Annonce

Annonce

Svar: Rigide sovevaner om dagen


3. august 2017

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sofie

Tak for dit brev :)

Det lyder umiddelbart som om, at jeres dreng er glad for slyngevuggen og sover godt i den - og som udgangpunkt skal man ikke ændre noget, der fungerer :) Men det har naturligvis noget at sige, hvordan I putter ham, hvilke ritualer I giver ham - det I indfører nu, vil han naturligt tage med sig, så hvis han lærer at han skal svøbes og vugges i søvn, så er det på sigt naturligt måde, han vil have behov for at falde i søvn på...

Han er stadig så lille, at han naturligt har brug for at føle sig omsluttet, når han skal sove. Og i stedet for at ligge i jeres arme, så hjælper det ham at blive svøbt eller puttet i en slynge eller slyngevugge. Det er helt fint. At blive vugget og bevæget er vigtigt for det lille barns udvikling og med den alder han har lige nu, hjælper det ham til at koble fra overfor verden og alle oplevelserne.

Det er dog en god idé, hvis I også vil forsøge at vænne ham til barnevognen, så han kan sove i den. Det vil, som du er inde på, gøre det lettere også at putte ham, hvis I er nogen steder, ligesom det kan være praktisk i hverdagen, hvis du kan putte ham i barnevognen, trille en tur, få handlet lidt undervejs osv.

Det kan være en god idé at svøbe ham eller putte ham i en sovepose, når du putter ham i barnevognen. Det er godt at trille ham, så han stadig oplever at blive vugget og bevæget og på den måde lullet i søvn. Det er også en god idé at tilbyde ham mælk lige før han skal sove, og da han får flaske, kan du forsøge at give ham flasken direkte i barnevognen eller i tremmesengen, så han får lov til at falde i søvn der, hvor du ønsker han skal sove og ikke oplever et skift fra din favn og ned i sengen, som han naturligt ofte vil protestere imod. Det er en god idé at elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt.

Med hensyn til overgang fra slyngevugge til tremmeseng, så er det en god idé ikke at ændre alt på en gang. Men i stedet forsøge at skabe nye rutiner stille og roligt - og med små skridt af gangen, og så justere hen af vejen. Han er vant til at føle sig omsluttet. Han er vant til at ligge i en lille hule beskyttet mod lys og lyde, og han er vant til at blive vugget. At lægge ham direkte ned i tremmesengen, vil være voldsomt. Den er stor og åben sammenlignet med det, han er vant til, og det kan derfor virke utrygt for ham og gøre ham ked af det.

Jeg har lavet en skridt-for-skridt-plan, der ser således ud:

- Brug beroligende lyde, når du putter. Det kan være ”sshh-sssh” eller "ssåå-såå", det er de små ord, I ofte også bruger, når du trøster ham. Nogen har glæde af at bruge en spilledåse eller anden form for beroligende musik, som tændes hver gang barnet skal sove og som ...


Annonce

... dermed forbindes med søvn og giver ro.

- Start med at øve det om dagen f.eks. inden middagslur og når det fungerer der, så kan rutinerne overføres til øvrige dagstidspunkter og om aftenen/natten.

- Indfør evt. en putteklud. Gerne en klud der dufter af mor/far. Den er med til at minde lidt om måden han tidligere er puttet på, - han er vant til at have et klæde ved sit ansigt, og kluden minder på den måde lidt om at ligge i slyngevuggen eller ligge i din favn.

- Hvis I har mulighed for det, så sæt slyngevuggen op der hvor I ønsker at han skal lære at sove, så omgivelserne er de samme.

- Når I putter ham i slyngevugge, så vil det være godt, hvis I kan begynde at vugge den mindre og mindre. Samtidig med at I bruger lyde, beroligende ord, putteklud osv. Hvis han er stille og ikke siger noget, så holder I slyngevuggen i ro, og kun hvis han græder, småklynker osv. så bevæger I ham lidt igen. Vugge og holde pause, så han gradvist vænnes til mindre og mindre bevægelse.

- Brug evt. en voksipose, sovepose eller lignende, så han stadig føler sig omsluttet og fuldstændig tryg, når han skal sove. Skift ham, svøb ham eller put ham i soveposen og give ham mælk imens han ligger i den, og hjælp ham derefter ind i søvnen i sengen eller i barnevognen. Med ham følger klud, beroligende ord osv, som han kender og forbinder med at skulle sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


- I kan overveje om han vil have glæde af en sengehimmel på sin tremmeseng for at give samme fornemmelse af at ligge i en hule. I kan også overveje at bruge brio-bedrockers eller hjul på sengen, for stadig at kunne vugge dem lidt i en overgang til at skulle sove i en stillestående seng.

- Det kan være en god idé at benytte jer af barnevognen, hvor han netop der puttes under kalechen og stadig få hulefornemmelse, samtidig med at I kan trille, holde pause og lære ham at sove uden at være i bevægelse.

- Det er vigtigt, at I lader ham mærke, at du/I er der. Brug dine hænder på hans krop, så han ikke føler sig alene, men mærker jeres nærhed. Og lul ham ind i søvnen, hvor han ligger netop på denne måde, så han føler sig helt tryg.

Han gennemgår en stor udvikling lige nu og hans søvn ændrer sig også fysiologisk i sammensætning. Det betyder, at han naturligt kan have sværere ved at sove nu, ligesom han ofte vil have tendens til at powernappe mere.. så ja, på den måde er der lige nu tale om en lidt svær periode søvnmæssigt. Men, når det er sagt, så er det dog vigtigt, at I er bevidst om, hvilke rutiner og ritual I skaber, hvad det er I lærer ham nu, i forhold til, hvad I gerne vil fremover :)

I kan læse meget mere i min bog "Helens bog om børn og søvn" :)

Rigtig meget held og lykke med projekt fra slyngevugge til tremmeseng!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine altid venlige svar - de giver os noget at tænke over - og lidt ro til det bekymrede moderhjerte ...

Mor til Magnus 15 måneder


Annoncer

Annonce