Annonce

Annonce

Svar: Søvn kaos i storfamilie


8. august 2008

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Katharina

Tillykke med 1 års fødselsdagen og tak for dit brev. Dejligt at du nu har fået lyst til selv at skrive. Det lyder som en stor og dejlig familie hos jer, jeg vil tro at der er liv og glade dage og jeg kan godt forstå at du gerne vil have din nattesøvn.

Det er super at jeres datter har gode sovevaner bag sig, det giver jo grobund for at de kan komme igen, spørgsmålet er så hvorfor hun vågner og min umiddelbare tanke er at det handler om hendes alder og udviklingstrin.

Hun er stadig for lille til at vide at I er der, når hun ikke kan se jer og det betyder at når hun vågner om natten så har hun brug for jer, for jeres fysiske kontakt og nærhed for at falde til ro. Hun har brug for at vide at I er der, at hun ikke er forladt og derfor roligt kan sove videre.

Hun er netop begyndt at kravle og også at rejse sig op ved ting. Det betyder at hun på en gang udfordres både motorisk og mentalt. Motorisk fordi hun bruger sin krop mere end tidligere, hun har en naturlig motorisk uro og hun øver sig motorisk både i søvne og om dagen. Hun får sig lagt i nogle stillinger som hun endnu ikke mestrer at komme væk fra og hun har brug for hjælp til at blive lagt ned igen, hjælp til at finde roen rent fysisk.

Mentalt udfordres hun fordi hun nu i kraft at sin motoriske formåen oplever verden større. Hun kan nu kravle ind i andre rum, rejse sig og gå ved støtte og alle de indtryk hun får skal bearbejdes og det bliver de om natten i drømme. Derfor sover hun mere uroligt om natten, vågner med skrig, har brug for hjælp til at komme videre i søvnen, skifte søvnfase, komme ud af drømmene et øjeblik.

Det kan naturligvis godt mistænkes at tandsmerter, øresmerter ...


Annonce

... osv også spiller en rolle. I givet fald kan I tale med lægen om muligheden for at tilbyde hende lidt smertestillende inden natten. Men som udgangspunkt tænker jeg at det handler mest om hendes alder og udvikling.

Og hvad kan man så gøre ved det ...? Tja, et eller andet sted så arbejder tiden jo for jer. I skal naturligvis tænde lys og gøre hende tryg ved stedet, så hun kan se hvor hun er, når hun vågner op og orientere sig i den store verden hun pludselig befinder sig i. Det hjælper også nogle gange at give hende en bluse, en klud eller lignende, der dufter af mor eller far, som hun så kan sove med og det kan give hende den tryghed hun behøver for at fornemme at I stadig er der.

For at give hende fysisk ro vil det ofte også være en rigtig god idé at give hende en juniordyne, som lægger sig mere omkring hende og omslutter hende. Nogle børn finder også bedre fysisk ro, hvis de puttes på maven.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan hjælpe hende videre i søvnfaserne, hvis hun tilbydes lidt vand. Det er som om at vandet hører virkeligheden til og ved at drikke lidt vand, falder der således lidt ro på og hun kan så sove videre. Amning kan naturligvis også bruges, da det jo samtidig giver fysisk kontakt og nærhed, du skal så bare være meget opmærksom på at hun ikke sætter dette behov unødigt op - amning om natten skal jo helst undgås i denne alder:o)

Det hjælper derfor også nogle gange hvis far kan tage over, fordi han ikke forbindes med amning eller indtag af mælk og derfor har en anden måde at berolige, putte osv. på.

I gør altså allerede mange af de helt rigtige ting og jeg håber at jeg hermed har givet jer lidt forklaring på hvad der foregår:o)

Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. september 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Nedtrapning af amning, søvn og vintertid

Hej Helen. Min datter fylder 7 måneder om ca. 2 uger og så skal vi jo til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2017 | Sovevaner | 0 mdr.

Vil ikke sove om natten

Hej Helen Vi skriver fordi vi for 13 dage siden blev forældre til en sød...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


3. oktober 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Hjælpe videre i søvn - 6 mdr gammel

Hej Helen. Vi er pt i gang med at øve vores søn i at falde i søvn uden...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Udslæt

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre om det bare er noget forbipasserende og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Nogle børn får voldsom rød numse, med knopper og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Vær altid opmærksom på, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annoncer

Annonce