Annonce

Annonce

Svar: Opfølgning på søvn og putterutine


31. juli 2017

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære L

Tak for dit brev og tilbagemeldingen om, hvordan det går :) Og det går stille og roligt fremad, hvilket jo er super dejligt.

Jeg tænker, at det er naturligt, at jeres dreng kan have sværere ved at falde i søvn. Han skal lære at sove uden at være i favn og uden at I skal vugge ham igen og igen, han er startet i vuggestue og har derfor naturligt svært ved at koble fra og slippe dagen og alle oplevelser, så det er helt okay og naturligt, at det stadig kan tage lidt tid og kræve lidt ressourcer fra jeres side, at få ham til at overgive sig til søvnen. Til gengæld, så er han nu begyndt at sove igennem og virker lagt mere glad og veloplagt, når han vågner - og det er guld værd for jer alle! :)

I må gerne vente med at vække ham til kl 07, hvis I fornemmer at 6.30 er for tidligt for ham. Det vigtigste er, at han ikke har et spænd fra 05-08... men kommer op nogenlunde samme tid hver dag (+/- 1/2 times tid), og at hans morgenmad ligger til samme tidspunkt. Hvis han får serveret morgengrød til fast tidspunkt hver dag, så vil hans indre ur stille og roligt begynde at indstille sig på at skulle spise der, og han vil begynde at vågne, fordi han så er sulten... Så selvom stå op tidspunktet lige nu kan variere en smule, så lad spisetidspunktet være det samme. Så hvis han slet ikke kan få øjne kl 06.30, men først er klar en halv time senere, så er det okay, men han bør ikke sove til kl 08, for så rykker hele dagen sig for meget :)

Som udgangspunkt skal I ikke skære af hans dagssøvn, men når det er sagt, så er det dog en god idé, at I forsøger at hjælpe ham med ikke at bytte om på nat og dag. Det betyder, at han gerne må sove 3.5-4 timer i løbet af dagen, fordelt på to lure. Det lyder til at være hans behov, og det må I lige nu gerne holde fast i. Men han skal ikke begynde at sove meget mere om dagen, så han pludselig sover 5 timer eller mere, for så bliver hans nattesøvn for kort for ham og jeres døgn kommer ikke til at hænge sammen.

Det er vigtigt, at I ikke putter ham om aftenen, før han er parat til at sove. Hvis han først er parat til at sove f.eks. kl 21.30, så skal I ikke putte ham før. Det dur ikke, at I forsøger at putte ham kl 20 og I så bruger 1.5 time på putning. Han skal puttes så sent, at han er parat til at sove inden for ca. 15 minutter. I skal forestille jer, at der kører et søvntog, ...


Annonce

... og det handler om at springe på toget, når det holder ved perron. Hvis man kommer for sent til toget, så er det enormt frustrerende at vente på det næste tog. Kommer man for tidligt til toget, så er det ligeså frustrerende - det er altså bare frustrerende at vente, og hvis toget ikke er der, så kan man ligeså godt udnytte tiden og lave noget andet imens.

Når det lykkes jer at putte jeres dreng inden for 10-15 minutter, så har I ramt søvntoget, så har I nået at springe på toget, når det kom forbi. Men hvis putningen tager en time eller mere, så har I ikke ramt søvntoget, så er I enten for tidligt eller for sent på den, og i forhold til, at han ofte sover ret godt om dagen og gode lange lure om dagen, så er det sandsynligt, at I er for tidligt på den :)

For at undgå, at han begynder at falde senere og senere i søvn om aftenen, er det derfor vigtigt, at I forsøger at putte ham, når han tydeligt er parat, så han lærer at sove inden for ca 15 minutter. I takt med at han lærer dette, så kan I begynde at putte ham tidligere og tidligere - han kender ikke klokken, men lærer gradvist ritualet at kende og vil derfor ofte kunne falde tidligere i søvn. Hvorimod, hvis I bruger for lang tid på at få ham til at sove, så lærer han at putteritualet skal trække ud, og så får han sværere ved at sove. Og ved på den måde gradvist at forlænge hans nattesøvn om aftenen, så vil han af sig selv ofte afkorte dagssøvnen tilsvarende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han ikke gør det, så kan man godt vælge at gå ind og vække ham af hans dagssøvn, men det er ikke første valg, og det er aldrig et spørgsmål om at fjerne en time af hans dagssøvn på en gang. Det skal ske med små skridt... men det kan vi tage til den tid, hvis det viser sig nødvendigt. Lige nu lyder det fint, at han er begyndt at sove igennem, at I forsøger med et fast stå op tidspunkt og prøver at putte ham med så kort et putteritual som muligt om aftenen, altså forsøger at ramme søvntoget bedst muligt :)

Det er naturligt, at hans dagssøvn kan være længere end tidligere netop nu, hvor han er i vuggestue og skal vænne sig til hverdagen der. Derfor skal han have tid, og have lov til at falde til, før man overvejer at ændre på noget her :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og at det giver lidt ro med på vejen :)

Bibehold den gode gænge - og fortsat held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Undertøj

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det er en stor fordel så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I vinterhalvåret kan det være en fordel at vælge undertøj af uld, da det varmer mere. Vær opmærksom på hvilken type uldundertøj du vælger. Noget uld kradser, hvor andet er meget mere blødt og behageligt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annoncer

Annonce