Annonce

Annonce

Svar: Skabe nye soverutiner


18. maj 2012

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lene

Tak for dit brev :)

Jeg ved fra dit tidligere brev, at du altid har ammet din dreng i sengen og flyttet ham over i tremmesengen, når han sov. Og der er egentligt ikke spor i vejen med dette, hvis det fungerer. Det der virker, skal man som udgangspunkt ikke ændre ved. Der er altså ikke noget i vejen for at du ammer ham og flytter ham, hvis han så derefter sover trygt og dejligt videre.

Det er kun et problem, hvis han begynder at søge dig hver time hele natten igennem fordi han forbinder det at sove med at få bryst eller med at være i din favn og gør han det, så er det en god idé at du nu arbejder på at lære ham at sove, uden at have brystet i munden.

Du kan gøre forskellige ting med den alder han har. Når du ammer ham i løbet af dagen så kan du f.eks. derefter putte ham i barnevognen og trille ham en tur, så han ikke falder i søvn i din favn, men falder i søvn i vognen og dermed begynder at forbinde vognen med stedet hvor han sover.

Hvis du sidder og ammer ham og vil putte ham fra din favn og ned i vogn eller seng, så er det vigtigt at gøre det på det tidspunkt hvor han er lige ved at falde i søvn men ikke sover helt. Se på hans øjne, lyt til hans vejrtrækning og flyt ham der hvor han næsten sover. Stille og roligt fra din favn og ned hvor han skal sove, stå ved ham, berolige ham med dine hænder, kærtegn, lul ham til ro med din nærhed der, hvor du ønsker han skal sove.

Hvis du ligger og ammer ham i din seng, så vil det være rigtig godt at du prøver at trække brystet til dig, så han ikke falder i søvn med brystet i munden. Han må og skal altså stadig ammes, men I skal forsøge at nå dertil hvor han slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og sover. Så han igen registrerer at falde i søvn uden at have dit bryst i munden ...

Og hvis du gerne vil lære ham at tage en flaske, så vil det være en god idé at putte ham i sengen eller hvor du ønsker han skal sove og så give ham flasken der. På den måde undgår du ...


Annonce

... at han skal opleve skiftet fra favn og ned i egen seng, som han nok vil blive ked af. Du bør elevere hans hovedgærde lidt ved at komme f.eks. en lille pude ind under madrassen i hovedenden. Han bør ikke ligge helt fladt, når han får flaske.

Du spørger om hvad I skal gøre punkt for punkt og det første punkt vil være at lære ham at falde i søvn uden at have brystet i munden, lige der hvor han overgiver sig til søvnen.

Det næste kunne være at koble hans tremmeseng til din seng ved at fjerne den ene side af tremmerne og sætte sengene sammen. På den måde kan du lære ham at sove i egen seng og du kan stadig ligge ved siden af ham, holde ham i hånden, berolige ham osv. og være der for ham - men du ligger i din seng. I er altså stadig ved siden af hinanden men der bliver mere og mere afstand.

Og det tredje punkt kunne så være at sætte tremmerne på sengen igen og lære ham at sove der.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Men I kan også forsøge med flasken i sengen med det samme og se om det vil være løsningen hos jer ... :) Hvis I generelt gerne vil have at han tager flaske, så er det en god idé at arbejde bevidst på dette, for med den alder han har, kan I godt risikerer at han vil foretrække den ægte vare ... :)

Jeg håber at I ud af dette kan få lidt idé til hvad I kan arbejde videre med og måske prioritere hvad I vil nu og på den måde få lidt motivation til ændring ... :)

Du skriver at du forestiller dig at det er et "græde helvede" I skal igennem og jeg er ikke tilhænger af at det er sådan det fungerer .. :) Jeg vil derfor foreslå dig at du også læser min bog "Helens bog om børn og søvn", om hvordan man skaber trygge og gode søvnrutiner for børn i forskellige aldre. Det kunne måske motivere lidt at læse om at børn ikke behøver græde utrøsteligt når de skal sove, for det er klart, at det gør ondt i dit mødrene hjerte, hvis det er sådan du forestiller dig tingene - og det behøver bestemt ikke være sådan :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce