Annonce

Annonce

Svar: Pludselig uro ved putning og om natten


15. september 2013

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter:)

Der er ingen tvivl om at hun er rigtig godt med motorisk og at det naturligvis spiller ind på hendes søvn - hun har en naturlig stor rastløshed i kroppen - også selvom hun efterhånden har gået i et par måneder og er rigtig stabilt gående (og dansende) i forhold til sin alder :)

Men hendes alder spiller også ind og rigtig mange børn sover dårligt i 13-14 måneders alderen, herefter kommer ofte en lidt mere rolig periode omkring 16 måneders alderen og i 18-20 måneders alderen er så en urolig periode igen - så er du forberedt...:)

Jeres datter er stadig så lille at hun ikke forstår, hvor du går hen når hun ikke kan se dig. Hun kan ikke forholde sig til at du er på den anden side af væggen, men har stadig brug for at se dig, for at vide at du ikke er forsvundet. Og derfor bliver hun rigtigt ked af det, når hun oplever at du går - fordi hun ikke ved hvor du går hen og derfor føler sig forladt. Samtidig har hun heller ikke fornemmelse for tid og ved derfor ikke om du er væk i 5 minutter eller i 5 timer - du "bliver bare væk" :)

Og derfor kan det faktisk være en udmærket idé at bruge "se-til-metoden", netop fordi det går ud på at lære hende, at du stadig er der, selvom du ikke kan ses. Ved netop at gå frem og tilbage med ca 3 minutters interval og vende tilbage også selvom hun ikke virker ked af det, så viser du hende at du stadig er der og at hun derfor trygt og roligt kan lægge sig til at sove. Derfor skal tiden heller ikke forlænges, så hun når at blive for ked af det, for det er meningen at hun hele tiden skal være tryg, fordi hun oplever at du ikke er forsvundet, samtidig med at du jo så lærer hende, at hun godt kan ligge lidt for sig selv, og at det er okay og ikke farligt.

Når du går til og fra, så skal du prøve at vurdere, hvad hendes behov er. Hvis hun har det fint med at ligge og tumle rundt, så lader du hende ligge, men det kan godt være at hun efter lidt tid, atter har brug for dig - netop har brug for ...


Annonce

... dig, til at finde fysisk ro og her skal du så vælge at være hos hende, lægge hænderne på hende, holde hende i hånden, synge eller hvad der nu er behov for, fordi hun så der er parat til at overgive sig til søvnen og lige har brug for din hjælp til at kunne. Det kan altså godt være sådan, at du starter med at gå lidt frem og tilbage og når du har gjort det et par gange, så forstår hun at det er sovetid og er så parat til at sove netop fordi du så er der for hende og hjælper hende til ro - men det hele kan så ske i løbet af måske 15 minutter i stedet for i løbet af en time :)

Det kan også være en rigtig god idé at lege gemmeleg med hende i løbet af dagen, hvor du/I skiftes til at gemme jer sammen med hende og også lede efter en anden sammen med hende. Det kan være en måde at lære hende, at man stadig er der, selvom man ikke kan ses, så hun får lidt mere af denne bevidsthed. Det er på samme måde en rigtig god idé at tale til hende fra et andet rum, give små lyde osv. så hun kan høre at der er nogen og bliver bevidst om at lytte - netop fordi du så om aftnen også kan betrygge hende ved at hun kan hører at du rumsterer lidt rundt i køkkenet eller lignende, så hun igen hjælpes til at få lidt fornemmelse for at du er der, også selvom hun ikke kan se dig.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det vil være en rigtig god idé at give hende en juniordyne nu. Den er noget større og vil putte sig omkring hende på en anden måde. Det er også rigtig fint at give hende lidt ekstra nattøj på, evt. nattøj i uld, da det hjælper hende med at regulere temperaturen, så hun ikke fryser, hvis hun får sparket dynen af og så bør temperaturen i soverummet være mellem 16-20 grader. Temperaturen er vigtig for god søvn, og samtidig har rumtemperaturen naturligt også betydning for følelsen af at have behov for dyne.. men ja, hun er stadig så lille at hun naturligt har brug for din hjælp til at blive puttet og hun kan ikke selv putte sig med dynen om natten. Men juniordyne er en god idé nu :)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce