Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse og udforskning af verden


23. februar 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille drengs udforskningstrang :)

Jeres dreng er, med den alder han har nu, naturligt igang med at undersøge og udforske verden - og det er vigtigt, at I lader ham undersøge så meget som muligt, så han finder ud af, hvordan verden hænger sammen.

Han vil f.eks. kunne pille i potteplanten, undersøge jorden, hvordan den føles, lugter, smager - på samme måde vil han f.eks. også kunne undersøge maden, når han spiser. Han vil også undersøge, hvad der sker når han tænder og slukker for lyset, han vil undersøge, hvordan det lyder, når han smider med sit legetøj, hvad der sker, hvis han hiver i en ledning der ligger løs på gulvet... Ligesom han naturligt også undersøger, jeres reaktion og hvad I synes om det han gør. Det er naturligt vigtigt for ham at finde ud af, om I deler den samme glæde, som han oplever, om I bifalder det - eller om I ikke gør - og det er en vigtig del af den udvikling, som han lige nu går igennem.

Nogle gange vil det være fint, at I siger nej, og han vil naturligt hen af vejen begynde at høre det lille nej i sig, når han gør noget, som han ikke må. Men hans udforskningstrang er stadig meget stor, og derfor overhøres det lille nej igen og igen - og igen - fordi han naturligt er nødt til lige at prøve og undersøge for at lære og udvikles. Derfor vil I i løbet af de næste mange måneder opleve, at han nogle gange kravler hen til lyskontakten, potteplanten eller lignende - vender sig om og kikker på jer, og I kan se, at han ved, at I vil sige nej - og alligevel gør han det. Der går lang tid, før han kan lade være, og før han kan stoppe sig selv :)

Det kan nogle gange være en idé at lade en handling følge med dit nej, fordi det gør, at han så husker det bedre. Så I stedet for at blot at sige nej, så kan du gå hen til ham og løfte ham væk, eller du kan fjerne de ting, som du ikke vil have, at han leger med. Eller hvis han f.eks. slår ud efter dig, så kan du sætte ham fra dig og sige nej - så han husker og bedre forstår, at hvis han skal sidde hos dig, så må han f.eks. ikke slå dig...

Det er også en rigtig god idé at aflede ham. Han kan let afledes i denne alder, så i stedet for at sige nej, skælde ud og blive sur ...


Annonce

... på ham, så drej hans fokus på andre ting. Han glemmer let, hvad han var igang med, hvis noget andet er mindst lige så spændende.

Giv ham også alternativer, så hvis han f.eks. gerne vil tømme en hylde for bøger eller tømmer toiletskabet for toiletpapir eller andre ting, så kan det være en god idé, at du viser ham, hvad han kan gøre i stedet. Giv ham gerne hans egen køkkenskuffe og sørg for at udskifte indholdet en gang imellem, så der hele tiden er noget nyt og spændende. Det kan være et par nye bøtter, en klods, en grydeske, noget bagepapir eller lignende, som han har lyst til at undersøge nærmere. Når du siger nej, så kan du derfor samtidig vise ham, hvad han kan bruge i stedet.

Når det er sagt, så er det dog generelt en god idé at overveje sit nej - du skal lige prøve at tænke over, hvorfor du siger nej og om det egentlig er nødvendigt. Nogle gange er det måske fordi du er træt, ikke har tid eller overskud, og måske ville der ikke ske noget ved, at han fik et ja... En dag kan hurtigt blive fyldt med nej, nej, nej - og hvis man nogle gange oplever også at få et ja, så er det naturligt lettere også at acceptere et nej.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være, at du bare vænner dig til at sige nej, og hvor det ville være bedre slet ikke at sige nej, men blot aflede ham, dreje hans fokus, tilbyde ham alternativer, så han kommer videre uden at få "skæld ud" og uden at få en oplevelse af at blive stoppet.

Det kan være en god idé at have fokus på det, som du gerne vil have ham til - i stedet for på det, som du synes, han gør forkert. Så hvis han f.eks. smider maden på gulvet, så kan du f.eks. sige "ind i munden skat, mm mam mam, ind i munden", så fokus er på at spise og det du gerne vil have ham til. I stedet for at du siger "nej, ikke mad på gulvet". Det samme gælder, når han bliver større og måske gerne vil løbe rundt alene - i stedet for at sige "du må ikke løbe ud på vejen", så kan det være bedre at sige "jeg vil gerne have, du går på fortovet". Det er lettere at høre efter, hvad du siger og forstå, hvad man skal på denne måde :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn" :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

17. september 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Vores søn hører ikke efter - 4 år, 11 mdr.

Kære Helen. Så har vi desværre brug for din hjælp igen. Vores søn på knapt...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Opdragelse | 4 år, 1 mdr.

Fireårig sladrer

Hej Helen. Min datter er skilsmissebarn, og selvom samarbejdet kører rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Opdragelse | 17 mdr.

Jaloux søn

Hej Helen Jeg skriver til dig angående min søn på knapt halvandet år. Han er...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Opdragelse | 19 mdr.

Gør ikke, som jeg siger. Spaghetti i benene.

Hej Helen, nu er vi nået dertil, hvor vi har brug for hjælpe til opdragelse....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Kostfibre

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Müsli, rosiner og tørret frugt, samt pasta, ris og bælgfrugter indeholder også kostfibre.

I må prøve jer frem og hvis jeres barn ofte har meget løs mave, vil det være fornuftigt at se på kostens sammensætning.Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annoncer

Annonce