Annonce

Annonce

Svar: Spiser ikke nok aftensmad


9. november 2017

Alder:
7 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

For det første, så tænker jeg, at det er vigtigt at I inddrager jeres dreng i madlavningen. I en alder af 7 år, vil han sagtens kunne være med til at lave mad, og det vil være rigtig godt at I planlægger et par faste ugedage, hvor han naturligt er med til dette.

Når han er med til at lave mad, så lærer han en masse om fødevarer, han kan smage til undervejs, får en oplevelse af at være inddraget og at hans mening tæller. Og det kan også være ham, som kalder på den øvrige familie og siger "vi skal spise". Her er det naturligt rart for ham, når de andre så kommer til bordet, smager på og spiser maden og på den måde bliver han naturligt opmærksom på, at det at spise sammen og spise den mad, som en anden har lavet, er vigtigt og noget I prioriterer.

Der findes rigtig mange gode kogebøger, der er lavet til børn, så han også kan være med til at vælge, hvad I skal spise og være med til at lave maden.

Derudover, så er det rigtig vigtigt, at I er opmærksomme på hans spisetider i løbet af dagen. Jo mere faste spisetider han har, jo mere sulten og parat til at spise, vil han være, når I sætter jer til bordet.

Det er også vigtigt, at I ikke giver ham sukkerholdige mellemmåltider, saftevand eller lignende, fordi det vil hæve hans blodsukker og give ham en tom mæthedsfornemmelse, så han ikke er sulten, når det så er tid til at spise den sundere mad...

Derudover, er det rigtig vigtigt, at I ikke siger "nu må du lige vente lidt" eller "vi skal spise om 20 minutter", når han f.eks. beder om mad. Det er vigtigt, at han tilbydes mad, når han er sulten. Hvis du ofte beder ham vente, så er han ikke længere sulten, når han sætter sig til bords, og så får han måske skæld ud over, at han ikke spiser "spis nu, du sagde jo at du var sulten"... Så han skal have mad (sund mad), når han giver udtryk for sult, og hvis han generelt ikke er sulten, når I spiser aftensmad men sulten 1/2 time før eller 1/2 time efter, så skal I måske overveje at ændre på jeres spisetidspunkt.

Selvom han nu er 7 år gammel, så må han gerne få et godnatmåltid, hvis du skønner, at det giver ham en god afslutning på dagen, forbereder ham til natten, og gør at ...


Annonce

... han sover bedre. Det kan være en portion havregryn med lidt mælk (som han måske selv kan gå ud og tage, sætte sig og spise). Det kan også være rester fra aftensmaden - f.eks. et stykke rugbrød sammen med en frikadelle eller lignende. Det må meget gerne være rester fra aftensmaden, hvis du fornemmer, at han nogle gange afviser aftensmaden for at få noget, som han måske synes er lidt mere lækkert... Jeg kan forestille mig, at det måske er noget af det, som I bliver uenige om derhjemme - at han skal spise sin aftensmad og ikke kunne afvise den for at få noget andet. Og derfor vil det nogle gange være fint at bruge rester fra aftensmaden som godnatmåltid.

Når det er sagt, så lyder det dog også som om, at han faktisk beder om lidt at spise, fordi han søger din opmærksomhed, kontakt og nærhed. Hvis det er nok for ham at få et stykke agurk, så lyder det ikke som om, at han egentlig er sulten, men snarere som om, at han synes det er hyggeligt, når du kommer og giver ham lidt. Det lyder lidt som en måde han beder om din kontakt og nærhed på. Derfor skal du naturligvis overveje, om han kan have brug for, at du om aftenen sætter dig på sengekanten og læser en godnathistorie eller taler dagen igennem med ham.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Han er 7 år gammel, og det betyder, at der kan ske rigtig mange ting i skolen, som måske er svære for ham at tackle.. det kan både være forholdet til lærere og klassekammerater, krav til at skulle læse, regne, lave lektier, række hånden op osv. som kan være svært for ham. Det kan være konflikter, som er svære for ham at løse... Og i den alder, er det netop ofte om aftenen, når han skal sove, at alt det som er svært dukker op i hans tanker. For når han sover, så går natten jo hurtigt, det bliver dag, og så starter det svære igen. Derfor kan det være en god idé, at du lige nu sætter dig og giver dig tid til at tale med ham, fordi han om aftenen måske netop vil lukke lidt op for posen med tanker og bekymringer...

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at når han kalder på dig og beder om et stykke agurk om aftenen, så er det ikke nødvendigvis udtryk for, at han ikke spiser nok aftensmad, men snarere udtryk for, at han har brug for dig, brug for at du bruger lidt tid på sengekanten :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ører

Mange børn lider af øreproblemer og har ofte mellemørebetændelse. Det er vigtigt at børn bruger hue og undgår kulde og træk på ørerne. Det gælder om at undgå forkølelse, som ofte er medvirkende faktor for mellemørebetændelse. Børn der har ondt i ørerne vil ofte tage sig til øret og dreje hovedet fra side til side. Tit vil de have svært ved at sove, da trykket i mellemøret stiger, når barnet ligger ned og derved forøges smerten. Det kan derfor være en god idé at have barnet hovedgærde. Evt....

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og grundigt undersøge verden omkring sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annoncer

Annonce