Annonce

Annonce

Svar: Som brødre vi dele


19. november 2014

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der er ingen tvivl om at det er svært at skulle dele med legetøj med sin lillebror - og det er og bliver bestemt ikke lettere nu - for lillebror er jo godt igang med at udvikle sig motorisk og det giver nye udfordringer.

Hvor Loui tidligere blot lå på et tæppe eller i sin lift, så ligger han ikke længere stille - han flytter på sig, han går bevidst efter legetøj og andre ting, som han ser I og storebror har fat i. Det er eksra spændende at undersøge netop dette og han kan naturligt ikke styre det. Han ødelægger tingene, putter dem i munden, savler på dem, taber dem eller smider dem og han er på den måde meget irriterende og det er naturligt at storebror reagerer. Faktisk vil der hos en del ældre søskende netop komme lidt mere jalousi nu, fordi lillebror "fylder mere" end han har gjort tidligere og det bliver derfor ekstra vigtigt for Victor at kræve sin plads.

I skal derfor være opmærksomme på at protesten mode at Loui leger med i stuen ikke nødvendigvis kun handler om, at Loui ikke må tage hans legetøj, men at det sagtens kan handle om, at Victor føler at han fylder for meget, tager hans plads. Han bliver usikker på, om han for jer fylder ligeså meget som før eller om I mon synes lidt bedre om lillebror end ham. Han bliver bange for at lillebror vil tage hans plads. Og den vrede han udtrykker kan sagtens handle om, at han bliver vred på jer over, at han er sat i denne situation - han vil jo gerne have jer alene, vil gerne at ha kunne lege i stuen uden at blive forstyrret af lillebror, og det kan han ikke og det frustrerer ham naturligvis.

Det er som I skriver en balance der skal findes. Og ja - det er lige nu rigtig fint, at I lader Victor have sit værelse for sig selv og når der leges der, så er det på hans præmisser - men i stuen, skal alle kunne være. Det betyder at drengene nogle gange må lege sammen og deles om legetøjet og andre gange kan de lege ved siden af hinanden med hvert deres legetøj.

Det er vigtigt at I hjælper dem, mægler mellem dem, sætte ord på for lillebror, som jo ikke kan forklare sig, samtidig med at I også skal vise storebror forståelse. I skal være opmærksomme på at de ikke bør lege alene, hvis I kan mærke, at de har svært ved det. Det kan hurtigt udvikle sig fysisk, - så det bliver bid, skub, slag osv. og det har ingen af dem glæde af.

Hvis der er ting, som storebror er særligt ...


Annonce

... glad for, så må disse ting sættes væk, så de er uden for lillebrors rækkevidde. Det er ikke godt, hvis lillebror får fat i det og det så går i stykker - lillebror ved ikke hvad han gør, storebror kan ikke få ham til at stoppe - her er I nødt til at træde ind og forebygge situationer ved at tingene sættes væk.

Så er det også en god idé at spørge storebror, hvad lillebror må lege med. På den måde lærer storebror, at han er med til at styre, hvad lillebror kan bruge samtidig med at lillebror føler, at storebror ser ham og tager hensyn til ham.

Der er også forskel i deres alder - der er meget legetøj, som man kan lege med, når man er 3 år, men som er forbudt for børn under 3 år - og dette kan I også inddrage storebror i. Det er f.eks. en god idé at købe en legetøjstester - det er en lille plastikbeholder. Og alt hvad der kan gå ned i beholderen er for lille for Loui at lege med, det må man kun lege med, når man er 3 år eller mere. På den måde inddrages storebror, han tager ansvar og samtidig får han fornemmelsen for, at der er forskel på at være ham og på at være baby, som lillebror jo stadig er.

Retfærdighed har ofte stor betydning for børn, så at dele ting - "du leger med den røde bil, han leger med den blå" kan ofte hjælpe.

At lade Victor være med til at bestemme, hvilket legetøj der skal gå i arv til lillebror. Han er sikkert noget, som han er blevet for gammel til og ikke bruger mere og som lillebror kan arve. Det at give legetøjet videre er en milepæl - nogle gange svært, og noget vil han ikke være parat til at give væk endnu, men noget kan lillebror godt få og storebror roses for at give det fra sig.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også en god idé at I i hverdagen mellem jer og Victor øver det at dele "se jeg har en mandarin her, vil du dele den med mig?", eller hvis Victor kan lide at tegne, så er det en rigtig god øvelse i at dele "nu bruger jeg den røde blyant, du får den når jeg har tegnet bilen færdig", "må jeg få den gule blyant, når du er færdig?" osv.

Det er også en god idé at sætte ord på, når I gør noget sammen og hvor tingene lykkes netop fordi I deles om opgaverne "se vi fik bygget puslespillet - det var fordi vi hjalp hinanden".

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre :)

I min nyeste bog "Helens bog om børn og opdragelse", finder du flere gode råd til at mægle mellem søskende, og hvordan man lærer sine børn at dele :)

Fortsat god lørdag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

17. september 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Vores søn hører ikke efter - 4 år, 11 mdr.

Kære Helen. Så har vi desværre brug for din hjælp igen. Vores søn på knapt...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Opdragelse | 4 år, 1 mdr.

Fireårig sladrer

Hej Helen. Min datter er skilsmissebarn, og selvom samarbejdet kører rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Opdragelse | 17 mdr.

Jaloux søn

Hej Helen Jeg skriver til dig angående min søn på knapt halvandet år. Han er...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Opdragelse | 19 mdr.

Gør ikke, som jeg siger. Spaghetti i benene.

Hej Helen, nu er vi nået dertil, hvor vi har brug for hjælpe til opdragelse....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Frugtmos

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Men også i 4 og 5 mdr´s alderen nyder børn ofte at få lidt frugtmos, især pga den søde smag. Det anbefales at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også at du tilbyder frugtmos som topping på en grød eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, men du kan også give mos af fersken, melon og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annoncer

Annonce