Annonce

Annonce

Svar: Toilet- og pottetræning


22. juli 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor D

Tak for dit brev - det lyder dejligt med en lang sommerferie i sommerhus:)

Det er rigtig fint, at I forsøger at lade jeres dreng løbe rundt uden ble, når vejret er til det, ligesom det er fint, at du prøver at lade ham tisse og lave på potten, når han virker interesseret.

Det er dog sådan, at renlighed har 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gerne vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Jeres dreng siger ikke selv til, men synes det er okay og sjovt, når I opfordrer ham til at sætte sig på potten og det er fint. At I tager bleen af ham, kan også være med til at skubbe til faserne, fordi han bliver opmærksom på, når han pludselig tisser og I kan sige "hov, nu tisser du" og så ved han, hvad det er han skal være opmærksom på og I kan derfor opfordre ham videre "næste gang skal du skynde dig på potten" eller lignende.

Kan han holde sig i 3 timer? Hvis han har ble på, kan den så holde sig tør i mindst tre timer - det er tegn på, at barnet fysiologisk er ved at være klar og en forudsætning for at kunne træne renlighed. Hvis han ikke kan holde sig i mindst tre timer, er det altså for tidligt at træne renlighed:)

Jeg anbefaler ikke, at I tager bleen for hurtigt af, fordi det kan give mange uheld og give barnet en følelse af ikke at kunne det, som vi forventer. Det er derimod en succesoplevelse at have en tør ble - og hvis der er kommet noget i bleen, så skiftes den bare og det var fint at forsøge. Hvis man tager bleen af og barnet tisser i bukserne, så vil det aldrig være en succes, så vil det altid være et nederlag - og for mange nederlag er synd. Især når de kan undgås ved, at man hjælper barnet på toilettet. Bleen skal bruges som et par underbukser, der trække op og ned og det kan være en god idé at bruge "up & go" og lignende bletyper.

Jeg anbefaler at I indfører faste ...


Annonce

... toilettider. Det betyder at han skal prøve at tisse som det første, når han står op om morgenen og som det sidste før han går i seng (gerne i forbindelse med, at han får tøjet af fordi han skal i bad). Stille og roligt hjælpes han også på toilettet i løbet af dagen i forbindelse med måltiderne, før han løber ud for at lege, før I kører op for at handle osv. Hele tiden med bleen på og hvor bleen bruges som et par underbukser, bleen er en ekstra sikkerhed.

Det er vigtigt, at I hjælper ham, for det er helt naturligt, at han ikke selv siger til, når han skal tisse. Han vil ofte være fordybet i en leg og tænker ikke over, at han skal prøve at sætte sig på toilet eller potte. Derfor skal I heller ikke spørge ham "skal du tisse?", for så kan I være sikre på, at han siger "NEJ!". I stedet skal I tage ham i hånden og følge ham ud til potte/toilet "kom vil skal lige ud at tisse før vi kører" - og så går I ud og klarer det. Hvis han tisser, så roses han får det, kommer der ikke noget, så roses han for at prøve. Er bleen tør, så roses han for det, er bleen våd, så skifter I den bare og det er stadig fint at han forsøger at tisse.

Det vil være normalt, at børn bliver renlige om dagen før de bliver det om natten. Derfor skal du ikke vække ham eller følge ham på toilettet om aftenen eller om natten, her skal han have lov til at sove og han skal have en ble på, som kan rumme den mængde urin han producerer om natten.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han begynder at have en tør ble om morgenen og kan holde sig hele natten igennem, så kan du tage bleen af ham, men det kan sagtens tage et par år eller mere, før han kan undvære sin natble.

Om dagen skal han også have en tør ble hver gang i går på toilettet og tydeligt sige til, når han skal tisse og kunne holde sig til I når toilettet. Når han kan dette i flere dage, måske et par uger uden uheld, så vil det være fint at fjerne bleen helt. Nogle børn har i overgangsperioden glæde af et par training pants. De fungerer ikke som en ble, men kan lige holde til et par dråber og de kan gøre det lidt lettere at nå toilettet i tide…

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Og fortsat god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


13. september 2017 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

Pottetræning igen

Hej Helen Jeg skrev for 4-5 måneder siden og spurgte, hvordan vi skulle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltid

Børn har brug for at få 2-3 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost, agurkestænger, knækbrød
- A38 med rugbrødsdrys

Børn mellem 1-3 år bør have serveret letmælk at...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annoncer

Annonce