Annonce

Annonce

Svar: Langsom tarm og potte


14. december 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære forvirrede og bekymrede mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille store dreng:)

Det lyder ganske rigtigt som om, at han er blevet meget opmærksom på sin afføring og er helt bevidst om, at når han får resulax, så kan han komme af med afføringen - og det skal foregå på potten. Det synes jeg umiddelbart lyder rigtig fint, og det er, som du skriver, en positiv udvikling.

Jeg tænker, at det lyder som en god plan med resulax hver anden dag, som lægen har sagt - generelt bør I følge lægens anvisning her og også tale med lægen om, hvorvidt han kan få resulax, hver gang han skal af med afføringen. Det er en læge, som bedst kan vurdere dette...

Jeg tænker dog også - kunne det mon hjælpe jer med et toiletsæde? Så jeres dreng ikke kun sidder på potte, men også prøver at sidde på toilettet, som han ser at mor og far gør. Jeg foreslår det, fordi det giver jer mulighed for at sætte jer foran ham, lade ham hvile fødderne på jeres lår - det er godt og vil hjælpe ham til at han bedre kan presse og komme af med afføringen - og så kan I sidde og holde lidt om ham, hjælpe ham med at vugge lidt frem og tilbage imens han presser - og være der for ham. For du fortæller jo, at selvom han faktisk gerne vil på potten og giver udtryk for, at han gerne vil af med afføringen, så er det stadig svært for ham og nogle gange er det som om, at han fortryder - fordi det er for svært, måske gør lidt ondt at presse osv. Hvis han kunne sidde på toilettet og I kunne berolige og betrygge, så ville det måske lykkes bedre for ham og han ville ikke være så bange for det...

Derudover tænker jeg, at det vil være rigtig godt, hvis I kan indføre lidt faste toilettider, hvor han nu begynder at tisse på toilettet. Han kan sandsynligvis ikke holde sig mere end ca.3 timer, så prøv at lægge mærke til, hvornår han sidst har tisset og se så, om I kan få ham på toilettet næste gang, så det lykkes at tisse der. Toilettider ligger ofte som det første, når man står op om morgenen og som en del af det at skulle i bad om aftenen. I løbet af dagen - før I kører op for at handle, før han skal ud at lege, i forbindelse med måltider osv. Det kan være en god idé at ...


Annonce

... tænde for vandhanen, så han kan høre vand der løber...

Jeg vil anbefale at I bruger buksebleer, altså bleer der kan trækkes op og ned som et par underbukser. Han får på den måde stadig sikkerheden med bleen, men skal tisse og lave på toilettet. Hvis bleen er våd, så var det godt, at han havde den å og så skifter I den bare. Hvis den er tør, så roses han for det, så kan den bruges igen. Bleen suger godt, så selvom der er kommet et par dryp, så kan den genbruges, hvor underbukser skal skiftes. Det er derfor vigtigt, at han får den succesoplevelse, som det er med bleen.

Da han tilsyneladende er meget opmærksom på belønningssystemer, så kan I lave et papir, hvor på der sættes et klistermærke eller lignende, når han har tisset eller lavet på potte eller toilet. Når papiret er fyldt, så kan det udløse en gave eller noget andet, som han kunne tænke sig...

Det vil også være rigtig godt at læse bøger om at tisse og lave afføring på toilettet, så I på den måde får talt lidt om det og hjælper ham med at finde ud af, at det kan han godt klare nu:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til sutten, så er det fint at holde fast i, at den som udgangspunkt kun skal bruges, når han skal sove. Det er godt, hvis den kan have en fast plads, hvor han selv lægger den, når han står op om morgenen og så ligger den der, indtil han skal bruge den, når han atter skal sove. Det er uhensigtsmæssigt for hans sprog og hans tænder, hvis han har sutten i munden hele tiden - derfor bør brugen af den minimeres.

Det lyder dog som om, at han lige nu godt kan have brug for den og at det måske bliver for meget for ham, hvis I fjerner den, I må prøve at fornemme, hvad han er parat til. Det kan også være, at han vil være okay med at sutten gives til julemanden - og så er det slut med sut, før det er slut med ble. Den rækkefølge kan også være helt okay. Det er en balance, for nogle børn har også brug for sutten, netop når de skal smide bleen, fordi de så kan berolige og trøste sig selv lidt med sutten, hvis de synes det med bleen og toilettet er lidt svært...

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Og rigtig god jul til jer alle fem:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjne og syn

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der dog vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. Billeder med kontrastfyldte farver eller sort/hvid billeder er gode til at fange babyen interesse og er med til at udvikle evnen til at se og fokusere. Små børn skeler og det er...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annoncer

Annonce