Annonce

Annonce

Svar: 22 måneder og pottetræning


22. februar 2016

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stine

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det er en forudsætning for at kunne træne renlighed, at jeres dreng kan holde sig tør i 3 timer. Prøv derfor at skifte ham med ca. 3 timers mellemrum, for at se om bleen er tør. Hvis det er svært at vurdere, kan du lægge et blødt papirlommetørklæde i bleen, som vil suge/blive vådt, hvis han tisser.

Hvis han kan holde sig, så tænker jeg, at I godt kan prøve at købe en potte og så prøve at opfordre ham til at sætte sig på den. F.eks. om morgenen, når I står op eller om aftenen i forbindelse med, at han kommer i bad. Altså når han alligevel har bleen af, så kan han prøve at sætte sig på potten. Det skal være så naturligt som muligt, og han skal ikke føle sig presset, se det lidt mere som en leg for at gøre det trygt.

Hvis han så pludselig tisser, så bliver han måske lidt forskrækket, fordi han naturligt mærker det på en anden måde - og her skal I naturligvis rose ham. Nogle gange kan det også hjælpe at tage bleen af og lade ham gå lidt rundt uden ble, for at han netop skal opleve, hvad det er der sker, når han tisser - så kan I sige "nu tisser du" og "næste gang skal du prøve at tisse på potten" eller lignende. Så han ved, hvad det er, han skal mærke efter.

Man siger at renlighed har 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gerne vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Og jeres dreng lyder til at være i fase 1 - og det super fint, det er jo den første start og han er som du skriver, ikke ret gammel. Det er derfor også vigtigt ikke at presse ham unødigt. At fjerne bleen skal kun være for at hjælpe ham til fase to, så han netop får en fornemmelse for, hvad det handler om, hvad det er han skal mærke efter og ...


Annonce

... reagere på. Det er naturligt lidt lettere til sommer, når det bliver varmere i vejret:)

Men ellers anbefaler jeg ikke, at man fjerner bleen for hurtigt. Jeg synes det er vigtigt at beholde bleen på og i stedet indføre faste toilettider. Det vil sige, at han skal følges på toilettet morgen, aften og i løbet af dagen f.eks. før han skal ud at lege, før I kører op for at handle og i forbindelse med måltiderne. Og lige nu altså rigtig fint kun at prøve potte morgen eller aften i forbindelse med bad, fordi han ikke er ældre end han er.

Det er vigtigt ikke at fjerne bleen for hurtigt, da det altid er et nederlag med våde bukser, men en succesoplevelse at have en tør ble. Bleer suger godt, så selvom han når at dryppe lidt i bleen, så vil den kunne bruges igen og det er dermed en succes. Drypper han i underbukserne, så er I nødt til at skifte dem, og det er naturligt ikke rart. Han vil altså på sigt kunne mærke, at han tisser, vil måske dryppe lidt på vej ud til potten/toilettet, men ikke så meget, at han behøver få skiftet sin ble.

Når han gennem længere tid har en tør ble, hver gang han går på toilettet, så kan I tage bleen af. Ofte bruges stadig ble om natten.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Og når alt dette er sagt, så vil mange børn i jeres dreng alder ikke være parate til renlighed, hans interesse for at tisse og få skiftet ble, kan godt hænge sammen med en spirende fornemmelse for sig selv. Han begynder at blive bevidst om, at han er en dreng og mor f.eks. er en pige, han begynder at interessere sig for sin krop, hvad hans forskellige kropsdele hedder, og det er naturligt spændende for ham at finde ud af, hvad der sker, når han tisser, når han har afføring - ligesom det også kan være spændende at undersøge, hvordan mad ser ud, når det er tygget...

I kan derfor godt prøve at se om han er parat, men hvis han ikke er det, - hvilket vil være helt naturligt - så skal I naturligvis vente og se tiden an:) De fleste børn er først parate når de er omkring 2.5 år og jeres dreng er kun godt halvandet år...

Jeg håber, du kan bruge dette videre:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


13. september 2017 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

Pottetræning igen

Hej Helen Jeg skrev for 4-5 måneder siden og spurgte, hvordan vi skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annoncer

Annonce