Annonce

Annonce

Svar: Afviser mor og foretrækker far


27. november 2016

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Line

Tak for dit brev, og hvor er det dejligt at høre, at I venter jer en lillebror i løbet af få uger. Det lyder som om, at graviditeten er forløbet planmæssigt, og at du har det godt, trods kropslig uro, og mave der tynger :)

Det er helt naturligt for jeres datters alder, at hun nogle gange foretrækker far - og det er helt okay. Jeg forstår godt, at det kan gøre lidt ondt i dit hjerte, når du hører, at lillepigen siger "mor ikke gøre det, far skal gøre det", men det er rigtig godt, at hun har så sød og deltagende en far, og der er ingen tvivl om, at de to elsker hinanden højt. Det er guld værd, at hun har jer begge.

Og hun har jo netop jer begge. Når du og hun er alene sammen, så går det rigtig fint. Hun vil gerne hjælpes, trøstes, puttes osv. af mor. Men hun er også rigtig glad for sin far, og han kan noget andet, end du kan. I er forskellige, I kan noget forskelligt og giver hende noget forskelligt - far beskriver du som den sjove, der er gang i den, de har en fest de to - og du er lidt mere alvorlig, har lidt mere fokus på at lære hende ting, gøre hende selvhjulpen osv.

Samtidig er du jo gravid, og det betyder, at din mulighed for at kravle rundt på gulvet, hoppe med hende osv. naturligt ikke er den samme som fars. Hun mærker også, at du forandrer dig. Hun mærker, at du stiller lidt flere krav til hende - at hun skal gå selv, fordi du ikke kan løfte hende. Hun mærker, at pladsen på dit skød bliver mindre, der er ikke samme plads i din favn, som tidligere.. Hun fornemmer at bedsteforældre og andre interesserer sig for din mave, I snakker om maven, om babyen, om lillebror - uden at hun helt forstår, hvad det betyder, og hvad det fører med sig. Og hun reagerer naturligt på denne forandring - og søger sin far. Det er som sagt helt naturligt, og det er igen rigtig dejligt, at hun har sin far. For når lillebror kommer, så får du naturligt en del at gøre med ham.

Det betyder dog ikke, at du ikke også skal gøre ting med jeres datter, og det er vigtigt, at hun føler sig prioriteret. Det vil være rigtig godt, at du og hun kan gøre noget sammen, som kun er hende og dig. Så I prioriterer "mor og datter tid" - også når lillebror kommer. Det vil være rart for dig stadig at mærke, at hun bruger dig og lader sig trøste af dig osv. når far ikke er der - ligesom hun har brug for at mærke, at mor rigtig gerne vil hende:)

Det er også vigtigt, at I forældre bakker hinanden op. Det er vigtigt, at far nogle gange ikke bare tager over, og at I ...


Annonce

... ikke med det samme accepterer, når hun afviser dig. Når du f.eks. vil give hende jakke på, og hun siger "nej, far skal", så må far f.eks. gerne sige "nu hjælper mor dig med jakken, så kommer du over til mig bagefter", så hun direkte hører, at far bakker op om, at du sagtens kan. Hvis far hver gang tager over, så signalerer han, at han kan bedre end dig... På samme måde kan du også anerkende hende, men stadig holde fast og f.eks. sige "jeg hjælper dig med jakken, så hjælper far dig med skoene" eller lignende, så du viser hende, at du hører, at hun gerne vil have sin far - men jakken kan du sagtens hjælpe hende med :)

Det er vigtigt, at du ikke bliver for ked af det, såret og trækker dig, for det kan være med til at forstærke problemet. Jeres datter har en alder nu, hvor hun naturligt vil forsøge at finde ud af, hvad det hun gør, gør ved andre. Ikke for at være ond, men blot fordi hun er igang med at finde ud af, hvordan verden hænger sammen. Og hvis hun mærker, at hun får en særlig reaktion fra dig, når hun afviser dig, så vil det være ekstra spændende at undersøge dette - og derfor vil hun kunne afvise dig igen og igen, for at se hvordan du reagerer, for at lære noget om menneskers reaktioner...

Derfor kan du nogle gange gøre det modsatte - når hun afviser dig, så i stedet for at trække dig, så søg hende ekstra. Du kan f.eks. sige "din lille bølle, her i huset kilder vi de frække børn" og så tage fat i hende og give hende en stor kildetur. Det at hun mærker dig helt tæt på, og mærker, at hun ikke kan skubbe dig væk, kan være en god måde at få vendt det hele lidt på. Hun skal naturligvis synes, at det er rart og sjovt - og du skal også kunne dette - det er naturligvis svært at løbe efter hende og fange hende, når du er højgravid - men det kan være en god idé at medtænke fremadrettet :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt, at du og far viser hende, at I hører sammen. At I voksne har noget sammen og at hun ikke kan skille jer ad. Det er vigtigt, at I kysser, krammer, knuser. Går med hinanden i hånden, når I er ude at gå tur osv. Jeres datter skal have en fornemmelse af, at I er en enhed. Hun må også meget gerne få masser af kys, kram og knus - og må gerne inviteres med ind i jeres favn. Men det er vigtigt, at hun ser og mærker, at I hører sammen.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende :)

Og rigtig meget held og lykke med den forestående fødsel :) Jeg glæder mig til at høre, hvad lillebror er for en størrelse :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

17. september 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Vores søn hører ikke efter - 4 år, 11 mdr.

Kære Helen. Så har vi desværre brug for din hjælp igen. Vores søn på knapt...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Opdragelse | 4 år, 1 mdr.

Fireårig sladrer

Hej Helen. Min datter er skilsmissebarn, og selvom samarbejdet kører rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juli 2017 | Opdragelse | 21 mdr.

Vores søn er blevet en lille bølle

Hej Helen. Mange tak for dit sidste svar, det var bestemt brugbart. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juli 2017 | Opdragelse | 2 år, 1 mdr.

Råd til pseudotvillinger

Kære Helen. Beklager hvis dette bliver en lang smøre, men jeg tænker at det...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Opdragelse | 17 mdr.

Jaloux søn

Hej Helen Jeg skriver til dig angående min søn på knapt halvandet år. Han er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkælelse

Små børn kan kun fortælle dig at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde verbalisere at det har brug for at blive taget op, skiftet, få mad, blive pludret med osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt at man forkæler et barn ved at reagere på det gråd.

Små børn kan ikke forkæles. Og den spontane lyst du...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annoncer

Annonce