Annonce

Annonce

Svar: Ringeapparat


1. august 2016

Kategori:
Alder:
8 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Cecilie

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt du skriver, og jeg vil gerne dele lidt tanker med jer.

Det lyder som om, at jeres dreng har det der kaldes enuresis nocturna. Det betyder ufrivillig natlig vandladning. Det er kendetegnet ved, at barnet ikke har nogen vandladningsproblemer om dagen, men han kan ikke stoppe med at tisse om natten. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvorvidt der kun er tale om dette, for du skriver i dit brev "det er efterhånden et par måneder siden han har haft et uheld. Det er heldigvis kun tis nu" - og det lyder som om, at han også har haft problemer med at holde på sin afføring og også som om, at han faktisk har vandladningsproblemer i dagtiden...

Det er vigtigt, at I kontakter jeres læge, så jeres dreng kan blive undersøgt og hjulpet. Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor han har de problemer, som han har og finde frem til, hvilken behandlingsform der vil være bedst.

Du fortæller, at han bor hos jer hver anden uge og det er meget vigtigt, at I kan samarbejde med hans mor (?), som han bor hos i de modsatte uger. I er nødt til fælles at gå ind og støtte ham og der skal lægges en plan for hvordan. Igen i samarbejde med lægen.

Man skønner at 2-3 børn i hver 1. klasse tisser i sengen om natten. Mange er rigtig kede af deres problem og føler stor skyldfølelse, når det sker. Han ved godt, at I forventer noget andet af ham, og han føler ikke, at han kan leve op til jeres forventninger. Det er derfor vigtigt, at I samarbejder med ham om at få problemet løst og det på en måde, hvor han hele tiden føler sig anerkendt. Han må ikke føle sig forkert, og han kan ikke gøre for, at uheldene sker.

Der kan være mange årsager til at han tisser i sengen. Man ved f.eks. at det er arveligt. hvis mor eller far har haft problemet som børn, er der stor sandsynlighed for at egne børn arver det...

Det er også sådan, at vi om natten producerer det antidiuretiske hormon ADH, som sørger for, at der produceres mindre urin og at vi derfor skal tisse mindre om natten. Nogle børn producerer ikke nok af dette hormon og kan derfor ikke holde sig om natten.
Andre børn producerer ekstra meget urin om natten - så meget at blæren ikke kan rumme den store mængde, ...


Annonce

... og derfor tisser de i sengen.

Så er der også børn, der har en blære, som er mindre og hvis rummeevne derfor ikke er så stor, som man normalt ville forvente af deres alder - derfor kan de ikke holde sig så længe af gangen...

Det er vigtigt, at finde ud af, hvad problemet skyldes, fordi det har betydning for, hvordan man kan behandle. I dag er de to mest almindelige behandlingsformer enten en medicinsk behandling eller et ringeapparat.

Når man behandler med medicin, så giver man et præparat, som nedsætter urinproduktionen om natten. Man giver det som tablet eller som spray, og det gives lige før sengetid. Behandlingen varer ofte 3 måneder, hvorefter man holder pause i en uge, for at se om barnet nu kan holde sig eller om behandlingen skal fortsættes.

Samtidig med at man behandler med medicin, vil det være relevant at lave et væske- og vandladningsskema. Det giver lidt idé om, hvor meget væske barnet indtager og på hvilke tidspunkter og om man skal ind og regulere lidt her.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Der er også mulighed for at behandle med ringeapparat, som du selv skriver om. Ringeapparatet består af en føler, som aktiverer en alarm, når den kommer i kontakt med urin. Føleren sidder enten i en måtte, som barnet ligger på, eller den sættes fast i underbukserne, hvor den så aktiveres, når barnet begynder at tisse. Når alarmen ringer, så vågner barnet (og ofte også forældrene, fordi der er behov for jeres hjælp i starten), og så skal barnet følges på toilettet, for det kan tisse færdig. Behandlingen tager ofte 6-8 uger, og det er som sagt meget vigtigt, at I forældre kan samarbejde om det og gør en stor indsats for at hjælpe jeres dreng.

Med den alder jeres dreng har, så er det vigtigt, at I reagerer og at I får hjælp til ham. Som sagt skal du henvende dig til jeres læge. Du kan også med fordel kontakte:

Center for børneinkontinens Skejby Hospital. Der er åben telefon-linie som betjenes mandag-onsdag kl. 15-17 af inkontinens-sygeplejersker. Tlf. 86 78 41 21

Tørdokken - åben telefonrådgivning Rigshospitalet. Der er telefontid hver torsdag fra 16.30-19.30. Tlf. 35 45 52 94 (der er dog lukket i skoleferien).

Jeg håber, at du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke med ham fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annoncer

Annonce