Annonce

Annonce

Svar: Tisser i sengen efter at være blefri


10. oktober 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte og bekymrede mor

Tak for dit brev og alle dine tanker:)

Når børn tisser i sengen igen efter, at de har været renlige, så skal man altid overveje, om der er sket nogen ændringer i barnets liv, som kan forklare, hvorfor barnet pludselig tisser. Det betyder, at du lige skal medtænke, om noget i jeres hverdag har ændret sig - det kan være hjemme, i børnehaven eller andet. Nogle gange kommer der dog også tilbagefald, uden at man kan finde årsagen eller give forklaring på hvorfor:)

Som jeg læser dit brev, så har jeres datter været renlig om dagen gennem de sidste 8 måneder, og renlig om natten de sidste 5 måneder (med få uheld) - og pludselig tisser hun i sengen hver nat. Hun er selv ked af dette, og det forstår man jo godt - og hun er naturligt også ked af, hvis hun igen skal have en ble på. Hun ser dette som et nederlag. Jeg synes derfor også, at det vil være rigtig godt, hvis I kan hjælpe hende til at holde sig om natten - og lykkes det så ikke, så må hun have en ble på, også selvom hun protesterer...

Jeg synes, at I skal forsøge at følge hende på toilettet sen aften. Det vil sige, at når I selv går i seng, så går I ind og vækker hende og følger hende ud, så hun kan tisse. På den måde får hun tømt sin blære, og det kan gøre, at hun så bedre kan holde sig til om morgenen, hvor hun så kan tisse igen. I kan godt forklare hende, at I på den måde vil hjælpe hende, for at se om det kan lykkes.

Vågner hun i løbet af natten, har drømt, er tørstig eller andet, så skal hun på samme måde følges ud på toilettet, så hun lige kan tisse af...

I kan også forklare hende, at hun har en "drilleblære", og at I samme vil hjælpe den til at finde ...


Annonce

... ud af, hvornår man skal tisse og hvornår man ikke skal. At tale om "drilleblæren" kan fjerne lidt af den skyldfølelse og skam, som hun måske går rundt med, når det går galt. Det er jo ikke hendes skyld, det er drilleblærens skyld og sammen hjælper I den til at finde ud af det og lære ikke at drille.

Det er rigtig fint, at du er opmærksom på, hvordan I kommunikerer og hvordan I to har det i øjeblikket. Hendes lyst til at vise egen vilje og medbestemmelse kan meget vel hænge sammen med at lillesøster nu er ældre, fylder mere, charmerer alt og alle og naturligt får en stor del af din opmærksomhed. Så at være lidt på tværs giver naturligt storesøster lidt ekstra opmærksomhed fra dig - prøv derfor om du kan bruge lidt ekstra tid sammen med hende lige nu og fortæl hende gerne, hvorfor du synes, at hun er noget helt specielt og ganske dejligt, så hun føler, at hun har en særlig plads i dit hjerte.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er også et godt tegn, at hun begynder at sige fra overfor at få din hjælp, når der skal sættes spænder i håret, klippes negle eller andet. Det er en måde at sige "det er min krop og jeg bestemmer over min egen krop" - og det er en rigtig god og vigtig fornemmelse at have, som du gerne må værne om. Men naturligvis er der visse ting, som nogle gange skal gøres:)

Jeg er dog ret overbevist om, at hun ikke tisser i sengen om natten med vilje eller for at få din opmærksomhed her. Hun er oprigtigt ked af at hun gør det og ville ønske, at det var anderledes - så hendes behov for at sige nej og adskille sig fra dig kan godt være der, men det er ikke grunden til hendes uheld om natten:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce