Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til at smide bleen


31. maj 2015

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor og far

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres lille pige:)

At blive renlig er en fysiologisk proces. Det betyder at det er et samspil af hormoner, at kunne fornemme vandladningstrang, kunne holde sig osv. og kunne give slip, når det så er tiden, som spiller ind. Det er også en forudsætning, at hun kan holde sig i mindst 3 timer.

Man siger at renlighed har 3 faser:

I første fase kommer barnet og fortæller at det har tisset eller lavet. Hun synes ikke det er rart med noget i bleen og kommer derfor og beder om at få en ren ble på.

I anden fase kommer barnet og fortæller, når det sker. "Nu tisser jeg?!" og er således meget opmærksom på, og fornemmer hvad det er.

I tredje fase kommer barnet og sige til lige inden "Jeg skal tisse?!" og her skal de så gå hurtigt, for der går ikke lang tid fra hun mærker, at hun skal og til det kommer.

Derudover så skal det mentale naturligvis også være med. Hun skal have lyst til at samarbejde og vise lyst til at ville prøve. Det bedste udgangspunkt er, hvis hun selv kommer og siger, at hun gerne vil prøve at gå uden ble eller at hun gerne vil prøve at sidde på potten eller toilettet.

Der er altså mange faktorer som spiller ind. Jeres datter lyder dog til at være ret godt igang, selvom hun ikke er ældre end hun er og jeg tænker, at I godt må forsøge i det små. Hun lyder til at være i fase et - og hun kan godt være længe i denne fase. Det er derfor vigtigt, at I ikke presser hende, men at I forsøger at gøre det så naturligt som overhovedet muligt - og så kan I prøve at udnytte sommeren og det forhåbentlig gode sommervejr, fordi hun til den tid kan løbe lidt rundt i haven uden ble og måske bare i et par bikinitrusser… Netop det at hun pludselig ikke har bleen på kan gøre, at hun bliver opmærksom på sin tissetrang og at det er nu det sker - og når det så sker, så tager I hende i hånden og skynder jer ind til toilet eller potte. Det kan altså være med til at "skubbe lidt til faserne".

Men før I når dertil, så skal hun være tryg. Det er super, at I lader hende være med på toilettet, når mor tisser. Lader hende trække ud osv. Super. I skal dog holde op med at spørge hende "skal du tisse?" eller "vil du prøve potten?". Det vil hun naturligt sige nej til. Lige nu er det bedre at lade potten være fremme og så må hun gerne prøve at sætte sig på den, når hun en gang imellem har lyst - også med ble på. Så hun blot vænner sig til at sidde på den ...


Annonce

... og er tryg ved det. Når hun så skal i bad og får bleen af, så kan I opfordre hende til at sidde på potten "sæt dig på potten skat", så hun oplever det som noget naturligt, før hun skal i bad.

Prøv også at sætte hende på toilettet efter bad - oven på toiletbrættet, altså hvor toilettet er lukket, så hun også gøres tryg ved at sidde der. Her kan hun sidde imens I tørrer hendes fødder ekstra, klipper hendes negle, smører hendes fødder med lidt creme osv. Så det at sidde på toilettet bliver så naturligt som muligt og hvor hun føler sig helt tryg ved det. Og i takt med at hun så bliver lidt mere fortrolig med at være uden ble og får mod på at skulle tisse, så kan hun prøve at sidde på toilettet direkte. I kan købe et sæde, så hun sidder sikkert.

I må prøve at vurdere, om hun vil være mest glad for potte eller toilet. Det er forskelligt, hvad børn foretrækker.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Når jeg anbefaler at I kan tage bleen af hende til sommer, så er det kun når hun løber rundt i haven og I synes det kan passe. Det er for at give hende en fornemmelse af, hvad det er der foregår og hvordan hendes krop virker. Ellers er jeg ikke fortaler for, at bleen skal af for hurtigt. Det er vigtigt at give hende trygheden med bleen. Den er en sikkerhed. Bleen skal være en bukseble og den skal bruges som et par trusser, der trækkes op og ned.

Når hun virker parat til renlighed, når hun kan holde sig i mindst 3 timer, når hun viser tegn på at hun har lyst til at forsøge, så skal I igen ikke spørge hende, men indføre faste toilettider. Hun tisser f.eks. om morgenen, når I står op og i forbindelse med badet om aftenen. Hun tisser også før I kører op for at handle… Her siger I f.eks. "kom vi skal lige ud at tisse før vi kører" og så går I ud og tisser - mor tisser og hun tisser. Det er en helt naturlig regel, som gælder. Hun har stadig ble på. Hvis bleen er våd, så roses hun for at forsøge på toilettet og får blot en tør ble på. Hvis bleen ikke er våd, så roses hun igen for at forsøge på toilettet og bleen kan så bruges igen. Det er en succesoplevelse at have en tør ble, det er altid et nederlag med våde bukser og derfor skal bleen være på i starten.

Mange børn bliver først renlige i 2.5-3 års alderen og nogle først senere. Så der er tid nok, hvis det viser sig, at det stadig er lidt for tidligt for hende. Og hun skal naturligvis have lov til at få den tid, som hun har behov for.

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

19. oktober 2017 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Afføring, eller mangel på samme

Hej Helen, Min dejlige datter på 3 år, har nu igennem et halvt år sådan ca....

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2017 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Pottetræning - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Hvordan får jeg min søn på 3 år og 4 måneder til at fortælle os...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2017 | Renlighed | 2 år, 4 mdr.

Pottetræning - 2,5 år

Kære Helen, Hvordan vil du anbefale at man "potte-træner"? Vores dreng...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Massage

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.

Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)

Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)

Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder


Annoncer

Annonce