Annonce

Annonce

Svar: Min datter sparker dynen af om natten


4. oktober 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt, at din datter sparker dynen af i løbet af natten. Nogle gange sker det bevidst, fordi hun har det for varmt, og andre gange ubevidst, fordi hun vender sig, skifter side osv. og dermed får dynen sparket af... Det er altså naturligt, at hun skifter stilling og naturligt, at hun sparker dynen af, men du skal naturligvis sikre dig, at hun ikke bliver for kold.

Jeg synes ikke umiddelbart, at du bør skrue op for varmen i værelset, med mindre det er meget koldt, - den bedste sovetemperatur er 16-20 grader. Det vil være bedre, at du giver hende nattøj på, som så kan holde hende varm, når dynen sparkes af. Det er også fint med et lille tæppe, som måske kan svøbe sig lidt bedre, end en dyne kan, men med den alder hun har, vil det ofte være rigtig godt at sove med en juniordyne, som måske netop fordi den er større, bliver bedre liggende omkring hende og netop giver hende følelsen af, at det er dejligt at putte under dynen :)

Undertøj og nattøj kan med fordel være i uld. Det kan være ren uld, eller det kan være en blanding mellem uld/silke eller uld/bomuld. Når uld væves til undertøj og nattøj, så får det naturligt et højt luftindhold - uldtøj består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at ulden isolerer rigtig godt. Derfor har undertøj og nattøj i uld en god isoleringsevne, som hjælper med at holde temperaturen om natten, når din datter sover og måske får sparket dynen af...

Samtidig kan uld også suge sved, hvis hun får det for varmt. Uld kan absorbere 30-40% af sin vægt i væske, hvor bomuld kan suge 7-10 %. Det betyder, at selvom dit datter måske kommer til at svede lidt, så vil ulden stadig føles varm.

Du fortæller, at du lige nu putter hende på hendes dyne, lægger en babyvatdyne over hende, og lægger et tyndt uldtæppe ved fødderne... Jeg forstår godt, hvorfor du har valgt at gøre sådan, men jeg kan ikke lade være med at få den tanke, at det måske gør det sværere for hende at ...


Annonce

... finde den rette temperatur og dermed gør, at hun sparker dynen af... Hvilken type madras ligger hun på? En god madras vil også hjælpe hende med at holde en tilpas temperatur, og effekten af madrassen forsvinder måske, når du lægger en dyne på madrassen og din datter ovenpå. Så måske vil det også hjælpe jer, hvis hun puttes direkte på madrassen og så med en juniordyne over - og måske så har nattøj i uld på...

Det er fint, at du har forsøgt med strømper, men det lyder som om, at det har irriteret hende. Måske vil hun synes om nogle dunsokker? Det kan være, at hun vil synes, at de er lidt sjovere at have på, samtidig med at de luner... ellers må hun sove med bare fødder :)

Sundhedsstyrelsen fraråder lammeskind som liggeunderlag under søvn inden døre, så det vil jeg ikke anbefale dig. Det kan dog evt. bruges i barnevognen eller i en krybbe. Vælger man at bruge lammeskind udenfor, så skal man være opmærksom på, at der kan samle sig mange husstøvmider i et lammeskind. Derfor skal det rystes dagligt, gerne støvsuges flere gange om ugen, og derudover skal det vaskes jævnligt i maskinen eller i hånden og hænges til tørre...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til at putte med dynen og selv finde ud af at tage dynen på, hvis man fryser, så starter de fleste børn med at putte sig, når de er omkring 1.5 år gamle. Ofte fordi vi har puttet dem og puttet med dem fra de var ganske små, og fordi de spejler sig i os, og ser hvordan vi gør. Og stille og roligt begynder barnet så selv at synes, det er rart at putte, nyder at sidde med dynen i sofaen, have dynen om sig, når man ser fjernsyn osv.

De fleste børn er dog i 3 årsalderen, før de begynder at kunne finde deres dyne selv om natten, når de har sparket den af og får brug for at putte sig undervejs i søvnen. Nogle børn kan allerede, når de er 2.5 år, mange kan først i 4 års alderen, men gennemsnitligt vil jeg sige omkring de 3 år...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling som bruge til mange ting. Nogle oplever at have effekt at det som smertelindring under fødslen andre synes det er effektiv i forhold til deres barn, som græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, så spørg på fødestedet om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en privat.

Læs mere i Babylex

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annoncer

Annonce