Annonce

Annonce

Svar: Sove uden amning


10. juni 2014

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at du stadig ammer og at I begge nyder dette og nu hvor din datter bliver et år, så vil det være fint at du trapper ned og ammer hende en gang dagligt. Det vil ofte være amningen om dagen som du fjerner først og senere kan du så trappe ud af amningen om aftenen.

Jeg råder altid til at man ikke fjerner brystet fra en ene dag til den anden, men at man erstatter med noget andet. Det at få bryst, det at være tæt med mor, være i mors favn er meget andet end mælk - det er også tryghed, nærhed og ro. Og det er derfor vigtigt at man forsøger at finde nye rutiner, som kan give barnet dette. Det vil sige at noget andet skal sættes i stedet for brystet, så hun stille og roligt begynder at kunne undvære brystet og på sigt også undvære dig og din favn, når hun skal sove.

Om dagen vil det være en rigtig god idé at du erstatter med et mellemmåltid. Hun kan f.eks. få en banan og en kop mælk før hun skal sove. Det vil mætte hende lidt og mælken kan lunes, så det minder lidt om den mælk hun plejer at få. Det kan være nødvendigt at putte hende en lille smule senere og det kan ofte være en hjælp, hvis du kan sætte hende i barnevognen og trille en tur. Hun kan få en rosinbolle, lidt frugt eller andet og sidde og pille i. Hun må også gerne få en drikkeflaske med vand hvis hun er tørstig. Og så triller I af sted, hvor hun sidder og kikker på verden, mærker vinden i ansigtet, I taler om ting I kører forbi osv. og hun falder i søvn - uden brystet.

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at tage en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende bevidst til sig og du må meget gerne introducere en sådan nu. Du skal bruge den om dagen, hun skal have den hos sig, når I kører i barnevognen, hun skal have den, når I er i bilen, når hun puttes i sin seng, når hun er ked af det osv. Så den indgår som en fast del af hverdagen. Den skal stille og roligt blive en substitut for dig.

De fleste børn vil i 12-18 ...


Annonce

... måneders alderen også begynde at have glæde af en godnathistorie. Den skal ikke indeholde ret meget tekst, men være med små korte sætninger og billeder, som du kan vise hende. Læse lidt højt, vise billeder, læse lidt højt igen, vise nyt billede osv.

Du har fuldstændig ret i at det vil være en rigtig god idé at give jeres datter en godnatgrød om aftenen, som en fast del af hendes putteritual. Den vil mætte og gøre at hun ikke føler samme behov for brystet, når hun skal sove. Sammen med grøden kan hun få lidt mælk af en kop. Grøden gives i køkkenet, herefter får hun børstet tænder og I går på værelset, hvor du lige nu ammer hende, sidder og læser lidt, hun putter med sin klud, bamse, du putter hende i seng og læser videre, holder lidt i hånd, synger en godnatsang eller lignende.

Og stille og roligt tager det nye ritual så mere og mere over, så du stadig giver grød og mælk i køkkenet, børster tænder, sidder med hende, læser lidt, har sin klud eller bamse, du putter i seng, læser videre - eller måske putter hende direkte i seng og læser der - altså så hele ritualet er som det plejer at være, eneste forskel er at hun ikke længere ammes.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Du må i princippet gerne amme hende inden putningen om aftenen så længe både hun og du synes det er dejligt og I begge nyder dette. Du behøver ikke stoppe amning fordi hun bliver et år. Og lige nu lyder det som om at hun har rigtig meget brug for brystet og det er derfor helt okay at du vælger at bibeholde amningen om aftenen lidt endnu. Hvornår hun så viser sig parat til at slippe amningen helt må du se - måske går der et par måneder, måske mere eller måske før - det afhænger helt af hvad du og hun har det bedst med.

Og nej - du skal ikke erstatte brystet om aftenen med en flaske. Den skal hun også vænnes af med og hvor man anbefaler at man godt kan amme så længe man har lyst, så er anbefalingen i forhold til flaske, at man stopper når barnet er godt et år.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. september 2017 | Sovevaner | 2 mdr.

Antal dagslure og kunne sove igennem?

Kære Helen, Endnu et spørgsmål til dig :) Jeg er lidt i tvivl om min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2017 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

2 år og 8 mdr: Syng eeeen til sidste sang!

Kære Helen, Alt er faser! Men den her har varet næsten 2 år og 8 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælp - søvnproblemer II

Hej Helen. I forbindelse med et tidligere spørgsmål jeg sendte til dig, vil...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne få jernmangel.

Hvis dit barn drikker mere en 1/2-3/4 liter mælk i døgnet og ikke har appetit til anden mad, så må du skære ned for mælkeindtaget. I stedet må du tilbyde vand, hvis barnet er tørstig.

Hvis du har svært ved at vurdere om dit barn er mælkedranker...

Læs mere i Babylex

Fennikel

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annoncer

Annonce