laves lidt praktiske ting i hverdagen og det er derfor rigtig rart, hvis barnet også kan sove i sin lift og dermed lidt for sig selv. Her kan svøbet hjælpe. Når barnet flyttes fra favn og ned i liften, så opleves skiftet ikke så voldsomt, hvis barnet er svøbt :) Har barnet bruges for lidt bevægelse, så kan man svinge lifte lidt og på den måde lulle barnet videre ind i søvnen.

I takt med at børn begynder at trille omkring, bruger sig selv mere og mere motorisk, så begynder mange børn at blive lidt irriterede på svøbet, fordi det forhindrer dem i at skifte stilling, når de sover. Derfor er det vigtigt, at man hele tiden er opmærksom på de signaler ens barn sender for, hvornår svøbet er en hjælp og giver god ro, og hvornår det ikke dur mere. Det varierer lidt fra barn til barn, men mange børn vil stadig i 3 ...


Annonce

... måneders alderen have stor glæde af at blive svøbt. Stille og roligt kan man så løsne svøbet mere og mere og barnet lærer at sove godt puttet, men uden at være rigtig svøbt.

Børn på 4, 5, 6 måneder og mere vil ofte stadig have brug for at føle sig omsluttet og puttet, når de skal sove, men her bliver et svøb ofte for lille og barnet kan i stedet puttes i dyne eller bruge en sovepose som f.eks. en voksipose eller lignende. Det at være puttet hjælper også den lidt større baby med at koble fra overfor verden, lukke af for lyde og alle stimuli og således hjælpe barnet til ro. Samtidig er fordelen ved en sovepose at barnet kan puttes i den uanset om barnet puttes hjemme eller ud, inde eller i barnevognen.. så putteritualet på den måde bliver genkendeligt og trygt.

Når man svøber små børn skal man naturligvis altid være opmærksom på, at barnet ikke får det for varmt. Af risiko for overophedning og dermed vuggedød, anbefales det at man ikke lader børn sove svøbt. Det betyder, at I kan svøbe jeres datter, når hun puttes, men når hun sover godt, så bør I stille og roligt lette på svøbet, så I sikrer jer, at hun ikke får det for varmt. Det lyder dog som om, at I allerede svøber hende meget let - hun svøbes ikke om sine ben, men kun omkring overkroppen og du fortæller, at hun ofte bakser sig ud af svøbet om natten. Det lyder derfor ikke til at være et problem hos jer med for tæt og varmt et svøbt...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Du spørger hvad man gør, når man ikke længere kan svøbe sit barn - og det kommer ofte helt af sig selv. I takt med at barnet bliver ældre, så sætter man naturligt nogle nye putterutiner ind - det kan være kærtegn, beroligende ord, godnatsang, putteklud, bamse osv. ligesom barnet jo også har sin dyne :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig god jul :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex

Lus

Rigtig mange børn oplever at få lus på et tidspunkt og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, tørre eller kun let fugtige lus bevæger/flytter sig, så hvis man skal have fat i de små krabater, så skal håret været vådt.

2. Så kommer du en god portion balsam i håret. For det første gør balsam håret lettere at rede ud, for det andet, så klistrer lusene fast i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annoncer

Annonce