Annonce

Annonce

Svar: 14 mdr. og er frisk meget tidlig morgen


4. december 2017

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sabine

Tak for dit brev :)

I har en tidlig søvnrytme hos jer - det betyder, at I står tidligt op og tager tidligt på arbejde, og I går sandsynligvis også nogenlunde tidligt i seng... Og jeres dreng lyder til at følge denne rytme, og det er jo egentlig okay, for så passer tingene sammen :)

Han er for lille til at kunne ændre rytme i weekenden. Jeg forstår godt, hvis I gerne vil have muligheden for at sove lidt længere om morgenen, og det er naturligvis dejligt, hvis jeres dreng nogle dage kan sove til kl 06.. men som udgangspunkt kan I ikke forvente og heller ikke lære ham at sove længere lørdag og søndag. Når I står tidligt op til hverdag, så vil han også stå tidligt op i weekenden - og de dage, hvor han ikke gør det, så vil det naturligt ofte betyde, at hans indre ur "kører lidt skævt", og at han derfor "halter lidt efter" de næste par dage. Så det bedste I kan gøre er faktisk at forsøge at holde fast i dagsrytmen uanset om det er hverdag, weekend, juleferie... Jo mere ens rytme han kan have, jo bedre vil det være, og de fleste børn skal faktisk op i skolealderen, før de begynder at kunne være mere fleksible i deres rytme.

I weekenden kan I evt. skiftes til at stå op med ham, og dermed skiftes til at være den som får mulighed for at sove længe :)

Det er rigtig godt, hvis I stadig kan give ham 2 lure dagligt. Da han står så tidligt op vil han naturligt have glæde af de to daglige afbræk som lurene giver ham, og det er også med til at sikre, at han ikke powernapper om eftermiddagen, så han vågner tidligt af den grund. Forsøg derfor at bibeholde samme rytme som vuggestuen har, så han både får formiddagslur og middagslur, også når han er derhjemme :)

Flasken skal han stille og roligt trappes ud af, og jeg kan ikke helt gennemskue om han får flaske, når han skal sove eller om han godt kan undvære dette og kun vågner og søger flasken en gang imellem om natten... Som jeg læser jeres brev, så får han godnatgrød og puttes uden problemer - sover således uden at få flaske inden for ca 15 minutter - og det lyder super fint. Det er således kun flasken om natten, som han skal lære at undvære.

Godnatgrøden er god, den bør I bibeholde, fordi det er med til at sikre, at han ikke vågner og søger flaske ...


Annonce

... om natten, fordi han reelt er sulten...

Når I putter ham, så må I meget gerne indføre en godnatsang, holde hænderne beroligende på ham, tænde en musikuro, putte med en bamse, putteklud eller lignende. Sådan at dette ritual bliver genkendeligt og trygt - og hen af vejen så også kan benyttes, når han vågner om natten. Altså at I kan hjælpe ham videre ind i søvnen ved at give ham klud/bamse, kærtegne ham på samme måde, sige beroligende ord.

Han vil naturligt vågne mange gange om natten, hvor han lige lægger sig om på den anden side, sparker dynen af osv. og når han har disse små opvågninger, så registrerer han at alt er, som da han faldt i søvn. Det er derfor vigtigt, at han puttes i egen seng og forbinder sin seng med stedet, hvor han sover. Ligesom det er rigtig fint, hvis I kan forsøge at putte ham med så lidt aktivitet fra jeres side - altså netop med stillingskift, beroligende hænder, beroligende ord osv. Og uden f.eks. at tage ham op, vugge ham, gå rundt med ham - og også uden at give ham flaske i munden, når han vågner :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Når han lige nu sover meget uroligt, så hænger det også sammen med hans alder og den store udvikling han går igennem netop nu. Erfaringsmæssigt er 13-15 måneders alderen ofte en urolig periode, og det sker igen, når han bliver 18-20 måneder, så er I forberedt lidt :) Tiden arbejder altså også lidt for jer, hvad angår natlige uro - men det har naturligt noget at sige, hvordan I kommer igennem de urolige perioder, hvilke rutiner I vænner ham til i de perioder, hvor det er lidt svært... :)

Når og hvis han vågner og søger flaske om natten, så prøv i første omgang at hjælpe ham videre som da han blev puttet, og hvis dette ikke er tilstrækkeligt, og han er nødt til at få flasken, så må I give ham den - men prøv så at skrue ned for mængden, så han ikke fyldes med mælk. Og allerbedst vil det være, hvis I kan nøjes med at give ham en kop med lidt vand - så han om natten ikke længere tilbydes flaske, men får en tørstslukker af kop ved behov... Og så skal I naturligvis også sikre jer, at han drikker vand nok hele dagen igennem, så han ikke behøver søge ekstra væske om natten :)

Jeg håber, at ovenstående tanker hjælper lidt videre på vej :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex

Høj stol

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange modeller. De stationere, hvor nogen kan indstilles, så de passer til barnets alder (kan varieres i længden mellem sæde og fodstøtte) og typer som fungerer som legebord.

Der findes også mobile stole eller sæder, som kan medbringes, når man skal i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annoncer

Annonce