Annonce

Annonce

Svar: Nulrer fingre ved sovetid


14. maj 2017

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Hectors mor og far

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af, hvordan Hector har brug for jeres fingre, når han skal sove...

Det kan naturligvis godt lyde meget sødt og hyggeligt, men jeg forstår godt, hvis I synes det er uhensigtmæssigt, og I efterhånden er lidt trætte af det behov... og det er en god idé at forsøge at ændre på den vane. Også fordi det jo tilsyneladende også påvirker hans evne til at sove i dagplejen, hvor han ikke får dagplejers fingre at nulre..:)

Det er rigtig fint, at han både han en sut og en bamse, og dette skal I naturligvis bibeholde. Det er også rigtig godt, at han får en godnathistorie, for en måde at vænne ham fra at skulle holde i hånd, er netop ved at læse højt og få ham til at slippe, hver gang I skal skifte side i bogen. Det er med til at lære ham, at han godt kan ligge stille i sin seng, at I sidder der og læser, og at han ikke behøver holde i jer hele tiden - hvis han vil høre videre i historien, så er han nødt til at slippe jer. I begyndelsen kortvarigt, men efterhånden lidt længere tid af gangen.

Men derudover tænker jeg, at det lyder som om, at I generelt i hverdagen skal begynde at sige nej, sige fra, og gøre ham opmærksom på, når det ikke er rart. Han har en alder nu, hvor han naturligt begynder at finde ud af og rigtig gerne vil undersøge, hvad det han gør, gør ved andre - og det er vigtigt, at han lærer, at der er forskel på at holde i hånden og kærtegn og så på at "brække en finger", for det gør faktisk ondt. Ligesom han skal lære, at han ikke må slå, hive i hår, bide andre osv. så skal han også lære, at det gør ondt, når man hiver andre hårdt i fingrene, og det bryder I jer ikke om.

I fortæller, at han "bruger hånden på samme vis, når I sidder sammen i sofaen og ser tegnefilm lige når han kommer hjem fra dagplejen. Han er glad for at putte, og det skal være med Theo og en finger, der bliver nulret" - og dette ...


Annonce

... skal I begynde at ændre. Han skal nogle gange have et nej. Han skal nogle gange have at vide, at det gør ondt, at det bryder I jer ikke om. Han skal begynde at få lidt forståelse for, hvad det han gør, gør ved jer og hvad I synes er okay og hvad I ikke bryder jer om. Og ja, han kan naturligvis godt blive ked af det, når han pludselig finder ud af, at han ikke må nulre så hårdt og at I ikke vil have, at han brækker jeres fingre - men den frustration må I så kunne rumme.

Det er vigtigt, at I er tydelige, når I siger nej, så han forstår, at det er forkert. Ligesom I så naturligvis skal vise ham, hvad I synes er rart og hvordan I kan være sammen på en rar måde i stedet. Det er ikke et spørgsmål om at skælde ham ud - han gør jo i princippet det, som han har lært og altid fået lov til, og han forstår naturligt ikke, hvorfor han pludselig ikke må. Derfor er det vigtigt, at I viser ham, at I stadig gerne vil ham, men samtidig får signaleret, hvad der er okay og hvad der ikke er. Vi ham den gode måde at være sammen på.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


I den her alder, kan det nogle gange være en god idé at lade en handling følge med sit nej. Det vil sige, at hvis han f.eks. slår ud efter jer eller f..eks. forsøger at "brække jeres fingre", så kan I godt vælge at sætte ham fra jer imens I siger nej, eller I kan rejse jer og gå væk. Så I med jeres kropssprog sammen med jeres nej, viser ham, at hvis I skal være sammen, sidde og hygge, så skal han ikke gøre noget ved jer, som gør ondt. Jeres kropssprog og ord skal følges ad, så I er tydelige i jeres kommunikation og han ved, hvor han har jer. Netop fordi han er igang med at finde ud af, hvad det han gør, gør ved jer - og dermed, at det her synes I ikke er rart.

Måske er det noget for jer at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn".

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


3. oktober 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælpe videre i søvn - 6 mdr gammel

Hej Helen. Vi er pt i gang med at øve vores søn i at falde i søvn uden...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pethidin

Pethidin er et morfinlignende stof, som gives som indsprøjtning til blandt andet fødende kvinder. Det bruges, hvis kvinden allerede tidligt i fødselsforløbet er meget træt og det hjælper hende til at samle kræfter igen.

En ulempe ved pethidin er, at det påvirker barnet og hæmmer barnets sutte og søgerefleks. Derfor giver man kun Pethidin, hvis man skønner at der er mindst 4 timer til kvinden føder. Bliver barnet mod forventning født før de 4 timer, så vil barnet få en modgift.

Læs mere i Babylex

Navn

I skal inden jeres barn er blevet 6 mdr bestemme jer for hvad barnet skal hedde. Inden da skal I henvende jer hos det lokale kirkekontor og bed om enten at få barnet døbt eller navngivet.

Der findes ca 7000 godkendte fornavne i Danmark. Hvis I ønsker at give jeres barn et navn som ikke fremgår af denne liste skal navnet vurderes af Kirkeministeriet.

I navneloven står omkring fornavne at barnet skal tillægges et eller flere fornavne og som fornavn må man ikke vælge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annoncer

Annonce