Annonce

Annonce

Svar: Sover max 1.5 time af gangen om natten


14. november 2017

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Hanne

Tak for dit brev :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter i 4 måneders alderen, og rigtig mange børn begynder at ændre søvnrytme i denne alder. Det er f.eks. ikke unormalt, at børn i 4 månederes alderen begynder at powernappe i løbet af dagen, og hvis du kan få din datter til at sove dagslure af mindst 1.5 times varighed, så er det super godt!

Om natten vil det naturligvis være rigtig godt, hvis hun kan tage et lidt længere søvnstræk, men den udvikling hun går igennem lige nu, kan godt gøre det lidt svært. Hun er nu langt mere opmærksom på verden, hun følger tydeligt med i, hvad der sker omkring jer. Hun skelner tydeligt mellem om I er hjemme eller ude, om hun bliver holdt af mor, far eller en fremmed. Og det betyder, at hun i denne alder meget let kan lade sig forstyrre om dagen, - især når hun skal spise. Hun tager fat, dier, spiser, men slipper, smiler til dig, tager fat og dier lidt igen, slipper atter og kikker sig omkring, tager fat og dier, men slipper og gider så alligevel ikke mere, for det er sjovere at lege og være opmærksom på verden.

Det betyder, at man meget let kan komme ind i en rutine, hvor barnet begynder at slatspise lidt om dagen og faktisk ikke helt får tilstrækkeligt med mælk - og derfor søger hun så brystet ekstra om natten. Altså vågner efter f.eks. 1.5 time og virker søgende. Samtidig kan det at die om natten også være med til at øge mælkeproduktionen, så når hun melder sig hyppigere om natten, så kan det godt være udtryk for, at hun har brug for lidt mere mad.

I første omgang vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at give hende mere mælk. Det vil sige, at du skal prøve at amme hende lidt hyppigere, da det vil øge din mælkeproduktion og du skal samtidig være opmærksom på at få hende til at spise længere og lidt mere effektivt om dagen, så hun ikke behøver søge brystet så hyppigt om natten, fordi hun er fyldt tilstrækkeligt op.

Nogen vælger også ...


Annonce

... at supplere med en flaske f.eks. sen aften, fordi mme kan mætte lidt mere, og far får muligheden for at tage lidt over og komme lidt mere på banen, og ellers så er det faktisk sådan, at hvis du ikke oplever at det hjælper at øge antallet af amninger, så kan det være tegn på, at hun begynder at have behov for lidt skemad.

I første omgang vil der være tale om smagsprøver og jeg anbefaler, at du starter om dagen f.eks. til frokost. Og når dette fungere, så kan du begynde med lidt skemad om aftenen. I starten vil hun skulle ammes lige så meget som hun plejer - skemaden kommer ud over hendes vanlige indtag af mælk, og da hun ikke er mere end 4 måneder, skal du naturligt gå stille og roligt frem.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan starte med lidt smagsprøver af f.eks. majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød - du kan lave det med udmalet modermælk eller med modermælkserstatning. Starte med 4-5 skefulde og over flere dage øge hende stille og roligt til ½ dl. og se hvordan hendes mave følger med. Og når det går godt, så øger du hende lidt mere. Når hun f.eks. kan spise ¾ dl grød til frokost og det går rigtig fint, så kan du begynde at introducere lidt grøntsagsmos om aftenen, det kan f.eks. være mos af kartofler, gulerødder, blomkål, broccoli ... Det kan være bedre, at du giver hende ½-¾ dl. 2 gange dagligt og fylder efter med mælk, end at du giver hende 1.5 dl. på en gang og hun så efterfølgende ikke drikker mælk nok eller måske afviser brystet. Så lidt af gangen og se hvordan det går.

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem fra de første smagsprøver og til hun er igang med familiemaden 4-18 måneder, der er opskrifter, dagsplaner osv. og bagest et fødevareregister, så du kan slå op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få, hvornår og hvordan.. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (2017). Der står ny revideret udgave på forsiden.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annoncer

Annonce