Annonce

Annonce

Svar: Potte træning?


28. juni 2015

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

De fleste børn viser tegn på at være parate til renlighed, når de er 2.5-3 år gamle. Nogle er klar lidt før, andre først lidt senere. Og det vil være usædvanligt, hvis et barn på 1.5 år som jeres datter er helt klar til at smide bleen:)

Det handler om, at renlighed er en fysiologisk proces. Det er et samspil mellem hormoner, at kunne mærke og fornemme vandladning, at kunne sige til, holde sig indtil toilettet nås og det er ikke noget man selv styrer. Derudover skal barnet også være mentalt parat og motiveret. Det er altid bedst at træne renlighed, hvis det kan ske i et samarbejde mellem barn og forældre.

Et tegn på at barnet er fysiologisk parat er, at jeres datter skal kunne holde sig tør i mindst 3 timer. Det vil sige, at hvis du skifter din datter ca. hver 3 time, så skal du altså opleve, at hun faktisk har en tør ble og at hun f.eks. tisser, når hun får bleen af.

Derudover siger man at renlighed har 3 faser:

1. I første fase kommer barnet og gør opmærksom på at det har tisset eller lavet i bleen, og at det gerne vil have en ren ble på. Barnet begynder altså at fornemme, at det er rart med en ren og tør ble, fremfor en våd ble.

2. I anden fase registrerer barnet, når det sker. I kan se på hende, at hun er opmærksom på, at hun tisser eller laver, og måske siger hun direkte "nu tisser jeg?!".

3. I tredje fase når hun at sige til lige inden. Der er her tale om meget få sekunder fra hun mærker tissetrang og til hun rent faktisk tisser, så her er det et spørgsmål om at skynde sig - hun vil her kunne tisse et par dråber, men så kunne holde sig kortvarigt til I når toilettet og vil så der tisse færdig.

Man kan godt udnytte sommeren og lade barnet løbe lidt rundt uden ble. Det kan være med til at skubbe lidt til faserne. Hvis jeres datter løber i haven uden ble og pludselig tisser, så bliver hun naturligt opmærksom på, hvad der sker, og I kan forklare "du tisser", så hun ved hvad det betyder, når I taler om dette. Hun bliver måske lidt forskrækket, og I skal så berolige og betrygge.

Men ellers er jeg ikke tilhænger af, at man tager bleen af for hurtigt. I stedet anbefaler jeg, at man indfører faste toilettider. Det kan i starten f.eks. være at hun hjælpes med at tisse, når hun står op om morgenen og som det sidste om aftenen gerne i forbindelse med aftenbadet, hvor hun alligevel har ble og tøj af. Her kan hun opfordres til at prøve at sidde på f.eks. en ...


Annonce

... potte.

Hun skal ikke spørges "skal du tisse?", for så kan I være sikre på at hun siger nej og tisser kort tid efter. I stedet skal I tage hende ved hånden og sige "kom vi skal lige ud at tisse" og følge med hende, så det bliver noget helt naturligt. Stille og roligt skal de faste toilettider udvides, så det ikke kun er morgen og aften, men også i løbet af dagen f.eks. før I kører op for at handle, før hun løber ud for at lege, i forbindelse med måltiderne osv. Og her skal I på samme måde sige "kom vi skal lige ud og tisse før vi kører", - som en helt fast regel, der gælder hos jer derhjemme. Den gælder for børn og den gælder for voksne.

Bleen bruges som en sikkerhed og derfor skal den beholdes på i starten. Det er ikke meningen at hun skal tisse i bleen, men den skal bruges som et par underbukser der trækkes op og ned. Hvis bleen er tør, så er det super flot, så kan den bruges igen og så roses hun for det - selvom der er kommet et par dryp, så kan den genbruges:) Hvis bleen er våd og skal skiftes, så er det jo godt, at hun har den på, og så skifter I den bare, hun prøver at sidde på potten eller toilettet, og så prøver I bare at nå det til næste gang.

Det er meget vigtigt, at hun oplever det som en succesoplevelse, uanset om hun lykkes at tisse på toilet eller potte, eller hun ikke gør. At tisse i bukserne og have våde bukser vil altid være et nederlag - derfor skal bleen bruges som en sikkerhed i starten og ikke tages for tidligt af.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil også ofte være sådan, at børn bliver renlige om dagen, før de er det om natten. En ble om natten skal således ofte bruges i længere tid.

Om man skal bruge potte eller toilet afhænger helt af, hvordan barnet har det bedst, hvad jeres datter er mest tryg ved. Hvis hun er derhjemme og ser jer bruge toilettet, så vil hun måske synes bedst om dette, hvis hun ser andre børn i dagpleje eller vuggestue bruge potte, så vil hun måske være mere tryg ved den mulighed. Det kan også have noget at sige, hvor gammel hun er, når I går igang. Jo yngre hun er, jo mere tryg vil hun måske være ved en potte, fordi den står på gulvet. At sidde på et toiletsæde på et voksent toilet kan for nogle børn virke lidt skræmmende:)

Og som jeg startede med at nævne, så er jeres datter ikke så gammel, og sandsynligvis er det for tidligt at begynde… Det vil ikke være udsædvanligt, hvis hun først er klar til næste sommer:)

Håber du kan bruge disse tanker videre :)

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Faderskab

Hvis det lille barns forældre er gift, så går myndighederne ud fra, at manden automatisk er far til barnet, og en faderskabssag er unødvendig.

Hvis manden ikke vil vedkende sig faderskabet, bliver sagen behandlet i Statsamtet, hvor man først prøver at tale sig til rette. I sidste ende kan der blive tale om en retssag, hvor man ved hjælp af blodprøver forsøger at fastslå, hvem barnets far er.

Hvis moderen ikke ønsker at fortælle, hvem barnets far er, kan hun blive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annoncer

Annonce