Annonce

Annonce

Svar: 8-årig laver lort i bukserne


22. oktober 2016

Kategori:
Alder:
8 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære fortvivlede bonusmor

Tak for dit brev og din åbne og ærlige beskrivelse af jeres dreng og alle dine tanker omkring det hele :)

Jeg tror bestemt ikke, at jeres dreng gør det med vilje. Han ved godt, at I ønsker, at han skal lave på toilettet, og han er flov over, at han ikke kan leve op til dette krav. Derfor siger han, at han ikke gør det, og derfor gemmer han sine underbukser i håb om, at I ikke opdager det... Det er ikke fordi han er "doven" eller "dum" eller andet...

Det er meget meget vigtigt, at I samarbejder omkring problemet. Du og hans far skal samarbejde om det, I skal samarbejde med hans mor - og sidst men ikke mindst - I skal samarbejde med ham. Når han mærker, at I forældre ikke kan samarbejde omkring det, at det bliver til en diskussion imellem jer, når han får skæld ud for at lyve, for ikke at leve op til jeres krav osv. så føler han sig forkert. Han føler sig ikke god nok, og det går ud over hans selvværd. Det er ikke særlig rart at føle sig forkert og ikke leve op til det ens forældre gerne vil, og det er ødelæggende for ham.

Det kan være meget svært at gennemskue, hvorfor han har så svært ved at kontrollere sin afføring... Somme tider dækker børns handlinger over en meget lang historie, og det at mor og far er skilt, at der lyder til at være samarbejdsproblemer, at han skal forholde sig til mors skiftende kærester, forholde sig til at I har fået en lillebror, skal flytte hver anden uge osv. osv. spiller alt sammen ind. Det påvirker ham naturligt - det har altid påvirket ham og er en del af den han er, og dermed sandsynligvis også en del af forklaringen på, at det med renlighed er rigtig svært.

Men ikke desto mindre har han krav på at blive behandlet med anerkendelse og respekt. Han må ikke tvivle på, at I elsker ham og vil ham det allerbedste. Han skal ikke føle sig fortjent til jeres kærlighed - I elsker ham lige højt, uanset om han laver i bukserne eller ej - og han skal have en grundlæggende følelse af at være god nok, som han er. Han skal også have en følelse af, at I gerne vil hjælpe ham, og at I sammen finde ud af at få det løst. Det ...


Annonce

... er ikke et problem, som han står alene med. I er der for ham og fælles kommer I igennem det.

Derudover så er det sådan, at hos rigtig mange børn, så skyldes problemer med ufrivillig afføring, eller det der hedder afføringsinkontinens, at barnet har forstoppelse. Hvis tarmen gennem længere tid er forstoppet og/eller han gennem længere tid har gået og holdt på sin afføring, så vil hans tarm være konstant udspilet, og det gør, at han ikke længere kan registrere impulserne fra den fyldte endetarm. Tarmen vil af sig selv presse afføringen ned og ud i hans underbukser - i små eller større mængder - uden at han har nogen chance for at mærke, at det kommer, og hvor det så er for sent for ham - uheldet er sket... Derfor er det rigtig synd, hvis I skælder ham ud, kalder ham doven, siger at han lyver osv. når han rent fysiologisk faktisk ikke kan gøre ved det.

Det er meget vigtigt, at han får hjælp. Det er uholdbart, som det er lige nu. Det er synd for ham. Og derfor bør I kontakte hans læge. Lægen kan også henvise jer videre til børneafdelingen, hvor de kan hjælpe jer. De kan sammen med jer lægge en plan for, hvad der skal ske videre frem. Hvis I ikke kan blive enige om dette, så vil jeg anbefale dig, at du kontakter en af de kontinensafdelinger der er her i landet:

Center for børninkontinens Skejby, Århus:
Tlf. 86 78 41 21 (Mandag til onsdag kl 15-17)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Tørdokken, Rigshospitalet, København:
Tlf. 35 45 52 94 (Torsdage kl 16.30-19.30)

De vil kunne rådgive dig yderligere :)

Du og hans far bliver også nødt til at tale sammen. Jeg er helt med på, at det kan være svært at håndtere, når han laver i bukserne, og at hans far kan synes, at det er flovt, pinligt, at han er for stor til det osv. Jeg forstår godt, at far kan føle afmagt, blive irriteret og frustreret. Men det hjælper desværre ikke jeres dreng. Det er rigtig vigtigt, at I nu sætter ind på at hjælpe ham. Det er synd for jeres dreng, at han har problemer med sin afføring, og det er rigtig synd for ham, hvis far (og mor) ikke vil hjælpe ham...

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annoncer

Annonce