Annonce

Annonce

Svar: Ikke blefri


28. november 2013

Kategori:
Alder:
3 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære fortvivlede mor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig svært at træne renlighed med den årstid vi har, for når jeres dreng mærker han skal tisse og til han rent faktisk tisser, så går der ikke ret lang tid. Og det er rigtig svært at nå toilettet i tide, hvis han skal ud af flyverdragt først eller har meget tøj på ... Om sommeren er det betydeligt lettere.

Dertil kommer at han ikke lyder til at vise særlig interesse eller parathed. Det lyder som om at det mere er et ønske fra jeres side end fra hans - og det bedste tidspunkt at træne renlighed på er, hvis barnet selv kommer og meddeler at det gerne vil slippe for bleen. Har jeres dreng på noget tidspunkt givet udtryk for dette?

Renlighed er noget man modnes til, både fysiologisk og mentalt og aldersmæssigt vil han godt kunne være renlig om dagen og jeg kan godt forstå at I forsøger. Men måske forsøger I lidt for meget... Du skriver at han kommer på toilettet ca hver 2 time og jeg tænker at det er meget tit og måske føler han sig presset og kan derfor slet ikke tisse, når han skal. Jeg vil derfor foreslå at I prøver at lade gå 3 timer imellem og at tidspunkterne passes ind, så det hænger naturligt sammen med dagen og de ting der ligesom skal ske.

Det vil således være en rigtig god idé at I prøver at sætte ham på toilettet om morgenen, som det første ,når han vågner, ligesom det vil være rigtig godt at han kommer på toilettet om aftenen før han skal i seng. F.eks. som en naturlig del af det at skulle i bad. Det vil være rigtig godt hvis han kan begynde at få lidt små succesoplevelser her, fordi det rent faktisk lykkes for ham at tisse lidt på disse tidspunkter.

I kan overveje om I en periode skal holde pause i løbet af dagen, så han "kun" kommer på toilet 2-3 gange dagligt ...


Annonce

... f.eks. morgen og aften og så inden I kører op for at handle. Det vil det være rigtig godt at I ikke spørger "skal du tisse?", men i stedet siger "kom vi skal lige ud at tisse", som en helt naturlig ting. I skal ikke forvente at han lige nu selv kan mærke og sige til. Han er naturligt optaget af leg og andre ting og derfor er det jer, som siger at nu er det nu.

Det er en god idé at lade ham beholde bleen på - men i må aldrig sige "du kan tisse i bleen" eller lignende. Det er vigtigt at forklare ham, at bleen er en sikkerhed, den skal bruges som et par underbukser, der trækkes op og ned. Hvis det lykkes at nå toilettet og bleen kan bruges igen, så roser I ham for dette. Hvis der ikke kommer noget eller bleen er våd, så roser I for at forsøge og siger "så prøver vi igen næste gang" eller lignende. Det er vigtigt at han får små succesoplevelser.

Lokke med belønning - at han får en gave eller lignende, forstår han ikke endnu og så længe han ikke fornemme tisse- eller afføringstrang og gør opmærksom på når det sker, så skal I ikke indføre belønning. Det kan dog bruges, når han er lige ved at kunne men har svært ved at slippe bleen helt. Hvis han lige har brug for et sidste lille skub, for at det lykkes, så kan et belønningssystem være godt. Men der er han ikke endnu.

Renlighed har 3 faser:


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

1. Barnet registrerer at det har brug for en ny ble og kommer og beder om at få en ren og tør ble på.

2. Barnet registrerer selve vandladningen og siger "nu tisser jeg!".

3. Barnet når at sige til lige inden og løber med hjælp for at nå potte eller toilet i tide.

Og jeres dreng lyder til at være igang med fase 1. Derfor har han stadig brug for lidt tid og tålmodighed :)

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

7. marts 2024 | Renlighed | 23 mdr.

Tisse på potte

Kære Helen Først og fremmest igen tak for dit svar angående lur og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 6 mdr.

Renlig om natten

Hej Helen Min dreng på 4½ år tisser stadig i sin ble om natten. Han har...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2024 | Renlighed | 4 år

Kan ikke mærke hun skal tisse

Hej Helen, Min datter, der er lige er blevet 4 år, har været blefri, både...

Læs hele brevet og Helens svar


22. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 2 mdr.

Holde sig tør om natten

Hej Helen Min dreng, Noah, er nu blevet 4 år (i november). Han har været...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce