Annonce

Annonce

Svar: Antal dagslure og kunne sove igennem?


18. september 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Din datter er stadig så lille, at du ikke kan forvente nogen fast rytme endnu. Du er nødt til at være lidt fleksibel og det er helt alderssvarende, at hun nogle gange tager en kort lur på kun 1/2 time, og andre gange tager en lang lur på et par timer. Det må hun gerne, så længe hun samlet sover det, som hun har behov for, og det lyder det til :)

Nogle børn sover i 2 måneders alderen 4 lure dagligt, andre børn sover 2 lange lure - og der kan sagtens være forskel fra dag til dag, hvilket er helt normalt. Det betyder også, at hendes vågenperiode kan variere i længde. Nogle gange vil hun måske kunne være vågen i et par timer, før hun er parat til at sove igen, andre gange vil hun kun kunne være vågen i 30.40 minutter, før hun igen virker putteklar... En god tommelfingerregel er dog, at hun ikke bør være vågen i mere end 2 timer af gangen, så skal hun tilbydes mælk og puttes igen.

Din datter sover op til 5 lure i løbet af dagen, og hvis hun trives med dette, så er det helt okay. MEN, du skal prøve at vurdere, hvordan hun virker, når hun vågner. Hvis hun vågner efter 30 minutter og virker ked af det, pylret og stadig træt, så vil det være en god idé, at du prøver at få hende til at sove et lidt længere søvnstræk. Og på den måde vil antallet af lure måske blive lidt mindre :)

Du skal som udgangspunkt putte hende, når hun virker træt, og ikke holde hende vågen imod hendes behov og signaler. Men samtidig skal du også prøve at lægge mærke til det, der kaldes bevidsthedstadier, for børn har lidt forskellig måde at vise træthed, lyst til at pludre, lege osv. på:

Stille årvågenhed: Er der hvor din datter ligger og kigger. Ganske stille studerer omgivelserne, lyspletten på væggen, dit ansigt og dine bevægelser. Hun ligger helt stille, følger med øjnene, men uden at dreje sit hoved.

Aktiv årvågenhed: Bevæger sig lidt mere, hun kigger mere aktivt rundt, kommer med små lyde, knirker lidt, vægrer sig måske lidt mod kontakt, begynder at virke lidt søgende, sulten eller har behov for hjælp til at koble lidt fra, vender blikket væk og fortæller at hun har brug for lidt ro. Det er ikke det samme som at hun har behov for at sove.

Gråd: Hun begynder at græde, hun har været aktiv, er ved at blive træt, er irritabel eller begynder at mærke, at hun nu er ved at være sulten. Måske vil hun gerne løftes lidt op, har brug for hjælp til at skifte stilling, få en ny ble, måske behov for bare at ligge lidt for sig selv og lade alle de indtryk hun har fået bundfælle sig.

Døsig: Når hun er træt og har brug for at blive puttet. Tegnene på døsighed kan man ofte også se lige der, hvor hun er ved at vågne lidt op fra en lur. ...


Annonce

... Hun bevæger sig, øjnene holder op med at fokusere, virker lidt matte, hun rynker panden, smiler måske lidt, spidser munden, smasker, øjenlågene er ved at falde i, og hun ruller med øjnene. Det er i denne periode, at hun skal puttes eller gerne lige lidt før. Ved at putte hende på dette tidspunkt, så giver du hende mulighed for at få en længere sammenhængende søvn.

I den dagsplan du sender nævner du kun amning aften og nat. Jeg går ud fra, at hun også ammes mange gange i løbet af dagen - og det vil generelt være en god idé, hvis du ammer hende som en fast del af putteritualet. Det vil være med til at sikre hende en længere søvn, og amningen hjælper hende også med til at koble fra, så hun netop bedre kan finde roen og overgive sig til søvnen :)

Derudover er det en god idé, hvis du kan begynde at indføre lidt faste rutiner omkring søvn og putning. Det vil ofte være de ting, som du sikkert allerede gør. Det kan være at du skifter hendes ble, tilbyder hende mælk, putter hende i sovepose, svøber hende eller lignende, måske tilbyder lidt mere mælk, og derefter lægger hende fra dig, evt. med en sut og putter hende stille og roligt ned i lift eller seng... Jo mere genkendelighed, jo mere tryghed.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til at sove igennem, så er det en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at hun får tilstrækkeligt med mælk hele dagen igennem og også om aftenen. Og med den alder hun har, er det faktisk vigtigt, at du ammer om natten, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin. Det er således med til at opretholde din mælkeproduktion, hvis du ammer om natten, og det er derfor ikke ønskeligt, at hun sover hele natten uden at blive ammet... :)

Men hun må gerne sove 3-4 timer, hvis hun kan, så hun f.eks. bliver ammet kl 23.30, 03 og 06.. Det vil være at sove igennem i denne alder. Og de fleste børn har faktisk brug for amning midt nat, indtil de er omkring 6 måneder gamle. I takt med at hun i 6 måneders alderen spiser skemad flere gange dagligt og også drikker vand af kop, så kan man begynde at trappe ud af amningen om natten. At sove igennem i 6 måneders alderen vil være at sove f.eks. 5-6 timer uden mælk, f.eks. fra kl 23.30 til 05...

Hvis du er opmærksom på at amme hende efektivt hele dagen igennem og lader hende fylde sig ekstra op i løbet af aftenen, så kan du måske godt være heldig, at hun kan sove 3 timer i stedet for kun 2 timer af gangen om natten. Men det kan også være, at hun lige nu netop søger brystet hyppigere om natten, fordi hun på den måde forsøger at få sat din mælkeproduktion op...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Sovevaner | 5 mdr.

Søvnudfordringer om natten - 5 mdr.

Hej Helen Mit barn er lige blevet 5 måneder, og vi har store...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce