Annonce

Annonce

Svar: Utryg ved at falde i søvn


27. oktober 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Camilla

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på søvntoget, altså på at ramme det rette puttetidspunkt, så din dreng ikke er for vågen, men heller ikke overtræt, når han puttes, men så du rammer det tidspunkt, hvor han har lettest ved at overgive sig til søvnen.

Og med den alder han har nu, så begynder han at kunne sidde mere op, og jeg synes derfor, at det vil være en rigtig god idé, hvis du begynder at indføre faste ture med barnevognen. Der er mange gode grunde til lige nu at forsøge dette, og nogle af dem vil jeg lige nævne her:

For det første så kan du, som du skriver, starte med at lade ham sidde op. Naturligvis med flyverdragt/sovedragt på og ryglænet i barnevognen eleveret, så han kan slappe af og læne sig tilbage, men så du anerkender hans lyst til at sidde og kikke, mærke vinden i ansigtet og blive fyldt og med indtryk, før han skal sove.

For det andet, så lærer du ham at falde i søvn uden at være i din favn, og uden at du skal gå rundt med ham i armene. Som du skriver, så er han efterhånden en tung dreng, og det er rigtig hårdt for din ryg, hvis du skal være rundt på ham, når han vejer knap 11 kg. Det er en godt for dig, men det er heller ikke hensigtsmæssigt, hvis han kun kan sove i din favn...

For det tredje, så føler han ikke noget pres omkring søvnen i barnevognen. Han kan falde i søvn, når han er parat til det, og det er, som du også skriver, netop vigtigt at fjerne pres fra ham, så han føler sig tryg ved at sove.

For det fjerde, så giver det dig mulighed for at se lidt på klokken og dermed vurdere, hvornår han egentlig er parat til at sove, hvis du putter ham kl 09, og han først falder i søvn kl 09.45, så ved du, at han måske først skal puttes ca 9.30 fremover - og når du kender hans puttetidspunkt bliver det naturligt også lettere at putte ham...

For det femte, så er det bedre at trille ham en tur i barnevognen i løbet af dagen, fremfor at sidde og hoppe på en pilatesbold eller lignende. Det er som udgangspunkt en god vane at lære at sove i sin barnevogn, og det kan fungere rigtig godt for alle fremadrettet. At lære ham at skulle hoppe på en pilatesbold, bliver kun sværere at hjælpe ham med...

Derudover så vil det være rigtig godt, hvis du ...


Annonce

... kan forsøge at starte dagen til samme tid hver dag. Jo mere fast stå op tidspunkt I har, jo mere vil resten af dagen følge efter. Det vil sige, at han naturligt vil spise til faste tider, være aktiv til faste tider, og kan puttes til nogenlunde faste tider - alt sammen ofte afhængig af, hvornår dagen starter. Derfor kan det være en god idé, at du f.eks. ikke serverer morgengrød senere end kl 07.30, og det betyder, at hvis han ikke vågner af sig selv f.eks. kl 07, så må du faktisk gerne vække ham. Det kan godt forsvares at vække ham om morgenen, hvor han har sovet en længere og sammenhængende nattesøvn, og når det samtidig er for at sikre ham en bedre søvnrytme og sikre hans søvnbehov om dagen. Det dur ikke, at han nogle gange springer dagslurene over....

Nogle gange kan det være en god idé at lægge et bad ind midt på dagen i en periode. Badet aktiverer jeres dreng rigtig godt både motorisk og mentalt, det forlænger hans vågenperiode og hvis du afslutter badet med god frottering med håndklædet, smører ham med lidt creme osv. efter behov, giver ham lidt babymassage osv. så kan det også være med til at give ham en god fysisk ro, før han skal sove. Og det kan faktisk gøre, at han så vil have lettere ved at falde i søvn, når han puttes til sin middagslur, ligesom det kan gøre, at han sover en lidt længere og mere sammenhængende lur.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover så spiller øreproblemer naturligt også ind på søvnen, så hvis han har væske i mellemøret, så kan det vække ham undervejs i søvnen fordi han får smertejag fra ørerne. Selvom han om dagen godt kan ligge på ryggen og lege, så kan han godt få problemer med søvnen, hvor han ofte også ligger ned i længere tid. Af samme grund kan det også her være en god idé at du lader ham sidde op, når han skal sove og du triller med barnevognen, fordi det kan være med til at forebygge smertejag fra ørerne, så han igen tør overgive sig til søvnen... Af samme grund kan det være en god idé, hvis du kan elevere hovedgærdet i hans seng, så han ikke ligger helt fladt. Det kan du gøre ved at komme en lille pude, et sammen rullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så hele madrassen i hovedenden løftes lidt op :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling som bruge til mange ting. Nogle oplever at have effekt at det som smertelindring under fødslen andre synes det er effektiv i forhold til deres barn, som græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, så spørg på fødestedet om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en privat.

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annoncer

Annonce