Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - 16 mdr.


30. juli 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor til en rigtig dreng :)

Tak for dit brev :)

Der er forskel på m jeres dreng kaster med maden, bider/slår osv. Og derfor også forskel på, hvordan I skal handle. Derfor findes der ikke kun en løsning, men jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er som udgangspunkt en god idé at lade en handling følge med sit nej, med den alder jeres dreng har nu. Det betyder, at det vil være relevant, at I f.eks. flytter ham eller flytter det han ikke må lege med.

Du fortæller, at når jeres dreng er ved at være færdig med at spise, så begynder han at smide ting på gulvet. Det er fordi han netop er færdig. Han er ikke længere sulten og skal have lov til at lege. Derfor skal han have tørret sine hænder, tørres om munden og sættes ned på gulvet, så han kan lege med sit legetøj i stedet for tingene på bordet. Det er begrænset, hvor længe han kan sidde ved bordet, koncentrerere sig om at sidde ved bordet, og han skal have lov til at komme fra bordet, når han er færdig med at spise.

Hvis han leger med maden, altså smider den på gulvet osv. så er det fordi han er rigtig godt igang med at finde ud af, hvordan verden fungerer. Han bruger alle sine sanser og det er rigtigt spændende at undersøge, hvordan maden eller tallerkenen lyder, når den skubbes ud over bordet og rammer gulvet. Det er spændende at se, hvordan maden ser ud, når den er tygget - derfor putter han den i munden og tager den ud igen. Det er spændende at finde ud af, hvordan forskellig mad føles - derfor klemmer han maden i hånden eller slår hånden ned i grøden.. Og det er naturligt også spændende at han nu vil finde ud af, hvordan det han gør, påvirker jer forældre :)

Jeres dreng afprøver hypoteser "hvis jeg slår hånden ned i grøden, siger mor nej?" - ja det gør hun. Jeg prøver lige igen - og det samme sker... Ny hypotese "hvis jeg gør det igen, siger far så også nej?"... På den måde lærer han, hvordan han med sine handlinger påvirker andre og han forsøger at finde ud af, hvordan verden hænger sammen. Det er helt naturligt for hans alder og derfor er det vigtigt, at I forsøger at anerkende hans udforskningstrang og ikke skælder ud.

Prøv om I kan stimulere hans sanser udenfor middagsbordet. Hvis han synes det er særligt spændende at komme maden op i glasset eller hælde vand ud i tallerkenen, så giv ham mulighed for at lege med vand. Han skal have små skåle, kander, bøtter som han kan lege med i sit badekar, ligesom I kan lege med vand i haven.

Hvis han synes det er spændende at sidde og banke skeen ned i bordet, skubber tallerkenen ud over bordkanten, for at høre lyden, det giver, så skal I anerkende hans lyst til at lave lyd. Giv ham et hammerbræt, som han kan slå på, en xylofon, en tromme - så han får stimuleret lysten til at lave lyd - men uden for middagsbordet.

Hvis han nyder at sidde med ...


Annonce

... mad i hænderne, masser maden mellem fingrene, kører fedtede madfyldte fingre rundt i håret osv. fordi han synes det er spændende at mærke, hvordan det føles, så kan I anerkende dette ved at give ham mad i hånden som han selv kan spise - men også ved uden for middagsbordet at stimulere hans følesans og lyst til at mærke og fornemme - lad ham f.eks. være med til at bage boller og give ham gerne bolledej i hånden, som han kan sidde med...

Jo mere I kan anderkende hans lyst til at udforske uden for middagsbordet, jo mere vil han naturligt kunne koncentrere sig om maden og om at spise, når han sidder der.

Det er også altid en god idé at tilbyde ham alternativer. Hvis han smider med legetøj eller andre ting, så sig nej og vis ham, hvad han kan smide med i stedet. At han f.eks. kan kaste med en bold. Leg med forskellige bolde, forskellige størrelser og forskellige materialer og former, forskellige tyngder og lethed, så han oplever mange forskellige bolde, og alle sammen nogen man må kaste med, som alternativ til at kaste med andre ting. Hjælp ham ved at guide ham i den retning I ønsker, med det han gerne må, fremfor at have fokus på det, som han gør forkert.

Med hensyn til at bide eller slå, så er det rigtig vigtigt, at I forsøger at undgå at det sker, at I får afbrudt situationen før han når at forløbe sig (jf. tidligere svar). Men I skal naturligvis også skelne mellem, om han slår bevidst ud efter jer, for at få en reaktion, for igen at lære, hvordan hans handlinger påvirker andre. Det betyder, at hvis I f.eks. har ham på skødet, og han slår jer bevidst, så må I gerne sætte ham fra jer. Altså igen lade en handling følge med jeres nej. Det vil hjælpe ham til at huske, at hvis man skal sidde på skødet, så skal man ikke slå, for det bryder I jer ikke om.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Han er stadig en meget lille dreng og det er naturligt svært for ham at aflæse andre, men det skal I hjælpe ham med, så han gradvist får en fornemmelse for, hvad der gør andre kede af det, og hvad der gør andre glade. Han ved ikke, at når han slår jer, så bliver I kede af det, eller at det kan gøre ondt - og det må I naturligvis gerne forsøge at sætte lidt ord på, så han hører, at det han gør ikke er rart, og så I med jeres kropssprog viser, at I ikke bryder jer om den handling. Igen er det dog vigtigt, at I også viser ham, hvad der er rart, hvad I godt kan lide. At han kan "ae" i stedet, og hvordan man gør det:)

Børn skal lære, hvordan man aflæser andre. Det er ikke noget de kan fra fødslen, det er noget de lærer i kontakten med os forældre, andre børn og voksne. Og det er det, jeres dreng nu er igang med at finde ud af - hvad gør det, jeg gør, ved andre...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, og jeg vil også anbefale jer to af mine bøger:

"Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og opdragelse" :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

17. september 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Vores søn hører ikke efter - 4 år, 11 mdr.

Kære Helen. Så har vi desværre brug for din hjælp igen. Vores søn på knapt...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Opdragelse | 4 år, 1 mdr.

Fireårig sladrer

Hej Helen. Min datter er skilsmissebarn, og selvom samarbejdet kører rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juli 2017 | Opdragelse | 21 mdr.

Vores søn er blevet en lille bølle

Hej Helen. Mange tak for dit sidste svar, det var bestemt brugbart. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Opdragelse | 17 mdr.

Jaloux søn

Hej Helen Jeg skriver til dig angående min søn på knapt halvandet år. Han er...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annoncer

Annonce