Annonce

Annonce

Svar: Mange opvågninger om natten og vil kun have mor


25. april 2017

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Astrids mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres forløb, og alt hvad der er sket de sidste måneder :)

Det er uheldigt, at jeres datter blev syg i forbindelse med flytning, så I var nødt til at sove sammen med hende, og de rutiner I ellers havde fået indført, derfor blev ødelagt.. men sygdom er man ikke herre over, og som du skriver, så er det rigtig vigtigt, at hun er tryg og forbinder det at sove med noget dejligt. Det skal være en hyggestund at se frem til... Og som du også skriver - hun har jo kunne sove i egen seng før, så hun kan godt lære det igen :)

Jeg tænker, at I er nødt til at tage det i etaper, for der er meget lang vej fra at falde i søvn på fars brystkasse til at sove i egen seng på eget værelse. Det vil være alt for stort et skift for hende, hun vil protestere og blive ulykkelig - og det vil ikke gavne søvnen fremadrettet. Derfor små skridt, som gradvist lærer hende, at det er okay at ligge for sig selv i sin seng, når man skal sove.

1) Hun skal lære at sove uden at ligge på brystkassen. Og jeg vil anbefale, at I forsøger at indføre en godnathistorie og en puttebamse, og at I i første omgang prøver at lægge jer ved siden af hende og læse højt for hende - stadig i jeres seng. Så er hun i sengen, får masser af tæt kontakt, putter med dynen og mærker far (eller mor), imens I læser, og hun falder i søvn.

2) Derefter skal hun lære at ligge ved siden af jer, når hun skal sove, men hvor far (eller mor) sidder op ved siden af hende. I læser historie som I plejer, hun har sin puttebamse og putteritualet er præcist som det plejer at være, men hun ligger ned, og I sidder tæt ved hende.

3) Så skal hun ligge i sin egen seng, hvor I sidder ved siden af hende. I læser stadig, holder fast i samme putteritual, men hun er nu i stand til at ligge i sin seng. Sengen er koblet til jeres seng, så I er stadig tæt på hende, men hun lærer, at det er okay at ligge der og resten af ritualet er præcist, som det plejer at være.

4) Så flyttes sengen ind på eget værelse - stadig bibeholde godnathistorie og jeres faste ritual. Alt er som det plejer at ...


Annonce

... være, eneste forskel er at sengen står et andet sted.

Hun bliver naturligt gradvist ældre og det betyder også, at hun vil begynde at kunne forstå små sætninger som "læg dig ned skat", "læg dig og så læser jeg historie", "du skal lige slippe min hånd, så jeg kan skifte side og læse videre" osv. Så I også med jeres sprog kan berolige hende og stille lidt små krav til hende - at hun f.eks. skal ligge ned for at få læst historie, som hun forhåbentlig bliver rigtig glad for, så glad, at hun gerne vil forsøge at gøre, som I siger, for at få læst historien højt...

I takt med at hun lærer at sove i egen seng med jer siddende ved siden af, så vil hun forhåbentlig også kunne sove uden at skulle op på jeres brystkasse om natten. Det at hun falder i søvn så tæt med jer om aftenen gør naturligt, at hun søger jer ekstra om natten. I er, fars brystkasse (og om natten også mors brystkasse) er hendes søvnassociation. Det er utrygt for hende, når hun så vågner og I pludselig er væk.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Man kan sammenligne det med, at du falder i søvn ved siden af din mand og i løbet af natten vågner du op og vil putte dig ind til ham - og så opdager du, at han er væk. Hvis det sker, så vil du naturligt ikke kunne sove videre, du vil vågne mere og mere op, ligge og lytte efter, om han mon er gået på toilettet, du vil kalde på ham osv. fordi han skal være der... og sådan er det også for jeres datter. Når hun falder i søvn med tæt fysisk kontakt til jer, så savner hun naturligt dette om natten og vil søge det igen og igen. Derfor skal hun gradvist lære, at det er okay at sove på afstand af jer og opleve rent faktisk at kunne det :)

Vi går den lysere tid i møde nu og det betyder ofte tid uden alt for mange sygedage, så forhåbentlig kommer der i forhold til sygdom en mere rolig periode nu. Samtidig lyder det som om, at I er faldet godt til i jeres nye hjem og også som om, at jeres datter trives i dagplejen - så alt i alt lyder det som en god periode at arbejde på nye rutiner :) Og hvor dejligt, at I nu overvejer at få en lille ny mere - skønt!

Rigtig meget held og lykke med alle jeres projekter ;)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce