Annonce

Annonce

Svar: Reaktioner hos en 2årig


15. juni 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Rikke

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

Det er helt naturligt at børn i en periode kan begynde at tale babysprog - også selvom de har dannet et alderssvarende sprog - det ses ofte hos børn i 3-6 års alderen, som gennemgår en meget stor sproglig udvikling. Det kan være en måde at afprøve ord på, lege med ord, lege med sproget. Det kan også være en reaktion på at blive storebror eller storesøster og have brug for igen at være lille, ligesom den lille ny baby. Det kan være en reaktion på for store krav i hverdagen, som gør, at barnet begynder at tale og opføre sig mere babyagtigt, fordi det har svært ved at leve op til de krav der stilles. Det kan være en reaktion på noget der sker i institutionen osv. Forklaringerne er mange og det er svært at sige, hvad der præcist er årsagen hos jer.

Jeres dreng er kun godt 2 år gammel. Han er sprogligt rigtig godt med, og taler rigtig meget. Når han taler babysprog, så er det meget bevidst - han er meget opmærksom på at han gør det - og han er også meget opmærksom på, at han får en særlig reaktion fra jer forældre, når han gør det. Det lyder for mig som om at det er en periode og at I skal prøve ikke at lægge alt for meget i det, ikke gøre for stort et nummer ud af det. Hvis I giver det ekstra opmærksomhed, så vil han måske blive ved netop fordi det naturligt så bliver ekstra interessant.

Det kan være en god idé at fjolle og lege lidt med ordene. Bruge hans sproglige evner til at udvide hans rim og remser, sige sjove ord og sætninger. Ikke fortælle ham at det han gør er forkert eller at han skal gøre noget andet, men i stedet prøve at præsentere ham for en sjovere og bedre måde at bruge ordene på. Så når han begynder at tale babysprog, så prøv om I kan aflede og samtidig stimulere ham sprogligt ved at bede ham hente bogen med rim og remser, synge en sjov sang eller lignende.

Nogle gange når han bliver sur, smider med legetøjet, siger ...


Annonce

... "ææhh" osv. så kan I prøve at spejle ham - efterligne det han gør. Så han både bliver opmærksom på hvad han gør, men også så det bliver til en fjollet situation, hvor I ender med at grine af det der sker. For børn i denne alder kan mange konflikter undgås ved at fjolle. Han har let til grin og vil derfor hurtigt glemme, hvad der har gjort ham sur.

I skal naturligvis altid overveje om han er oprigtigt frustreret og derfor skal mødes "ih altså, driller bilen, det er også dumt" eller lignende, så han føler sig forstået. Men i de situationer, hvor det handler mere om at han afprøver jeres reaktion, kan I godt nogle gange aflede ham ved at begynde at fjolle og lave sjov.

Når han putter legetøj i munden, så vil det være en rigtig god idé at tilbyde ham et alternativ - noget at spise. Og meget gerne noget som kræver lidt mundmotorisk styrke. Det kan være en grovbolle, et stykke knækbrød eller andet lidt grovere brød med lidt pålæg, som han skal tygge sig igennem. Aflede ham med et "er du sulten? Kom skat, sæt dig på din stol, så får du noget at spise".


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange må I naturligvis også gøre ham opmærksom på at tingene ikke skal i munden, ligesom det også nogle gange kan være nødvendigt at fjerne tingene eller legetøjet - igen for at få afbrudt situationen, så han glemmer det han er igang med. Og så også tilbyde noget andet han kan bruge sin tid på, lege med, som er mere hensigtsmæssigt.

Du spørger om gode bøger - og der findes flere gode bøger. Du kan se i min bogguide under "børneopdragelse" og "udvikling". Derudover udkommer min næste bog til september og den vil I helt sikkert kunne bruge - men der er altså lige et par måneder til endnu desværre :)

Et par efterhånden gamle bøger, som dog stadig er gode er f.eks. "Ka selv - vil selv" af Grethe Kragh-Müller og bogen "Fantastiske Forældre" af Margot Sunderland. Du kan låne dem på biblioteket.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

17. september 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Vores søn hører ikke efter - 4 år, 11 mdr.

Kære Helen. Så har vi desværre brug for din hjælp igen. Vores søn på knapt...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Opdragelse | 4 år, 1 mdr.

Fireårig sladrer

Hej Helen. Min datter er skilsmissebarn, og selvom samarbejdet kører rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juli 2017 | Opdragelse | 21 mdr.

Vores søn er blevet en lille bølle

Hej Helen. Mange tak for dit sidste svar, det var bestemt brugbart. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Opdragelse | 17 mdr.

Jaloux søn

Hej Helen Jeg skriver til dig angående min søn på knapt halvandet år. Han er...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex

Søskende

Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:

- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annoncer

Annonce