Annonce

Annonce

Svar: Toiletvanskeligheder


11. januar 2016

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til dejlig datter

Tak for dit brev :)

Det lyder for mig som om, at jeres datter rent fysiologisk er parat til renlighed. Hun kan godt mærke, når hun skal tisse, hun lyder også til at kunne holde sig - naturligvis kortvarigt - og hun har en fin fornemmelse for, hvad det handler om... Men hun har en mental hurdle, som hun lige skal over...

Det kan naturligvis godt spille ind, at hun er blevet storesøster. Det at bruge ble og bibeholde bleen, er jo en måde at holde fast i "det at være lille" og dermed sikre sig, at hun stadig bliver set og stadig har jeres hjælp. Når man er 4 år, så kan man rigtig mange ting og det er helt naturligt, at I har nogle forventninger til hende - men det kan være svært helt at honorere, når man skal dele jer med en lille ny...

Jeg synes, at I skal begynde at læse lidt bøger for jeres datter om renlighed, om at smide bleen og også gerne om, hvordan kroppen fungerer. Det vil være rigtig godt til at give hende lidt idé om, at nu skal hun til at gå på toilettet ligesom de voksne:)

Det kan også være en rigtig god idé at fortælle hende om drilleblæren. At hun inde i kroppen har en blære, en pose med tis eller hvad I nu vil sige, og at den nogle gange driller. Nogle gange så tisser den, når den ikke skal, andre gange så vil den ikke tisse, når den skal osv. Og I skal sammen hjælpe den med at finde ud af det. Jeres datter ved højst sandsynligt godt, at I forventer, at hun skal tisse på toilettet og ikke i bukserne, men det er svært for hende og hun kan godt føle sig lidt forkert, når hun ikke kan det. Det at give drilleblæren skylden fjerner lidt af den skyldfølelse hun måske har...

Det vil være rigtig godt, at I fortæller hende, at I vil hjælpe hende med at det lykkes. I vil hjælpe hinanden, og at I vil være der, støtte hende osv. og sikre, at I sammen finder ud af det. Hun skal ikke klare det selv, men I hjælper hende.

Derudover vil jeg anbefale, at I indfører helt faste toilettider. I skal ikke spørge hende, om hun skal tisse, men kort og godt sige "kom, du skal lige ud at tisse før vi kører" eller lignende. Og det står ikke til diskussion. Heller ikke selvom hun bliver vred og protesterer - det er en del af den aftale I laver med hende om ...


Annonce

... at hjælpe hende, så det lykkes for hende, at hun skal gå på toilettet. Det er ikke en regel der kun gælder for hende, det er en regel der også gælder for jer - vi tisser alle sammen før vi kører hjemmefra, vi tisser når vi står op om morgenen, vi tisser før vi skal i seng osv. Og de samme regler gælder naturligt for hende. Når man er 4 år gammel, så begynder man at gå meget op i retfærdighed, tingene skal være fair - og I kan derfor prøve at sælge det ind på, at det gælder for jer alle.

Det vil være nødvendigt med faste toilettider morgen, aften og i løbet af dagen - i forbindelse med måltider, før hun løber ud for at lege, før I kører op at handle eller lignende. Der bør ikke gå mere end ca. 3 timer imellem. Når hun sidder på toilettet så kan I prøve at tænde for vandhanen, så hun kan høre vand der lyder. Det kan nogle gange hjælpe lidt.

Derudover vil hun måske have lidt glæde af et belønningssystem. Det kan være et stykke papir, hvor hun får et klistermærke, hver gang det lykkes at tisse på toilettet. Når papiret er fyldt, så udløser det en lille gave, en tur i biografen eller lignende, altså noget særligt eller noget hun rigtig godt kunne tænke sig... Belønningssystemer fungerer bedst i slutningen af renlighedstræningen, lige der, hvor hun mangler den sidste lille "gulerod" til at komme over sin mentale hurdle, så start ikke med dette.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


I børnehaven er det naturligvis vigtigt at personalet på samme måde som hjemme hjælper hende med at komme på toilettet. Det er ikke nok at sige "I skal lige gå ud og tisse før I løber ud" eller lignende. Hun skal hjælpes derud, så det sikres, at hun rent faktisk forsøger at tisse af. Det lyder som om, at hun nogle gange har så godt gang i en leg, at hun overhører kroppens signaler og derfor når at tisse i bukserne. Det er vigtigt, at hun hjælpes på toilettet, så hun har tid til at lege bagefter og ikke behøver afbryde sin leg mere end nødvendigt...

Natbleen skal naturligvis fortsat bibeholdes. Det er ikke rart for hende at vågne i en våd seng. Og hun må meget gerne opleve, at hun får den på - ikke give hende den på i søvne. Det er helt okay og helt naturligt, at hun har brug for bleen.

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


13. september 2017 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

Pottetræning igen

Hej Helen Jeg skrev for 4-5 måneder siden og spurgte, hvordan vi skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter hvordan barnet lejres. Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn altid lejres på ryggen, da dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side hver gang det sover, da dette kan medføre at barnet får en skæv hovedfacon og bliver flad i den ene side af nakken/baghovedet. Du kan hjælpe barnet ved forsigtigt at dreje hovedet til forskellig side, når det...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret, som så vil lave en aftale med dig om, hvornår du kan møde præsten og I mødes og snakker om dåbsritualet.

Hvis man ikke ønsker sit barn døbt i kirken, skal man henvende sig på kirkekontoret i det sogn man hører til, og sørge for at få barnet navngivet. Mange vælger at holde en navngivningsfest i den anledning.

Hvis et barn ikke er døbt eller navngivet, inden det bliver et...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annoncer

Annonce