Annonce

Annonce

Svar: Renlighedstræning 2 år og 8 mdr


2. august 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære B

Tak for dit brev :)

Det lyder faktisk som om, at jeres datter er i gang med at finde ud af det med renlighed. Det er en proces, som hun skal modnes til både fysiologisk og mentalt og man siger, at renlighed har tre faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gerne vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Jeres datter lyder ud fra jeres beskrivelse til at være i fase to. Hun kan faktisk godt mærke, når det sker og gør også opmærksom på det. Det har hjulpet hende at gå uden ble, så hun nu ved, hvad det er der sker og hvilke symptomer hun skal lægge mærke til - det er så fint:)

Derudover så er det en fysiologisk forudsætning, at hun kan holde sig tør i mindst tre timer. Og det lyder faktisk også sådan. I hvert fald fortæller du, at når hun har løbet rundt uden ble, så er det faktisk gået meget fint. Det lyder ikke som om, at hun har svært ved at holde sig…

Jeg er helt enig med dig i, at det vil være rigtig godt, hvis I kommer væk fra en vane med, at hun bare kan gøre i bleen eller bede om at få en ble på, i stedet for at sætte sig på toilettet. Jeg synes det lyder som en god idé, at du holder fast i at hun godt kan prøve, og du skal naturligvis være der, støtte og guide hende. Det er fint med toiletbrættet og du må derudover gerne sætte dig foran hende, så hun kan have fødderne på dine lår, holde dig i hånden osv. så du med din nærhed og kontakt gør hende helt tryg ved at sidde der. Hvis hun giver udtryk for, at hun er bange for at sidde der, så må du støtte hende og sige f.eks. "jeg ved godt, du synes det er svært, men jeg hjælper dig, jeg er hos dig" eller lignende. Så du holder fast i at hun godt kan og at du vil hjælpe hende til det.

Hun må godt få en ble på og du kan naturligvis godt bruge de almindelige bleer, hvis det er vigtigt for hende - buksebleer kan dog være noget mere praktiske, fordi de kan trækkes op og ned som et par trusser… Du fortæller, at I ikk ekan lokke hende til toilettet og at hun insisterer på at få en ble på ,når hun kan mærke, at det er ved at være tiden… jeg synes faktisk, at hun skal have en ble på, og når I så fornemmer, at det er ved at være tiden, så skal I følge hende på toilettet.

Hun skal have faste toilettider. Hun skal på toilettet, når hun står op om morgenen og i forbindelse med et bad om aftenen. Hun skal på toilettet i løbet af dagen, før hun løber ud for at lege, før I kører op for at handle, i forbindelse med måltiderne osv. Og I skal ikke spørge hende "skal du tisse?", for så siger hun ganske givet nej og tisser så i bleen få minutter efter. I stedet skal I tage hende i hånden og følge hende ud på toilettet "kom, vi skal lige tisse før vi kører" og holde fast i at det er sådan reglen er. I er der, støtter hende, hjælper hende, sidder hos hende, tænder for vandhanen, så hun kan høre vandet løbe og forsøge at lave samme lyd netop ved at tisse osv. I kan også læse en pixibog imens hun sidder på toilettet. Hvis der kommer noget, så er det super fint og hun ...


Annonce

... roses for det. Hvis der ikke kommer noget, så roses hun for at forsøge. Hvis der kun er kommet få dryp i bleen, så er det super, for så kan I bruge den igen. Hvis bleen er våd, så var det jo godt at hun have den på, så skifter I den bare.

Det er vigtigt, at bleen bruge som en sikkerhed. Den skal bruges som et par underbukser og hun må aldrig få at vide, at hun "bare kan lave i bleen". Men bleen er sikkerhed og giver succesoplevelse, hvor både bukser naturligt altid er et nederlag.

Og ja, det er rigtigt, at hun naturligt siger nej - det ligger i hendes alder og lige netop omkring renlighed, vil hun naturligt sætte sin vilje igennem. På samme måde kan hun også sige nej til skiftning, hvis I spørger "skal du have en ren ble?" - NEJ! Hun siger også nej til bad "vil du i bad nu?" - NEJ! eller hun kan sige nej til tøj "du skal have strømpebukser på" - NEJ! Nogle ting bestemmer i og i situationer, hvor hun ikke må bestemme, skal I ikke spørge hende - stil ikke spørgsmål, som I allerede har besluttet svaret på:) Og ja - så vil hun nogle gange naturligt blive frustreret og ked af det og vred og det må I så lytte til og imødekomme - "jeg ved godt, du ikke har lyst, men jeg skynder mig, så kan du lege videre igen bagefter". Så hun også lærer, at der er visse ting, som I naturligt bestemmer.

Og det er så her, hvor det med renlighed naturligvis kan være lidt svært. Man kan sige at hvis hun skal skiftes, fordi hun har lavet i bleen og hun nægter, så kan I trumfe jeres vilje igennem, fordi I er stærkere end hun er - en ren ble skal hun have på om hun vil det eller ej, fordi hun ellers bliver rød og hudløs… Hun er også blevet skiftet så mange gange, at hun godt ved, at en ren ble nok er meget rart og hun forbinder skiftning med noget kendt og trygt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Men helt det samme gælder ikke omkring toilettet - for det er jo vigtigt, at hun bliver ligeså tryg ved at sidde der og derfor kan I ikke på samme måde gå imod hendes vilje. Derfor er det vigtigt, at I forsøger at få hende til at sidde på toilettet og gør hende tryg ved dette, så det bliver en rar oplevelse, men hvis hun på ingen måde vil og bliver rigtigt bange og ked af det, så skal I naturligvis ikke presse hende til det. så er I nødt til at give hende ekstra tid.

At hun er blevet storesøster gør naturligt også, at I måske skal give hende lidt ekstra frirum omkring renlighed. Det at hun f.eks. kan vågne af sin middagslur og når I kommer ind til hende sige "jeg har lige tisset en hel masse" kan godt være en måde at få lidt ekstra opmærksomhed på - hvilket hun naturligvis godt kan søge nu, fordi lillebror er der og han fylder jo også mere og mere, charmer alt og alle:)

Samtidig kan hun godt i nogle situationer have brug for at "gøre sig lille" og derfor holde lidt ekstra fast på bleen, fordi hun jo også ser at han bliver skiftet og at I bruger meget tid sammen med ham på puslebordet, - og det er ikke altid sjovt at skulle være "den store"…

Så ja - det er balancen mellem at guide, støtte og også prøve at "presse" lidt, fordi hun faktisk har ret godt styr på det - men uden at presse for meget, så det giver bagslag. Og hvis hun bare ikke kan lige nu, så må hun have tid og som du skriver, så haster det jo ikke…:)

Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


13. september 2017 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

Pottetræning igen

Hej Helen Jeg skrev for 4-5 måneder siden og spurgte, hvordan vi skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning

Børn som udsættes for passiv rygning har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis og astma.

Børn som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen vil få dårligere lungefunktion.

Risikoen er større jo mere røg barnet udsættes for. Undgå derfor altid rygning i nærheden af børn.

Vær opmærksom på at rygning har betydning, når man taler om vuggedød.

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annoncer

Annonce