Annonce

Annonce

Svar: Det der søvn. Igen


1. november 2017

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det er altid en svær overgang, når børn ændrer i antallet af lure. Det er ofte svært, når barnet går fra 3 til 2 lure, det er svært, når barnet går fra 2 til kun 1 lur dagligt - og det bliver svært, når hun på et tidspunkt skal springe middagsluren helt over... overgangsperioder er bare svære :)

Lige nu vil det ofte være sådan, at hun nogle dage stadig vil have behov for to lure, og andre dage vil hun fint kunne trives med kun en lur. Derfor er det vigtigt, at du og vuggestuen er fleksible omkring hendes behov. Ligesom det er rigtig godt, at du er opmærksom på at hun nogle dage måske skal puttes til tidligere eller lidt senere, end hun plejer, netop fordi hun sover lidt varieret lige nu...

Det er rigtig godt, at du forsøger at skabe en fast dagsrytme hvad angår måltider, aktiviteter i løbet af dagen osv. Det er her også vigtigt, at du forsøger at starte dagen til samme tid hver morgen. Jeg plejer at sige +/- en halv times tid. Det betyder, at du skal forsøge at stå op til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend, uanset om hun skal i vuggestue eller være derhjemme. Jo mere ens hendes stå op tidspunkt er, jo mere vil resten af dagen følge efter, og jo lettere vil det være for dig at vurdere tidspunktet og behovet for lure.

Du skal også være opmærksom på, om hun de dage, hvor hun kun sover en lur dagligt, begynder at powernappe om eftermiddagen. Det kan være i bilen eller på cyklen på vej hjem fra institutionen... Hvis hun gør det, så er det tegn på, at hun stadig ikke kan nøjes med en lur dagligt, og det vil her være bedre, at hun får en formiddagslur. Det er bedre at hun powernapper om formiddagen end om eftermiddagen, fordi søvn der ligger efter kl 16 vil påvirke hendes nattesøvn, med den alder hun har...

Det kan også spille ind, hvorvidt hun er en lærke eller ugle, altså om hun starter dagen tidligt eller gerne sover længe. Hvis hun har tendens til gerne at ville sove længe, så kan man nogle gange godt vælge at lade hende sove til hun vågner af sig selv om morgenen. Det betyder, at hun så måske først vil starte dagen kl 8.30-09... og det kan så gøre, at hun kan nøjes med kun en lur dagligt og stadig gå forholdsvist tidligt i seng. MEN, hvis hun ikke har tendens til at kunne sove så længe, så vil det ofte være bedre, at du starter dagen tidligt og giver hende muligheden for at få to lure og her altså sikrer hende en formiddagslur.

Med hensyn til hendes brok i løbet af dagen, så behøver det ikke nødvendigvis at hænge sammen med manglende søvn, men kan også hænge sammen med hendes indtag af mad. Måske skal hun have lidt flere små måltider, måske skal hendes mad sammensættes på en lidt anden måde, så hun får flere grøntsager, fiberholdigt brød og lignende og mindre sukkerholdige ting... Jeg ved ikke, hvordan hun spiser, og hvordan du sammensætter hendes kost, men nogle gange når børn virker uoplagte, pylrede og til at mangle overskud, så kan det være en idé at se lidt på deres kostsammensætning. Så hvis din datter f.eks. virker træt om eftermiddagen, så kan det nogle gange være en god idé at tilbyde hende et ekstra mellemmåltid ...


Annonce

... der...

En dagsplan kunne se således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, ½ banan eller anden frisk frugt. Vand af kop.

Puttes evt. til formiddagslur

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, makrel, rognguf, sildepostej, laksepostej mv. Rester fra aftensmaden, det kan være pasta, frikadeller, grøntsager - kartoffelbåde eller kogt gulerødder, ærter, majs. Det kan også være agurk, rød peberfrugt eller lignende, der gives som tilbehør til brødet. Må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop

Puttes til middagslur - Hvis formiddagsluren er sprunget over vil hun måske skulle puttes og sove mellem 12-14... hvis hun har sovet formiddagslur, vil hun måske først være klar til luren kl 13.30..

Eftermiddag 15-16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Evt. en lille portion tykmælk (max 100ml) med lidt frugtmos, friske bær, evt. lidt rygbrødsdrys eller lignende, ½ banan eller anden frisk frugt, Vand af kop

Sen eftermiddag 17: Imens du laver aftensmad, kan hun tilbydes lidt forskelligt frisk og kogt grønt at gnave i...

Aften 18-18.30: Spiser mere og mere det samme som dig - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage og lignende.

Tilbydes en godnatgrød og lidt letmælk af en kop - og får derefter børstet tænder.

Puttes til natten (hvis du stadig ammer, kan du amme hende og putte hende) ca. kl 20.. Dette tidspunkt kan naturligvis også ligge tidligere, hvis hun kun har sovet en lur dagligt og dermed har sovet tidligere i løbet af dagen.

Der er i denne plan fortsat mange måltider, og meget rigtig mad. Og det er netop vigtigt at hun spiser sundt og varieret, så hendes humør er stabilt.

Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet, når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.

Det er vigtigt, at man allerede fra morgenstunden og dette gælder både børn og voksne, starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret. Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellem måltider, fordi det er vigtigt til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas.

Det er vigtigt at undgå saftevand og unødigt søde fødevarer. Ren frugt er at foretrække og vand bør som hovedregel være tørstslukker:)

Samsovning behøver ikke være et problem. Hvis det fungerer godt for jer, at du og din datter sover i samme seng, så er der ikke umiddelbart grund til at ændre dette. Det er dog et problem, hvis det f.eks. betyder, at du ammer hende flere gange om natten for at holde hende sovende, men det har jeg ikke indtryk af, at du gør:)

Jeg håber, at ovenstående hjælper dig lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


3. oktober 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælpe videre i søvn - 6 mdr gammel

Hej Helen. Vi er pt i gang med at øve vores søn i at falde i søvn uden...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gulsot

En del nyfødte får en gullig farve i huden, som skyldes at børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion.

De overskydende blodlegemer nedbrydes af leveren og der dannes et farvestof kaldet bilirubin. Hvis leveren endnu ikke er helt moden til at kunne udskille bilirubinen, ophobes det i kroppen i et par dage og kan ses som en gullig farve i huden.

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annoncer

Annonce