Annonce

Annonce

Svar: Tak for svar om søvn - opfølgning


2. september 2017

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Dejligt at høre, at I har kunne bruge mit sidste svar, og jeg vil naturligvis meget gerne uddybe og svare på dine spørgsmål i dag :)

Når du putter jeres dreng, så er det for det første vigtigt, at puttetidspunktet er rigtigt. Det handler om at ramme søvntoget, når det holder ved perron. Du skal forestille dig, at der kører et søvntog fyldt med vores søvnhormoner og derfor er vi parate til at sove, når det kommer forbi. Hvis vi kommer for sent til toget, så er det enormt frustrerende at vente på næste tog, og hvis vi kommer for tidligt til toget, så er det lige så frustrerende, så er vi også nødt til at vente på næste tog...

Hvis det lykkes at putte jeres dreng inden for 10-15 minutter, så har I ramt søvntoget. Men hvis putningen f.eks. tager en time, så er I enten kommet for sent eller for tidligt til toget, og så er I nødt til at afbryde hele seancen og vente på at næste tog kommer forbi... Søvntog kører ofte efter 20 eller 40 minutters køreplaner :) Derfor må I så kikke på jeres dreng og lægge mærke til hans træthedssignaler og så putte ham efter 20 minutter eller 40 minutter, når han igen viser sig parat :)

Derudover kan det være en god idé med en fast aftenrutine med den alder jeres dreng har. Og jeg vil foreslå jer, at I forsøger at skabe følgende rytme:

Aften 18: Aftensmad, I spiser sammen og spiser samme mad, - naturligvis i en konsistens som han kan kapere i forhold til sin alder, og han skal både have mad i stykker og også stadig mos. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. Hvis badet ligger ca 1 time før putning, så vil det have en god effekt på søvnen og kan også hjælpe ham med at koble fysisk fra og finde bedre ro i kroppen...

Tilbydes en godnatgrød ca kl 19.30. Det kan være en grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Tilbydes mme af en kop. Får derefter børstet tænder.

Og puttes til natten som nu med sut (gerne koblet til en klud) og godnatsang ca kl 20...

Du fortalte i dit tidligere brev, at han ikke længere får hverken bryst eller flaske, og det lyder som om, at han måske godt kunne have glæde af at få noget at falde til ro på. Han er stadig under et år gammel, og de fleste børn har brug for bryst eller flaske, som en fast del af deres putteritual. Hvis I helst ikke vil give ham mælk via flaske, så kan alternativet være en drypfri kop og han behøver ikke få mme, han må faktisk også gerne få lidt tynd blandet kamillete, som alternativ, hvis det kan hjælpe ham til at sove. Og det vil jeg bestemt foretrække fremfor at begynde at give ham forskellige homøopatiske dråber... Naturlægemidler skal registreres af lægemiddelstyrelsen og godkendes normalt ikke til børn under 2 år...

At tilbyde ham en flaske eller drypfri kop med lidt tyndblandet kamillete i sengen kan hjælpe ham til at komme væk fra din favn og netop forbinde sin seng med noget trygt, dejligt og rart - og han kan ligge ned, drikke sin te imens du sidder og synger for ham, hvorefter han kan falde trygt og roligt i søvn. Det er dog vigtigt, at han ikke falder i søvn med flasken/koppen i munden, men slipper den og overgiver sig til søvnen uden denne afhængighed...

Hvis puttetidspunktet er rigtigt, og hvis han har fået aftensmad, været i bad, har fået lidt babymassage og en godnatgrød og derefter puttes, så alt basic er opfyldt for at han kan sove godt, så burde han kunne finde ro og falde i søvn på en god måde...

Hvis han stadig græder, så skal du dog forsøge at afkode gråden og vurdere, hvordan du så skal reagere alt efter, hvilken type gråd der er tale om:

Overtræt gråd - det er hvis han bare er rigtig træt. Fyldt op med indtryk efter en lang dag og han kan næsten ikke hænge sammen, så han græder fordi han er overtræt. Men der er her tale om en kortvarig gråd, han græder ulykkeligt et par minutter, men ved at du sidder der, hjælper ham med at koble fra dagen og slippe alle oplevelserne, så får han overgivet sig til søvnen.

Ulykkelig gråd - det er hvis han græder længe, rejser ...


Annonce

... sig og strækker armene op over hovedet og derved signalerer "tag mig op, gå ikke fra mig". Et sådan signal skal du naturligvis reagere på, tage ham op, sætte dig med ham, trøste og berolige ham, betrygge ham og når han så atter viser sig parat, så prøver du at putte ham igen. Han må ikke være ulykkelig før han skal sove :)

Protest gråd - det er, hvis han græder, som protest over, at du ikke vil lege. At han oplever det at komme i seng og din tilstedeværelse som sjov og underholdning, at han rejser sig igen og igen, hopper rundt, forsøger at få dig til at lege og protesterer, når du forsøger at få ham til at lægge sig til at sove... Her kan det være okay at du går fra ham. Ikke fordi han skal blive ulykkelig og græde mere, men fordi du ved at gå med dit kropssprog signalerer, at det er sovetid og ikke legetid. Og netop ved at du går, så forstår han, at du ikke vil lege nu. Derfor skal du kun gå kortvarigt, og du skal også komme tilbage, selvom han ikke går. Det er ikke meningen, at han skal nå at blive ked af det. Og ofte vil det være nok, at du går fra ham 1-2 gange, så forstår han godt, at han skal lægge sig ned, og så sætter du dig hos ham, holder dine hænder beroligende på ham, synger godnatsang osv. Og indfører jeres putteritual, som du gerne vil :)

Det er ikke en "dårlig idé at gå tilbage til ham, når han græder". Det er en dårlig idé først at gå tilbage til ham, når han græder. Det er vigtigt, at han oplever det at komme i seng som noget trygt, dejligt og rart. Det skal være en hyggestund, som han kan se frem til på sigt :)

Det vil være rigtig godt, at det er far, som giver jeres dreng bad om aftenen, hjælper ham i nattøjet, tilbyder ham godnatgrød, børster hans tænder osv. så far gør alt det, som leder op til putning. Jo mere far gør alt dette, jo mere vil far naturligt kunne tage over, når du er på arbejde - eller når den lille ny kommer og du måske nogle gange er nødt til at tage dig af den lille.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis det er dig, der har holdt barsel og været mest hjemme sammen med jeres dreng, så er det naturligt dig, som han søger mest. Og da du samtidig er gravid og måske påvirket af dette - f.eks. i form af kvalme eller måske stiller du lidt mere krav om selvhjulpenhed hos jeres dreng, fordi du ikke kan bære ham og løfte rundt på ham som tidligere, så vil han mærke dette og reagere på dette. Det betyder ikke, at han ikke også er glad for sin far, og det er rigtig dejligt, at han har en far, som elsker ham højt og som rigtig gerne vil tage del i det hele og også super, at de har hver anden weekend sammen fordi du har lange vagter - det er super godt for deres forhold - også på sigt. Men det ændrer ikke på, at han stadig vil søge mor rigtig meget.

Det spiller naturligt også ind, hvordan far regerer, når jeres dreng afviser sin far.. Jeres dreng bliver naturligt også mere og mere bevidst, og vil naturligt begynde at undersøge mere og mere, hvad det han gør, gør ved andre - og her kan det f.eks. være spændende at undersøge, hvordan I reagerer på afvisning... Derfor er det vigtigt, at far fortsætter med at vise jeres dreng, at han rigtig gerne vil ham, og det er rigtig godt, at de to prioriterer hinanden og gør ting sammen uden mor :)

Og så er det på samme måde vigtigt, at du også prioriterer at være der for jeres dreng, når du er hjemme, så han får sit "mor-depot" fyldt rigtig godt op, når I er sammen, så han har noget at tære af, når du ikke er der...

I kan naturligvis godt overveje, om far skal fuldt ud på banen om natten i en periode, da du er gravid, og dit overskud ikke er så stort. Måske skal far og søn sove sammen i en periode og mor sove et andet sted. På den måde får du din nattesøvn, og far og søn lærer, at far kan være okay om natten.. Samtidig kan far berolige og give masser af nærhed, tryghed osv. trøste og berolige, men netop hjælpe på denne måde og så vidt muligt uden at tilbyde sut, vand osv. som jeres dreng skal lære at sove uden...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex

Vugge

At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling.

Næaten alle børn elsker også at blive vugget, både når de bliver vugget i en arm og når de ligger i en vugge.

En vugge har dog den ulempe at den ofte er kort og barnet vokser hurtigt ud af den. Hvis I vil have en vugge er det derfor en god idé at købe en vugge, hvor der er plads til barnet i længere tid. Derudover er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Helen har på alle mulige måder været en super støtte for mig i de første fire måneder med min søn Lucas.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce