Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - 2,5 år


19. juli 2017

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til pseudotvillinger

Tak for dit brev :)

Renlighed er en proces, som jeres dreng skal være både fysiologisk og mentalt parat til, og det lyder faktisk som om, at han er rigtig godt i gang :)

Man siger at renlighed har 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gerne vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Jeres dreng lyder til at være bevidst om når han tisser og når han har afføring. Når I følger ham til potten, så tisser han der, og han går for sig selv, når han fornemmer, at han skal af med afføring - han har således fornemmelse for, hvad der er tissetrang og afføringstrang, og det lyder faktisk også som om, at han kan holde sig lidt...

Det at være fysiologisk parat betyder blandt andet, at han skal kunne holde sig i mindst 3 timer. Og det lyder det, som om at han kan. Det er super fint og han lyder glad for sin potte, han er tryg ved den, når det kommer til vandladninger.

Jeg vil anbefale, at I nu indfører faste toilettider/pottetider, så han følges på toilet, som en fast rutine dagligt - det første, når I står op om morgenen, det sidste før han skal i seng (f.eks. i forbindelse med aftenbad), før han løber ud for at lege, før I kører op for at handle, i forbindelse med måltider osv. Altså på de tidspunkter, som I normalt selv ville tisse - og reglen om at gå på toilettet gælder således jer alle tre. Mor, far og nu han tisser alle sammen, før I kører ud for at handle.

Det er vigtigt, at han har ble på. Bleen skal fungere som en sikkerhed, en tryghed. Hvis bleen er tør, så roses han for det. Hvis der kun er små dryp, så kan den stadig bruges igen, og det er også en succes. Og hvis han har nået at tisse (eller lave) i bleen, så er det også helt okay, så var det jo godt, at han havde den på og så prøver I igen næste gang. At tisse i bukserne eller lave i bukserne vil altid være et nederlag, og det er vigtigt, at han lige nu oplever små succesoplevelser med renlighed, for at det skal lykkes at smide bleen helt.

I må gerne tage bleen af ham, når I er ude og vejret er godt eller han kan gå rundt i et par ...


Annonce

... badebukser. Dette for at give ham lidt mere idé om, hvad det egentlig er der sker, når han tisser eller laver, så I på den måde måske kan hjælpe ham til at fornemme, hvornår det er, han skal sige til, så I på den måde fremmer faserne lidt :)

Når I hjælper ham til toilet eller potte, så må I gerne opfordre ham til at prutte og på den måde forsøge at komme af med afføring. Hvis I ved, at han kommer af med afføring på et fast tidspunkt dagligt, så kan det være en idé at udnytte dette, få ham på toilettet eller potten og støtte ham i, at han godt kan komme af med afføringen der, at det er helt okay og helt ufarligt :) Igen er det vigtigt, at han oplever succes et par gange, så han tør prøve igen.

Hvis han fast går bag ved sofaen eller kravler ind under bordet, hver gang han har afføring og laver i sin ble, så synes jeg, at I skal prøve at få ham ud på toilettet, så han lærer, at det er på toilettet, at det foregår... Hvis han er bange for at få bleen af og lave uden ble, så kan I godt vælge at lade ham bibeholde bleen, men dog forsøge at få ham til at sætte sig på toilet eller potte, så han laver der, hvor han forventes at skulle lave. Og når han er tryg ved det, så kan han prøve uden bleen.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være en god idé, at I bruger lidt tid på toilettet sammen med ham, når han skal lave, så han har tid til at tømme sig og blive færdig, evt. læser en bog imens eller lignende. Hvis han ikke vil have, at I er med på toilettet, så kan I dog også forsøge at lade ham selv, men prøv om I kan få ham til at lave i potten og så vise jer det han har lavet, når han er færdig.. så I anerkender hans lyst til at være sig selv imens, men samtidig stiller lidt krav om, at det er på toilet eller potte det foregår og ikke i stuen eller under spisebordet :)

I skal naturligvis tage hensyn til at han er blevet storebror og derfor kan have det lidt svært lige nu, det kan godt være hårdt for ham, hvis I stiller for store krav. Modsat, så kan det også være, at netop det at han ikke længere bruger ble, vil adskille ham fra lillesøster, så han fornemmer forskellen på at være den ældste og den yngste, og at han kan bruge dette som noget positivt. Det er derfor ikke altid, at renlighed i forbindelse med at man får flere søskende, behøver være svært... også her er børn meget forskellige og reagerer forskelligt :)

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


13. september 2017 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

Pottetræning igen

Hej Helen Jeg skrev for 4-5 måneder siden og spurgte, hvordan vi skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltid

Børn har brug for at få 2-3 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost, agurkestænger, knækbrød
- A38 med rugbrødsdrys

Børn mellem 1-3 år bør have serveret letmælk at...

Læs mere i Babylex

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annoncer

Annonce