Annonce

Annonce

Svar: Forberede på at få en lillebror


27. november 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Vædderens mor

Tak for dit brev og stort tillykke med at du venter dig igen - hvor er det dejligt!

Med den alder jeres dreng har nu og når lillebror kommer, så vil det være en rigtig god idé at læse lidt billedebøger om det at få en baby i familien. Jeres dreng vil have svært ved at sætte ord på sine tanker og følelser, når han ikke er mere end knap 2 år gammel, og her kan det hjælpe at læse en bog om andre, der oplever lidt det samme. Samtidig kan det give ham lidt idé om, hvad det egentlig betyder, når I taler om en baby, for det er naturligt meget abstrakt for ham at forholde sig til.

Når I læser for ham, så kan I f.eks. sige "mor har også en baby i maven, ligesom moren i bogen" og i takt med at din mave vokser, og han ser dig uden tøj, når I er i bad sammen og lignende, så kan du vise ham din mave og igen sætte ord på, at der er en baby i maven. Det vil også være rigtig fint at lade ham mærke, når babyen sparker osv. så det bliver en lille smule mere håndgribeligt for ham.

Når han ikke er mere end 2 år, når han bliver storebror, så vil han stadig have rigtig meget brug for jer - og det kan være lidt hårdt i starten, for det er hårdt at have to små børn - men faktisk er det nogle gange ret godt, fordi I ikke kan forvente for meget af ham. Det vil være svært for ham, hvis I gentagende gange siger "nu må du lige vente lidt" eller "nu må du selv..." - for han kan ikke, han er for lille til det. Og derfor er det vigtigt, at du i hverdagen stadig forsøger at prioritere ham og hjælpe ham, men det kommer ofte naturligt, netop fordi han ikke er ældre end han er.

Det vil være en stor omvæltning for ham at blive storebror. Han vil bruge en del ressourcer og energi på at skulle dele mor og far med lillebror, og det er naturligt svært at finde sin nye rolle i en familie på fire, og at skulle dele mor og far med en, som er mindre end en selv. Når man er 2 år gammel, så er man rigtig godt igang med at udvikle sit selvbillede. Det betyder at han vil være igang med at forholde sig til, hvem han selv er og hvordan han påvirker andre. Og dette kan naturligt godt blive lidt forstærket af, at lillebror kommer til...

Det kan her ofte hjælpe ham, hvis hverdagen ligner sig selv, så han kommer af sted om morgenen, leger med de andre i vuggestuen osv. Nogle dage er det naturligvis rigtig fint, hvis du kan give ham fleksiblitet, så han enten kan være hjemme hele ...


Annonce

... dagen, eller har mulighed for at møde ind senere eller bliver hentet tidligere - det er dejligt, hvis man kan udnytte at mor har barsel :) Men det er også okay at han også kommer af sted, fordi det kan være lidt et frirum for ham. I vuggestuen vil alt jo være som det plejer at være og han kan glide ind i mængden af børn og have den rolle, som han plejer at have. Hvor han derhjemme bruger en del ressoucer på at finde sin nye rolle som storebror.

Det kan også være rigtig godt, hvis I forældre nogle gange kan dele jer lidt, så I skiftes til nogle gange at være sammen med storebror alene, så han stadig føler sig prioriteret af jer begge. Det vil være helt naturligt, hvis far bruger lidt ekstra tid sammen med storebror i starten, hvor du på grund af amning måske er ekstra meget sammen med lillebror, og det vil også være naturligt at båndet mellem far og søn derfor styrkes - og så skal du naturligvis også vise ham, at du stadig rigtig gerne vil ham og forsøge at inddrage ham lidt i hverdagen f.eks. i amningen, så det bliver en hyggestund for jer alle tre og ikke kun for dig og lillebror, ligesom storebror også kan hjælpe dig med at finde bleen, finde lillebrors sut osv. Det kan være små ting i hverdagen som gør, at storebror stadig føler sig betydningsfuld :)

Hen af vejen vil de to drenge sagtens kunne få stor glæde af hinanden, netop fordi der kun er 2 års forskel. Og det kan også være praktisk for jer i hverdagen, at de f.eks. kan gå i samme institution - storebror i børnehaven og lillebror i vuggestueafdelingen :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


I takt med at de vokser op og bliver ældre, vil de naturligt kunne få mere og mere glæde af hinanden. De vil kunne lege sammen, deles om legetøj, have fælles vænner og på nogle punkter vil de være meget lige. Det kan dog have den ulempe, at man let kommer til at sammenligne dem, måske især da de begge er drenge og man skal derfor passe på ikke at stille for mange krav til den yngste, ligesom man skal lade den ældste være den ældste.. men alt det fornemmer I jo hen af vejen :)

Jeg vil anbefale jer min bog "Helens bog om børn og opdragelse". I den er blandt andet et kapitel om at give vores børn et godt søskendeforhold. Jeg vil også anbefale jer bogen "Barn nr. 2" af Lykke Møller Kristensen og Margrethe Brun Hansen. Der er også lidt input fra mig i den :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - og rigtig meget held og lykke fortsat, også med graviditeten :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

17. september 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Vores søn hører ikke efter - 4 år, 11 mdr.

Kære Helen. Så har vi desværre brug for din hjælp igen. Vores søn på knapt...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Opdragelse | 4 år, 1 mdr.

Fireårig sladrer

Hej Helen. Min datter er skilsmissebarn, og selvom samarbejdet kører rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juli 2017 | Opdragelse | 21 mdr.

Vores søn er blevet en lille bølle

Hej Helen. Mange tak for dit sidste svar, det var bestemt brugbart. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Opdragelse | 17 mdr.

Jaloux søn

Hej Helen Jeg skriver til dig angående min søn på knapt halvandet år. Han er...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annoncer

Annonce