Annonce

Annonce

Svar: Lære at vente


10. december 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit spørgsmål:)

Det er helt naturligt, at din dreng i en alder af 1.5 år ikke kan vente på, at det bliver hans tur. Det at kunne give plads til andre og have en forståelse for at lade andre komme til og at det bliver hans tur bagefter - det er noget han lærer i løbet af de næste mange år.

Små børn er naturligt styret af deres behov. Og det er rigtig vigtigt, at vi møder dem med kontakt, omsorg, nærhed. Sætter ord på situationer, der er svære, hjælper og guider, støtter, opmuntrer osv. Ligesom vi naturligvis skal hjælpe barnet med at få mad, få en ren ble, få sin søvn, få vasket sine hænder - og stille og roligt bliver barnet så netop med vores hjælp i stand til at udsætte sit behov og f.eks. vente på at maden kommer på bordet eller vente på, at der bliver plads ved vasken, så der kan blive vasket hænder:)

Det er naturligvis begrænset hvor meget du kan gøre, når han er i vuggestue. Her er det pædagogerne der skal hjælpe ham, guide og støtte ham. Men derhjemme og når du og din dreng er sammen, så skal du prøve at sætte ord på situationen "vi to venter lige her", "der bliver plads ved vasken om lidt", "nu er der plads til dig", "nu kan du gå hen og vaske hænder" eller lignende. Så du på den måde hjælper ham med at vente og viser ham, når det er hans tur. Det er vigtigt, at du anerkender, at det er svært at vente, men samtidig fortæller ham, at han nok skal komme til :)

I kan også i hverdagen prøve at vente på skift - det kan være ved middagsbordet, hvor han f.eks. skal vente på at få hældt vand i sit glas, eller vente på at far tager kartofler og derefter kan jeres dreng få kartofler. Du kan sætte ord på "jeg venter på dig", "vi venter på far", "først er det mors tur" osv. så han hører ordet "vente" i hverdagen, også nogle gange oplever at vente, og stille og roligt begynder at forstå, hvad det betyder.. dog huske på, at han stadig ikke er ret gammel.

I kan også lave lege, hvor I øver jer i at vente på hinanden eller på at det bliver hver jeres tur. Hvis han f.eks. har en ...


Annonce

... lille kuffert med små biler eller klodser i, så kan I skiftes til at tage en klods eller bil fra kufferten, som sendes rundt mellem dig, ham, far - og så man på den måde skiftes og venter - kufferten går på tur...

Når I er oppe at handle, står i kø ved kassen, så kan du også sætte ord på det at vente "vi venter på, at det bliver vores tur"... Det er en god idé at udnytte små situationer i hverdagen, hvor vi naturligt venter på hinanden eller venter på andre :) Og det bliver naturligt mere aktuelt i takt med at han bliver ældre.

I 3-5 års alderen vil det at vente naturligt begynde at fylde mere i hverdagen, men det kan stadig være svært for mange børn. Der vil dog være flere og flere situationer, hvor jeres dreng naturligt skal vente f.eks. når I spiller et spil eller at man ikke begynder at spise før der er sagt "værsgo" eller lignende.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det at lære at vente er altså noget, som jeres dreng gradvist skal lære. Det opstår i mange forskellige situationer, og han lærer det i løbet af hele sin barndom.. og det starter i det små nu ved at du prøver at hjælpe ham med at vente, guider og forklarer og støtter ham så godt du kan - og også rummer hans frustration og fortvivelse, hvis det er rigtigt svært for ham. Jo mere roligt du kan tage det, jo mere rolig vil han også blive :)

Og når dette er sagt, så vil jeg også lige sige - at det at lege med vand og sæbe i vuggestuen, det er naturligt spændende, når man er 1.5 år gammel. Så nogle gange så er det måske ikke så meget, fordi det er svært at vente, men lige så meget fordi det er rigtig sjovt at vaske hænder, og det er derfor han bliver ked af det, når han ikke må vaske hænder hele tiden. Med den alder han har, kan det derfor nogle gange være en god idé at have fokus på det, som skal ske efter at han har vasket hænder - "kom vi skal ind og have dejlig mad" - fordi det også er rart at få noget at spise, og på den måde kan det være lettere at få ham væk fra håndvasken igen :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

17. september 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Vores søn hører ikke efter - 4 år, 11 mdr.

Kære Helen. Så har vi desværre brug for din hjælp igen. Vores søn på knapt...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Opdragelse | 4 år, 1 mdr.

Fireårig sladrer

Hej Helen. Min datter er skilsmissebarn, og selvom samarbejdet kører rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juli 2017 | Opdragelse | 21 mdr.

Vores søn er blevet en lille bølle

Hej Helen. Mange tak for dit sidste svar, det var bestemt brugbart. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Opdragelse | 17 mdr.

Jaloux søn

Hej Helen Jeg skriver til dig angående min søn på knapt halvandet år. Han er...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annoncer

Annonce