Annonce

Annonce

Svar: Afførings problemer


2. december 2016

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Dejligt at høre, at I kunne bruge mit sidste svar, og godt også at høre, at der er "gået hul på bylden" og jeres dreng er kommet af med en masse afføring. Det lyder som om, at hans forstoppelse har medført en prop, men at der nu er passage - men du skal naturligvis være opmærksom på fortsat at holde gang i hans mave...

Det kunne godt lyde som om, at du skal prøve at øge ham lidt i laktulose, så han måske får 2.5 ml x 2 dagligt eller måske 2 ml + 3 ml.. altså ialt 5 ml fordelt på to doser. Og ja, det kunne også godt lyde som om, at I skal prøve at rektalstimulere ham lidt for at få ham tømt igen...

Rektalstimulering skal ikke gøres til en vane, men det kan hjælpe nogle gange. Du kan med en fingerspids og godt med vaseline, massere ganske lidt omkring hans numsehul.. det kan være nok til at sætte tømningsrefleksen igen. Du kan også komme vaseline på et termometer og 'tage hans temperatur' og på den måde få proppen af afføring ud.. men det er vigtigt at være meget forsigtig. Termometeret kan skade tarmen, og hvis der opstår små rifter ved endetarmsåbningen vil det gør ondt, det vil svie, og det vil så gøre, at jeres dreng holder sig mere og forstoppelsen bliver værre. Hård afføring, der står og presser på og ikke kan komme ud, kan dog også give rifter. Så han skal hjælpes af med sin afføring, men helst uden at du kommer noget op i hans endetarm :)

Når han ligger på ryggen på puslebordet, så prøv at bukke hans ben op, så du hjælper ham med at presse - strække og bukke benene igen og igen, for at se om du kan hjælpe afføringen lidt på vej på denne måde. Du kan også prøve at blæse på hans numse med en føntørrer. Du skal dog være meget forsigtig og du SKAL sikre dig, at det ikke ...


Annonce

... er for varmt! Men varmen og den beroligende lyd fra føntøreren kan nogle gange gøre, at han vil slappe helt af - også i tarmen - og derved kommer afføringen ud.

Det samme kan ske, hvis du giver ham et lunt bad. Det at komme ned i det lune vand, kan også gøre at han slapper af i kroppen på en anden måde og at hans mave- og tarmsystem derfor også slapper af, så han kan komme af med sin afføring.

Mavemassage, hvor du med to fingre masserer rundt omkring navlen i urets retning, evt. med lidt babyolie, så fingrene glider lettere, kan også være en god idé.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle har også glæde af zoneterapi eller det kan hjælpe, hvis du selv sidder og trykker ham under fødderne, når du sidder med ham hos dig :)

Og ja, så kan det faktisk godt være et forsøg værd at prøve NAN HA, hvis I kan få fat i det, hvor I bor. NAN HA er en erstatning, hvor proteinerne er delvist spaltede. Det gør at nogle børn har lettere ved at fordøje den, så det er et forsøg værd, om han vil trives bedre på denne :) I behøver ikke skifte alle flasker på en gang, men kan udskifte en flaske af gangen og se, hvordan hans mave så reagerer på det.

Og ja - så vil nogle børn på modermælkserstatning trives med afføring hver anden dag, og det er også okay. Det vigtigste er, at du har fornemmelsen af, at når der kommer noget ind, så kommer der også noget ud :) Ligesom du ikke må have en oplevelse af, at han har ondt, når han skal af med sin afføring. Det vil være normalt at afføring bliver lidt mere fast og nogle gange lidt mere grønlig, når han får erstatning, men den må ikke være hård eller knoldet. Det må ikke gøre ondt :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat med den lille dreng - jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange modeller. De stationere, hvor nogen kan indstilles, så de passer til barnets alder (kan varieres i længden mellem sæde og fodstøtte) og typer som fungerer som legebord.

Der findes også mobile stole eller sæder, som kan medbringes, når man skal i...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annoncer

Annonce