Annonce

Annonce

Svar: Lære at falde i søvn selv - vol. 2


26. november 2015

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Lulu

Tak for dit brev :)

Når din datter ammes, falder til ro og derefter liver op, når du prøver at putte hende, så skal du overveje, om hun puttes for tidligt. Det kunne godt lyde som om, at hun egentlig ikke er helt parat til at sove og måske først skal puttes 30 minutter senere...

Det er naturligvis helt okay, hvis hun kan puttes og ligger glad og pludrer og nyder at komme ned i sin seng - og hvis det kan lykkes at få hende til at sove på denne måde, enten af sig selv eller ved at du sidder hos hende, holder hænderne på hende, kærtegner hende osv. så er det okay. Men hvis hun liver ked af det, så skal du tage hende op, trøste hende og betrygge hende - og så må du amme hende igen, når hun atter virker parat til at blive puttet.

Hun må godt ligge lidt for sig selv, pludre og hygge sig, hvis hun er glad for det - men du skal ikke gå fra hende, hvis hun er ked af det! Så skal hun have en nærhed og tryghed, som hun viser behov for.

Jeg tror ikke det vil fungere, hvis du ammer og far tager over. Det vil være naturligt, at hun får mælk og direkte derefter skal sove - og det skift der vil komme, hvis du går og far træder ind, kan være voldsomt for hende. Hvis I gerne vil have far på banen, så synes jeg det i stedet er en overvejelse værd, om far skal tilbyde hende en flaske. Flasken har også den fordel, at den kan gives i sengen, så hun ikke oplever at skulle flyttes fra favn og ned, hvor hun skal sove - og derfor måske har lettere ved at overgive sig til søvnen:) MEN når det er sagt, så er børn jo forskellige og hvis I vil forsøge at du ammer og far derefter puttet, så kan I roligt forsøge det og så må I se, hvordan hun reagerer på det.

Med hensyn til barnevognen, så kan det være en god idé, at du gør det til en fast vane f.eks. at putte hende i barnevognen og trille hende en tur dagligt. Det kunne f.eks. være hendes middagslur - på den måde vænnes hun til barnevognen, den bliver en fast del af hendes dagssøvn og I får skabt en god rutine. At trille vognen og bruge den til at lære hende at sove mere sammenhængende er også en rigtig god idé. Når du triller hende og hun falder i søvn - og du ved hjælp af vognen kan holde hende sovende, så påvirkes hendes indre ur til at fornemme behov for en længere lur midt på dagen. Når du går med hende i barnevognen, må du derfor meget gerne gå så lang en ...


Annonce

... tur, at du passerer de 30-45 minutter, hvor hun plejer at vågne.

Det vil være rigtig godt, at du holder dig i nærheden, når hun sover, så du er parat efter de 30-45 minutter, hvis hun viser tegn til at ville vågne op. Ved at være der, lægge hænderne på hende, så hun kan mærke dig osv. kan du hjælpe hende videre i søvnen og være heldig at forhindre at hun vågner op. Du må gerne vippe hende lidt, vugge hende lidt, der hvor hun ligger, hvis det luller hende videre ind i søvnen - det er et stort fremskridt, fra at hun plejer at sove i din favn og blive vugget i dine arme, hvis hun nu kan sove i seng eller barnevogn og hjælpes videre i søvnen der med dine hænder og lidt vuggen i søvn, der hvor hun ligger:)

Som jeg startede med at nævne, så skal hun måske puttes lidt senere, end du gør lige nu, for at det lykkes for dig, at få hende til at sove bedre. Derfor vil jeg lige sende dig en dagsplan, som den kan se ud til en pige på 6 måneder:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30 - sover her måske kun 45 minutter - sover hun mere er det naturligvis også fint.

Frokost 11: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur. Her vil det være rigtig fint, at du triller en tur med hende i barnevognen, så I får en rutine omkring dette.

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop. Ammes også stadig her.

Powernapper evt. eller den springes måske over

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop

Ammes og puttes til natten ca kl 20. Tidspunktet afhænger lidt af, hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure om dagen

Sen aften 23.30: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og skal stille og roligt begynde at sove uden mælk midt nat.

Som du kan se, så er der flere måltider skemad nu og stadig 6 amninger i døgnet - og det vil alt sammen spille ind på hendes søvn og hendes evne til at overgive sig til søvnen og sove mere sammenhængende.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn

I skal inden jeres barn er blevet 6 mdr bestemme jer for hvad barnet skal hedde. Inden da skal I henvende jer hos det lokale kirkekontor og bed om enten at få barnet døbt eller navngivet.

Der findes ca 7000 godkendte fornavne i Danmark. Hvis I ønsker at give jeres barn et navn som ikke fremgår af denne liste skal navnet vurderes af Kirkeministeriet.

I navneloven står omkring fornavne at barnet skal tillægges et eller flere fornavne og som fornavn må man ikke vælge...

Læs mere i Babylex

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annoncer

Annonce