Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning igen


12. september 2017

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære C

Tak for dit brev - og øv, hvor er det ærgerligt, at det er så svært med renligheden for jeres dreng... det er synd for ham, og det er naturligt frustrerende for jer...

Der er især tre ting, som jeg synes, I skal overveje. Det ene er, at jeres dreng skal være fysiologisk parat. Det er vigtigt, at han kan mærke både tisse- og afføringstrang, det er vigtigt, at han kan holde sig og også give slip, når han skal tisse eller af med sin afføring. Det er også vigtigt, at hans mave fungerer, - at han ikke har problemer med hård mave eller tynd mave, og at du forsøger at sammensætte hans kost og sikre ham væske nok til, at det ikke er svært for ham at komme af med sin afføring.

Det andet er, at han skal være mentalt parat. Det med renlighed går altid bedst, hvis barnet selv viser interesse for at smide bleen, og barnet selv viser lyst til at komme på toilettet. Og han skal have tillid til, at I vil hjælpe ham. Mange børn er blufærdige, og de har svært ved at gå på toilettet, hvis vi er der, står og kikker på dem osv. Og det er vigtigt, at gøre ham tryg ved den situation og støtte ham, når han viser sig parat. Det går bedst via et samarbejde :)

Det tredje er, at I forældre skal være tydelige i jeres signaler, og i de krav I stiller - og I må netop gerne stille krav, men det skal naturligvis være krav, som passer til hans alder og udvikling... Det er her de faste toilettider f.eks. kommer ind - at han skal på toilettet som en helt naturlig regel. I skal ikke spørge ham "skal du tisse?" eller "skal du have en ren ble på?", for så siger han nej. I skal tage ham i hånden og følge ham derud. Og det betyder f.eks. også, at I ikke skal have potten stående i stuen. Man går på toilettet og laver ikke inde i stuen, eller hvor det nu lige kan passe... Og uden at jeg ved det, så får jeg lidt på fornemmelsen, at I måske ikke helt sætter ord på ...


Annonce

... og heller ikke med jeres kropssprog viser, hvad det egentlig er, at I forventer af ham nu... Du skriver også, at som følge af børnehavestart, så har I nok "tøvet med at presse på med pottetræningen", og det forstår jeg godt - men I har forsøgt at hjælpe ham til renlighed igennem mange måneder efterhånden, og jeg får lidt på fornemmelsen, at det har taget lidt for lang tid, at det trækker for meget ud.

Der er ingen tvivl om, at I har talt rigtig meget omkring renlighed, I har læst bøger osv. og det er alt sammen rigtig godt - men jeg tror, at jeres dreng måske er ved at være lidt træt af at høre om det. Hvis I taler og taler om det, så kan der meget hurtigt blive fokus på, at det her er svært, og det tænker jeg faktisk kan være med til at gøre hele situationen sværere... Derfor er det et eller andet sted vigtigt, at I nu sætter jer ned og laver nogle helt klare aftaler og regler for, hvordan det skal foregå. Og I skal ikke diskutere det med jeres dreng, men holde fast i, at nu er det sådan. Naturligvis med respekt for ham, og det lille menneske han er, men også holde fast i, at han godt kan, og at I vil hjælpe ham.

Og så er det måske en god idé at sætte potten væk og i stedet bruge et toiletsæde, det er for det første med til at ændre den nuværende situation lidt og samtidig stille lidt krav om, at man sidder på toilettet. Det er også med til at lære ham, at det er sådan man gør og sådan de voksne gør - og det hjælper I ham med nu.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du tænker, at han kan have problemer med maven, forstoppelse eller lignende, som gør, at det er svært for ham, så vil det være en god idé at du taler med jeres læge. Det er naturligvis også vigtigt, at du taler med børnehaven om, hvordan de kan hjælpe ham der, så I fælles støtter ham i at blive renlig.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke med projekt smid bleen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annoncer

Annonce