Annonce

Annonce

Svar: Vedr. Renlighed


8. januar 2016

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det er korrekt, at de fleste børn bliver renlige omkring 3 års alderen, men barnet skal både være fysiologisk og mentalt parat.

Jeres dreng lyder til at være fysiologisk parat. Du fortæller, at han er opmærksom på, at han tisser og skal lave. Han kommer og fortæller, når han har brug for en ren ble - og han er opmærksom, når det sker - afviser jer, siger til jer, at I skal gå osv. imens han tisser eller laver i bleen. Så på den måde er han helt bevidst om, hvad der foregår.

Men han har en mental barriere - han er ikke helt klar til at slippe sin ble. Det kan der være mange årsager til... Nogle børn ser afføringen som en del af dem selv, og de har rigtig svært ved at slippe den, se den skylle ud i toilettet. Her kan det være mere trygt, at lave i en ble eller på en potte.

Nogle børn er bange for at skulle sidde på toilettet, de synes det virker højt og farligt. Her er det vigtigt at bruge et toiletsæde, og også gerne give barnet en fodskammel eller lignende og gerne i begyndelsen være på toilettet sammen med barnet, betrygge og berolige undervejs.

Nogle børn har brug for at kunne styre dette selv. De bryder sig ikke om at vi voksne bestemmer og de synes vi bestemmer for meget. Det her bestemmer de selv og de holder derfor fast i, at det skal vi ikke blande os i. Her kan det være en idé i hverdagen at gøre det tydeligt, hvad jeres dreng bestemmer, så han oplever, at hans mening også tæller.

Nogle børn har en naturlig modstand mod krav. De bryder sig ikke om, at vi stiller krav til dem - hvilket man jo et eller andet sted godt kan forstå. Det kan være svært at skulle leve op til andres forventninger, og hvad så, hvis man ikke kan, hvis man ikke lykkes...

Nogle børn har brug for at få lov til at føle sig små.. Det kan f.eks. være fordi der er en lillesøster eller lillebror på vej. De mærker forandringen, mærker, at der sker noget nyt - og forstår ikke helt hvad det er. Det kan være rart, stadig at få lov til at "være lille" og ikke skulle være den store storebror - og det at bibeholde bleen kan være en måde at sikre sig lidt ekstra omsorg og opmærksomhed på, når man pludselig skal dele mor og far med en anden...

Det kan være.. ja mulighederne er mange....

Jeg synes, I skal prøve at læse lidt bøger om renlighed og også gerne om, hvordan kroppen fungerer. Tal om ...


Annonce

... afføring, vandladning, det at gå på toilettet osv. som noget helt naturligt og noget vi jo alle sammen gør. Og læs også børnebøger om at smide bleen, så han oplever, at det er naturligt at nå dertil, hvor man ikke længere skal bruge ble.

Årstiden taler ikke for at tage bleen af. Han kan simpelthen ikke nå toilettet i tide, fordi han har ekstra meget tøj på her om vinteren - det er lettere om sommeren, hvor han kan løbe rundt udenfor i et par badebukser. Men bleen kan sagtens bruges som et par underbukser, der trækkes op og ned.

Jeg vil anbefale, at I forsøger at indføre faste toilettider, hvor han ikke spørges om han skal tisse, men hvor han følges ud på toilettet "kom vi skal lige tisse, før vi kører", som en helt naturlig regel, der gælder hos jer. Ligesom han i børnehaven også bliver bedt om at sætte sig på toilettet. Hvis der kommer noget, så er det super fint. Hvis der ikke kommer noget, så er det super fint, at han prøvede. Hvis bleen er tør, så er det super fint og den kan bruges igen. Hvis bleen er våd, så er det helt okay, så får han bare en tør ble på. Det skal være en succesoplevelse uanset hvad.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis og når han går bag sofaen, så må I gerne følge ham ud på toilettet. Han kan sidde på toilettet med sin ble på, hvis han er bange for at tage bleen af eller han kan bare være på badeværelset. Det er okay at forklare ham, at afføring laves på toilettet og ikke bag sofaen...

Og så kan det også være, at I skal indføre et belønningssystem. Det virker ofte bedst sidst i renlighedsfasen og der, hvor barnet lige skal over den sidste lille mentale hurdle. Det kan f.eks. være at han får et klistermærke på et stykke papir, når han har tisset eller lavet på toilettet, og når papiret er fyldt med klistermærker, så udløser det noget særligt - en lille gave, en tur i biografen eller lignende. Noget som er værd at stræbe lidt efter:)

Og hvis han slet ikke virker parat, så må I vente til det bliver varmere i vejret, og I kan forsøge med at tage bleen af. Og så give ham lidt tid. Nogle gange så vil det at han bliver storebror også kunne gøre, at han begynder at ville "føle sig stor". En følelse af, at det kun er babyer der bruger ble og han er ikke baby, men en stor dreng. Nogle børn reagerer også på den måde og det kunne måske være det, som skaber ændringen hos jer - det må tiden vise:)

Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kæledyr

I de fleste børnefamilier er der en eller anden form for kæledyr og det er ofte hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for at dyret har det godt.

Men kæledyr med pels udgør også en risiko for allergi. De allergifremkaldende stoffer, som børn kan reagere på findes i dyrenes hår, spyt, skæl og urin. Disse stoffer kan sidde på vægge,...

Læs mere i Babylex

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annoncer

Annonce