Annonce

Annonce

Svar: Afvænning fra putteflasken


12. november 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stephanie

Tak for dit brev og fine spørgsmål :) Og tak for den fine beskrivelse af hvordan putningen foregår hos jer - det lyder rigtig trygt og dejligt, det du fortæller.

De fleste børn trapper ud af den sidste flaske, når de er mellem 12-15 måneder gamle, så der er stadig lidt tid at løbe på hos jer :) Og der er netop ofte tale om en udtrapning, hvilket betyder, at du skal give din datter mindre og mindre mælk af flasken. Så hvis hun lige nu drikker 200 ml, så skruer du ned til 180, 160, 140, 120 ml, og så skal hun gradvist vænnes til at drikke en lille slurk mælk af en kop, og derefter kan hun måske gå over til at få vand.

Det vil være rigtig godt, hvis du samtidig kan introducere en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual. Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aftensmad kl 18, udgangspunktet familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig mos. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnagrød måske ca 19.30 - det kan være en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød eller lignende. Vand eller MME af kop.

Flaske og puttes til natten ca. kl 20... Flasken her trappes gradvist ud og erstattes af mme af kop og hen af vejen af vand af kop, fordi hun sammen med sin aftengrød kan vænnes til at få lidt mælk af kop (på sigt letmælk).

Godnatgrøden er med til at sikre, at hun ikke går sulten i seng, og at hun ikke behøver efterspørge sin flaske i løbet af natten. Samtidig giver den god ro i kroppen og kan hjælpe hende med at slappe af og overgive sig til søvnen på en ny måde.

Du skal ikke begynde at tilbyde letmælk eller vand i flasken. Det er ikke meningen, at hun skal drikke anden form for væske i sine flasker, men at hun gradvist skal vænnes til ikke at behøve flasken, og at hun fint kan drikke sit behov via en kop.

Lige nu har I et rigtig ...


Annonce

... fint ritual, og din datter reagerer så fint - du skriver "ofte drikker hun ikke så meget, og skubber flasken væk efter noget tid, og gør tegn til at hun vil over i sengen. Andre gange bunder hun det hele i en køre, og kommer så over. Som hovedregel falder hun altid i søvn af sig selv i sengen, efter vi har forladt værelset". Det er lige som det skal være, og hun er på ingen måde uhensigtsmæssigt afhængig af sin flaske. Derfor skal du ikke presse et andet ritual igennem, men forsøge at ændre tingene gradvist og på en måde, hvor din datter kan følge med. Lyt derfor til dig selv og din mavefornemmelse og ikke til bedsteforældrene :)

Det vil være rigtig godt, hvis du kan introducere en putteklud, bamse, slaskedukke eller lignende, som hun på sigt kan trøste og berolige sig med, og som kan følge hende i hverdagen. Så uanset om hun skal puttes hjemme, i dagpleje/vuggestue, hos bedsteforældre eller andre steder, så har hun sin klud/bamse, der kan fungere som substitut for dig og far. Det er rigtig godt, hvis du kan give hende en ny tryghedgivende ting som erstatning for flasken og på sigt også som erstatning for din favn :) Flasken er genkendelighed og tryghed for hende, og derfor er det helt fair at tilbyde hende en god erstatning :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Når det anbefales at fjerne flasken, så er det fordi mælkesukkeret omkring tænderne giver grobund for huller. Derfor er det rigtig godt, hvis hun stille og roligt kan gå over til at få lidt mælk, før hun får børstet tænder og så kan blive puttet med lidt vand eller helt uden noget, når hun først ligger i sin seng. Men du må som sagt meget gerne gøre det gradvist.

Det er også vigtigt, at hun er inde i en rolig periode udviklingsmæssigt, og at du ikke forsøger at ændre på hendes søvnrutiner i perioder, hvor hun er syg, hvor hun skal starte institution, hvor I skal flytte eller lignende, som naturligt vil give store ændringer i hverdagen.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har umiddelbart ingen betydning og det retter sig efterhånden som barnet bliver ældre. Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil omkring to års alderen. Børns fødder skal holdes varme og det er vigtigt at barnet, fra det er helt lille, har et par små sokker på,...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud

Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år. Kosttilskud sælges som tilskud til den normale kost. Kosttilskud sælges både tilsat og uden næringsstoffer (vitaminer og mineraler).

Kosttilskud med tilsatte næringsstoffer (f.eks. Kraüterblut) skal registreres af Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Produkter godkendes ikke til børn under 1 år. Hvis produktet tænkes anvendt til børn over 1 år skal børnedosis angives.

Kosttilskud uden tilsatte næringsstoffer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annoncer

Annonce