Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning og lære at undvære bleen


27. januar 2016

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Skattepigens mor

Tak for dit brev :)

Det lyder umiddelbart som om at jeres datter fysiologisk er parat til at træne renlighed, men at hun mentalt mangler den sidste lille hurdle...

For at være fysiologisk parat, så er det vigtigt, at hun kan holde sig tør i mindst 3 timer. Hvis du er i tvivl, må du prøve at skifte hende med cirka 3 timers interval. Det kan nogle gange være en god idé at lægge et engangslommetørklæde i bleen, så kan du bedre se om det bliver vådt...

Derudover har renlighed 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gere vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Jeres datter lyder til at være godt i gang med fase 1 og 2 og så småt i gang med fase 3. Hun er helt bevidst om, når hun skal tisse og have afføring, hun siger til før det kommer, spørger nogle gange om hun må presse og hun kan faktisk godt nå potte eller toilettet, men har ikke helt modet til det endnu.

Det er her den mentale hurdle kommer ind. Nogle børn ser afføringen og urin som en del af dem selv. De har rigtig svært ved at slippe det og se det blive skyllet ud i toilettet (hvorfor potten nogle gange kan være en fordel her), nogle børn har også svært ved den interesse de pludselig får, når de mærker, at de skal tisse eller have afføring. De er naturligt lidt blufærdige og kan ikke rigtigt forholde sig til det. Andre børn har brug for "at kunne bestemme selv" og her er noget, som de selv styrer, hvilket er vigtigt for dem. Atter andre har brug for stadig at "føle sig små" og det at bibeholde bleen er med til at gøre, at man stadig får lidt ekstra hjælp og omsorg... Der er på den måde mange årsager til, at det kan være svært for børn at slippe bleen.

Nogle børn kommer selv og siger, at de gerne vil slippe bleen, og det er naturligvis det bedste udgangspunkt, hvis barnet selv viser interesse og lyst til at samarbejde. Men det er desværre ikke ...


Annonce

... alle børn, - nogle børn har brug for at vi hjælper dem til at fornemme, at det nu er tiden.

Uanset, hvordan man får begyndt, så er det vigtigt, at barnet guides, støttes og hjælpes til at få en fornemmelse for succes. Derfor er jeg ikke tilhænger af, at man tager bleen af for hurtigt. Det er altid et nederlag at tisse i bukserne, men det er en succesoplevelse, at have en tør ble.

Jeg anbefaler derfor, at I indfører faste toilettider. I skal ikke spørge jeres datter, om hun skal tisse, for så vil hun svare nej og sandsynligvis tisse kort efter. I stedet skal I tage hende i hånden og følge hende ud på toilettet "kom, du skal lige ud at tisse, før vi kører". Det er en helt naturligt regel, som gælder alle - vi tisser af, før vi kører nogen steder :) De faste toilettider kan være om morgenen, når I står op, om aftenen i forbindelse med badet. Før I kører hjemmefra, før hun løber ud for at lege, i forbindelse med måltiderne osv. Til at starte med vil det være rigtig fint, hvis hun har faste toilettider morgen og aften, men stille og roligt indføres flere og flere tider.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis bleen er tør, så roses hun for det og bleen kan bruges igen. Hvis bleen er våd, så roses hun for stadig at prøve at tisse og så er det jo godt at hun har bleen på og næste gange forsøger I så at nå det, før bleen igen bliver våd. Uanset hvad, så er det en positiv oplevelse.

Når det nogle gange kan være en fordel at tage bleen af, så er det fordi det kan være med til at "skubbe lidt til faserne", fordi hun mærker, at hun tisser og dermed bliver opmærksom på, hvad det er for signaler, hun skal lægge mærke til. Årstiden taler dog ikke for at gå uden ble og det er generelt svært at træne renlighed lige nu - det er svært at mærke tissetrang og nå toilettet, når man har ekstra tøj på, fordi det er koldt. Det er lettere at træne renlighed om sommeren...

Da I venter jer en lillebror eller lillesøster til august, vil det være rigtig godt, hvis I kan forsøge at få trænet renlighed f.eks. maj måned (som det nu kan passe) og så udnytte sommeren til at blive helt renlig - så hun er renlig, når den lille ny kommer...

Jeg håber, at I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med projekt renlighed:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Graviditet

Udebleven menstruation er første tegn på at du er gravid. Når du skal konstatere en evt. graviditet, kan du gøre det ved enten selv at tage en urinprøve og bruge en graviditetstest, eller du kan tage en urinprøve med til egen læge og få ham/hende til at udføre testen.

Hvis du selv konstaterer graviditeten, skal du også bestille tid hos lægen, da det er via egen læge at du bliver henvist videre til jordemoder.

Graviditeten varer normalt 40 uger, det betegnes dog som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annoncer

Annonce